En Sıcak Konular

Kenevir üretimi için 32 il daha müracaat etti, tarlalar yok sattı

9 Ağustos 2019 08:46 tsi
Kenevir üretimi için 32 il daha müracaat etti, tarlalar yok sattı Türkiye'de 1 milyar dolarlık pazar oluşturması beklenen kenevir, hem üreticinin hem de sanayicinin gündemine oturunca, üretim için iller sıraya girdi, tarlalar da yok satmaya başladı.

Kenevir üretimi için 32 il daha müracaat etti, tarlalar yok sattı

DÜNYA 

Türkiye'de 1 milyar dolarlık pazar oluşturması beklenen kenevir, hem üreticinin hem de sanayicinin gündemine oturunca, üretim için iller sıraya girdi, tarlalar da yok satmaya başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'de yeniden üretiminin yapılması için verdiği talimatın ardından kenevir üretimi hem sanayicinin hem de çiftçinin gündemine oturdu. Türkiye’de Uyuşturucu

Maddeler Kanunu gereği yasaklı olan kenevirin 2016 yılında hazırlanan yönetmelikle Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak'ın da aralarında olduğu 19 ilde yeniden kontrollü şekilde yetiştirilmesine izin verilmesine karşın, üretim için 32 il daha üretim izni almak için başvuru yaptı. Günümüzde 25 binin üzerinde kullanım alanı olan ve Türkiye'de 1 milyar dolarlıklık pazar oluşturması beklenen kenevire ilgi artınca, bu yılın ilk yarısında kenevir ekimi yapılan tarlaların satışı önceki yıla göre yüzde 86 oranında artış gösterdi.

Tarım Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre, 1 Nisan’da sona eren başvurular sonucunda, mayıs ayı itibariyle 242 üreticiye 2.075 dekar alanda ekim yapmak amacıyla izin verildi. Bu kapsamda eldeki yerel tohum miktarını arttırmak amacıyla bazı TİGEM arazileri de dahil toplam 1.013 dekar alanda fiilen ekim yapıldı. Bilimsel amaçlı olarak da 14 başvuru kapsamında 6.4 dekarlık alanda ekim gerçekleştirildi. Bakanlık verilerine göre 2015 yılında sadece 10 dekar alanda kenevir ekimi yapılırken, 2018 yılında bu alan 115 dekara çıkarak 3 ton tohum ve 7 ton lif elde edildi. Bu yıl ise yaklaşık 1000 dekar alanda lif ve tohum amaçlı kenevir ekimi yapıldı. Bu yılki ekimden yaklaşık 43 ton tohum ve 36 ton lif elde edilmesi bekleniyor.

'Vezir' ve 'Narlı' çeşitleri 2020'de üretime kazandırılacak

En eski tarımsal bitkilerden olan kenevirin üretimi için pilot bölge Samsun seçilirken, ilde kenevire bağlı  sanayinin merkezi olmasını desteklemek amacıyla Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesinde açıldı.

Kenevir Eylem Planı kapsamında çalışmalarını sürdüren Tarım ve Orman Bakanlığı, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, On Dokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve TÜBİTAK işbirliğiyle kenevirden esrar elde edilmesini önlemek amacıyla bitkide bulunan THC (tetrahydrocannabinol) oranı düşük çeşitlerin geliştirilmesine yönelik çalışmaları yürütüyor. Çalışmalar kapsamında 2020 yılında Vezir ve Narlı adındaki iki çeşidin tescilinin yapılarak üretime kazandırılması bekleniyor.

Samsun pilot bölge seçildi

Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Samsun'u kenevir ekimi için pilot bölge ilan ettiğini, ancak şu anda tohum olmadığı için yeterli ekim yapılamadığını belirterek, "Henüz daha altyapı hazır değil. Yeterli miktarda tohum yok. 19 Mayıs Üniversitesi Zaraat Fakültesi tohum üretimi yapacak. 2020 yılından itibaren de ekim yaygınlaştırılacak. O zaman hem çiftçimize hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacak noktaya gelecek" dedi.

Yeterli tohum yok

Kenevirin en çok ekim yapıldığı Samsun'un Vezirköprü ilçesine bağlı Narlısaray'da kenevir ekimi yapan Ramazan Yanar da, önceki yıllarda alıcısı olmadığı için kenvir ekimini bıraktıklarını, ancak anlaşmalı ekim talebi üzerine yeniden ekime başladıklarını belirterek, "Yeterli tohum olmadığı için bu yıl 167 dönüm alanda kenevir ekimine izin verildi. Karadeniz Araştırma Enstitüsü ile anlaşma yaptık. 2020 yılında daha fazla ekim yapılacak. Kenevirin geliri diğer ürünlere göre daha yüksek. O nedenle daha yüksek miktarda ekim yapmak istiyoruz" açıklamasını yaptı.

10 tarlanın 6'sı 19 ilde satılıyor

Expertiz raporlu gayrimenkullerin online açık artırma yolu ile satışını gerçekleştiren Tapu.com kurucu ortağı Emre Erşahin, bu yıl kenevir üretimine izinli 19 ildeki tarla satış adetlerinde geçen yıla göre yüzde 86'lık bir artış olduğunu söyledi. Erşahin, "Böylece 19 ilin genel tarla satışları içinde 2018'de yüzde 39 olan payı 2019'da artarak yüzde 59'a çıktı. Yani 10 tarladan 6'sı 19 ilde satılır hale geldi" dedi.19 ilde kenevire uygun satışta olan tarla yüzölçümünün ise toplam 471 bin 964 metrekare olduğunu ifade eden Erşahin, "Bu büyüklük 472 dönümden fazla diyebiliriz" diye konuştu.

3-4 yılda kendini amorti edebiliyor

Bu illerde yer alan tarla satışlarında son dönemde belirgin bir hareketlilik olduğunun altını çizen Emre Erşahin, “Medyada yer alan gelir hesapları bilgisiyle, kenevir yetiştiriciliğine izin verilen illerde yer alan ucuz tarla yatırımlarının amortisman sürelerinin 3 ya da 4 yıla kadar inebiliyor. Yani üretici yılda bir kez hasat alması halinde kenevir üretiminden elde ettiği gelirle tarla yatırımının karşılığını 3-4 yıl gibi kısa sürelerde geri alabiliyor” diye konuştu. Erşahin, kenevir üretiminin yapıldığı illerde Tapu.com’da satışa sunulan tarlaların ortalama dönüm fiyatının 85 bin TL, 19 ilin ortalama dönüm fiyatının ise 8 bin TL olduğunu belirtti.

Bir günde arsaların yüzde 60'ını sattı

Satışların artmasında arsaların hangi amaçla kullanılması gerektiği konusunda yaptıkları anlamlandırma çalışmalarının da etkili olduğunu dile getiren Erşahin, "Burdur'da 20 dönüm arsa deyince kimse dikkate almıyor ama, örneğin kiraz bahçesi, kenevir ekimine uygun tarla, tarım teşviği uygulanan bölgeler gibi anlamlandırınca iş değişti. 19 ilde arsaları toplayıp, kenevir ekimine uygun tarla diye satışa sunduk. Böylece bir günde açık artırmaya koyduğumuz arsaların yüzde 60'ını sattık" dedi.

Dekar başına 1250-1500 TL gelir bırakıyor

Kenevir, hem lif hem de tohum üretiminde yetiştiricisine kazandırıyor. Türkiye’de 1 dekardan ortalama 100 kilogram lif elde edilebiliyor. Elde edilen bu lifin kilosu ortalama 15 liradan alıcı bulabiliyor. Ekim yapılan bir dekar için 800-850 lira masraf yapılırken, 1.500 TL gelir elde edilebiliyor. Kilosu 20-30 liraya satılan kenevir tohumunda ise bir dekardan 50-60 kilo tohum elde ediliyor.

36 ülkede üretimi yapılıyor

Grand View Research raporuna göre, 36 ülkede üretimi yapılan endüstriyel kenevirin 2017 yılında 4 milyar dolar olan parasal büyüklüğünün 2025 yılında 11 milyar dolara çıkması bekleniyor. Dünyanın en büyük kenevir üreticileri ise ABD, Kanada, Çin, Hindistan, Japonya, Brezilya, Almanya, Fransa ve İngiltere olarak sıralanıyor. Kenevir; otomotiv, kozmetik, enerji, gıda, inşaat ve izolasyon gibi birçok sektörde geniş bir alanda hammadde olarak kullanılıyor.


Bu haber 2,121 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,306 µs