En Sıcak Konular

Yatırımcı için 'uyarı ışığı' yandı!

29 Ağustos 2019 09:30 tsi
Yatırımcı için 'uyarı ışığı' yandı! Amerikan ekonomisinde 1955’ten bu yana krizlerin habercisi olarak tahvil piyasasından yeni bir resesyon sinyali geldi.

Yatırımcı için 'uyarı ışığı' yandı!

DÜNYA 

Amerikan ekonomisinde 1955’ten bu yana krizlerin habercisi olarak tahvil piyasasından yeni bir resesyon sinyali geldi. 30 yıllık tahvillerin getirisi dip seviyeye inerek resesyon kaygılarını derinleştirdi.

ABD ekonomisinin 2020 seçimlerine resesyon gölgesinde gidebileceğine dair endişeler artıyor. ABD Hazine tahvili getiri eğrisinin tersine dönmesi, bazı yatırımcıların hala ekonomik büyüme konusunda endişe taşıdığını gösterdi. ABD’de 30 yıllık tahvillerin getirisinin dip yapması bu korkuları pekiştiriyor. Özellikle ekonominin gidişatı konusunda önemli bir gösterge kabul edilen 2 ila 10 yıl vadeli kağıtların getiri eğrisinin tersine dönmesi resesyon tartışmalarını alevlendiriyor.

ABD ile Çin arasında iki yıldır devam eden ticaret anlaşmazlığı küresel ekonomiye giderek daha fazla zarar vererek politika yapıcıları ekonomik büyümeyi canlandırmak için faiz indirimleri ve yeni destek tedbirleri ile karşılık vermeye zorluyor. Ekonomik büyümenin zarar göreceği beklentisi de ABD tahvil getirilerinde yeniden baskı yarattı.

ABD ekonomisinin resesyona girebileceğine işaret eden ABD Hazine tahvillerinin getirileri arasındaki fark bugün daha da artarken, 30 yıl vadeli Hazine tahvilinin getirisi küresel ticaret savaşı kaygılarıyla yeni tarihi dip seviyeye indi.

Dün sabah saatlerinde 30 yıllıkların getirisi yüzde 1.906 ile tüm zamanların en düşük seviyesini gördü ve 3 ila 1 aylık tahvil getirisinin altına indi. ABD’nin 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi yüzde 1.454 ile Temmuz 2016’dan bu yana en düşük seviye olan yüzde 1.443’e yakın seyrini sürdürdü. On yıllık tahvilin getirisi iki yıl vadelinin 6 baz puan altında bulunurken, iki vade arasındaki getiri farkı 2007 yılından bu yana en yüksek seviyede bulunuyor.

2 ila 10 yılık getiri farkı ekonomi için gösterge

ABD devletinin bir ay ile 30 yıl arasındaki vadelerdeki farklı kamu borçlanma senetlerinin getirilerini gösteren grafik verim veya getiri eğrisi olarak adlandırılıyor. Verim eğrisinin 2 ila 10 yıl vadeli bölümü ekonominin gidişatı hakkında gösterge kabul ediliyor. Normal şartlar altında kısa vadeli borçlanma senetlerinin getirisi, uzun vadelerden daha düşük oluyor yani 2 yıl ile 10 yıl vadeli tahvil arasındaki getiri farkı eksi bir değer alıyor. Ancak son dönemde verim eğrisi terse döndü. Verim eğrisinin tersine dönmesi, yani 2 yıllıkların faizinin 10 yıllıkların üzerine çıkması ekonominin resesyona girebileceğine işaret eden bir gösterge olarak kabul ediliyor.

Tahvil piyasası, ABD’de 1955’ten beri gerçekleşen 5 krizin de başarılı bir biçimde habercisi olarak görülüyor. Düşük tahvil getirisi, Merkez Bankası’nın ekonomiyi desteklemek için politika faizini düşük tutacağı beklentisine dayanıyor. Ekonomi sağlıklı bir büyümeye işaret ettiğinde, getiri eğrisi yukarı doğru eğim gösteriyor ve dikleşiyor.

Getiri eğrisi “tersine” dönerse, yani 10 yıllık tahvil getirileri 2 yıllıkların altına inerse, bu ekonominin sağlığı açısından bir uyarı olarak görülüyor.

ABD tahvil piyasası 1970’lerden bu yana yaşanan resesyonlarda analistlere göre güvenilir sinyaller verdi. Tahvil eğrilerinin “tersine” dönmesi yüzde 100 resesyon anlamına gelmese de güvenilir bir gösterge olarak kabul ediliyor.

Eğrinin tersine dönmesinden 22 ay sonra resesyon kapıda!

Credit Suisse’in verilerine göre son 50 yılda 10 yıllık ve 2 yıllık tahvillerin getirileri ne zaman yer değiştirdiyse ortalama 22 ay sonra ABD ekonomisi resesyona girdi. Son olarak bu tersine yer değiştirmenin yaşanmasından 311 gün sonra Lehman Brothers’ın iflas etmesiyle birlikte 2008’de Mortgage krizi yaşanmıştı.


Bu haber 1,051 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,477 µs