En Sıcak Konular

Eximbank’tan yurtdışında müteahhidi koruyacak sigorta

2 Eylül 2019 10:13 tsi
Eximbank’tan yurtdışında müteahhidi koruyacak sigorta Dünyayı inşa eden Türk müteahhitlerin, yeni pazarlara daha cesur açılmaları için Eximbank’tan yeni bir ürün geliyor.

Eximbank’tan yurtdışında müteahhidi koruyacak sigorta

DÜNYA 

Dünyayı inşa eden Türk müteahhitlerin, yeni pazarlara daha cesur açılmaları için Eximbank’tan yeni bir ürün geliyor. Bu sayede müteahhitler, politik riski olan ülkeler için alacak sigortası yaptırabilecek.

Dünyanın önemli projelerine imza atan Türk müteahhitlerin Libya, Sudan gibi iç karışıklıklar yaşanan ülkelerde alacaklarını tahsil etmekte zorlanması üzerine Ticaret Bakanlığı, Eximbank işbirliğiyle harekete geçti. İşbirliği sonrasında Eximbank, müteahhitlerin yurtdışında karşılaştıkları risklere karşın proje geliştirmelerini sağlayacak bir ürün geliştirdi. Bu sayede müteahhitler artık yurtdışındaki politik risklere karşı Eximbank’ta sigorta yaptırabilecekler. Yeni sisteme göre Eximbank’ın üstlendiği bu riskler yurtdışındaki reasürörlerle paylaşılıyor. Yakın zamanda hizmete girecek sistemin yanı sıra yine yurtdışında iş yapacak müteahhitlere yönelik teminat mektubu programları da devreye alınacak.

Geçtiğimiz hafta İhracat Ana Planı’nı açıklayan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “5 sektör 17 ülke” hedefiyle çıkılan süreci ve yeni stratejileri gazetecilerle özel bir sohbet toplantısında paylaştı. Toplantıya Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Eximbank Genel Müdürü Enis Gültekin ile bakanlığın üst düzey bürokratları katıldı.

Bakan Ruhsar Pekcan, Türkiye’nin dış ticaretinde önemli bir kalemi oluşturan müteahhitlere yönelik yeni çalışmaları olduğunu aktardı. Pekcan’ın dile getirdiği çalışmaların ayrıntılarını Eximbank Genel Müdürü Enis Gültekin anlattı.

Yılda 17 milyar dolarlık alacak sigortalıyor

Gültekin, verdikleri döviz kredileri haricinde Eximbank’ın önemli bir tarafının da sigorta ve garanti işlemleri olduğunu söyledi. Gültekin, “Sigortaladığımız ihracat alacaklarında yılda yaklaşık 17 milyar dolarlık bir hacmimiz var” dedi. Gültekin, yıl sonunda bu rakamı 19 milyar dolara çıkaracaklarını kaydederek, şunları söyledi: “İhracatçılara en büyük desteğimiz riskli pazarlara açılırken, özellikle Afrika, Orta Asya ve Uzak Asya ülkelerinde alacak riskini biz üstleniyoruz. ‘Siz malları satın, bizden sigorta yaptırın, bunu da yaklaşık binde 3.5, binde 4 civarında bir maliyette yapın’ diyoruz. Yani 1 milyon dolarlık bir satışı, ihracatçımız 3 bin 500, 4 bin dolara sigortalatabiliyor. Bu imkanlarımızı genişleterek ihracatçılarımızın riskli pazarlara daha rahat açılmasını sağlamaya çalışacağız ve bu yöndeki hedeflerimizi de adım adım gerçekleştiriyoruz.”

Her 100 birim ihracatın 26’sını Eximbank destekliyor

Eximbank’ın finansman ve sigorta desteklerinin toplam ihracat içerisindeki payının yüzde 26 olduğu bilgisini veren Eximbank Genel Müdürü Enis Gültekin, “Yani her 100 birimlik ihracat içerisinde 26 birim, Eximbank tarafından destekleniyor. Bunu 2023 hedefleri doğrultusunda yüzde 29’a çıkarmayı düşünüyoruz” dedi. 
“Özellikle sigorta tarafında müteahhitlerimize yönelik yurtdışındaki politik risklere karşı, yani iş aldıkları, hizmet götürdükleri yerlerde, proje aldıkları yerlerde, o ülkelerde savaş çıkması ya da kamulaştırma yapılması gibi politik sebeplerden dolayı karşılaşacakları riskleri Eximbank üstelenecek” diyen Gültekin, şöyle devam etti:

“Tabi biz de bu riskleri üstleniyoruz, bunları yurtdışındaki reasürörlerle paylaşıyoruz. Bu modelde, tamamen bizim üstümüze kalan bir risk söz konusu değil, sigortacılık dünyası bu şekilde işliyor. Bu yeni ürünlerimizle, müteahhitlere yönelik ürünlerimizle politik riskleri bertaraf etmiş olacağız. Bunun dışında, yurtdışında iş yapacak olan yine müteahhitlerimize yönelik teminat mektubu programlarımız, surety bond dediğimiz kefalet sigortası programlarımızı da devreye alacağız. Diğer ihracat destek kuruluşlarının, Eximbank’ların yapmış olduğu; akreditif teyit sigortası, finansal kuruluşlar alıcı sigortası gibi, bütün konvansiyonel sigorta şirketlerinin yaptığı, ama bizde olmayan farklı ürünleri de devreye alarak sigorta tarafımızla tabana yayılmaya çalışacağız.”

Teminat mektuplarının yüzde 60’ı online

Dijitalleşme yolunda önemli adımlar attıklarını belirten Gültekin, “Elektronik teminat mektubu konusunda şu anda Türkiye’de bankacılık sistemi içerisinde en çok teminat mektubu kullanan banka biziz. Yani ihracatçımız kredi kullanabilmek için bize teminat mektubu getiriyor. Bu teminat mektubu akışını dijital ortamda sağlamaya başladık. Teminat mektuplarının yaklaşık yüzde 60’ı şu anda online. Bunu yıl sonuna kadar yüzde 100’e kadar çıkaracağız. Bunun dışında, bakanlığımızla birlikte yürüttüğümüz elektronik taahhüt kapatma projemiz var” diye konuştu. Dijitalleşmeyle ilgili gümrüklerde yaptıkları TARA sistemine ilave olarak bir de SHIP programları bulunduğunu kaydeden Gültekin, “Böylece ne kadar sürede ithalat işleri gerçekleştirilecek gibi bilgileri de iş dünyamız rahatça görebilecek. Sürelerin kısalması konusunda da Hazine ve Maliye Bakanlığı ile birlikte çalışma yürütüyoruz” dedi.

Yıl sonu destek hedefi 48.4 milyar $

Eximbank olarak 730 kişilik ekiple hizmet verdiklerinin altını çizen Gültekin, bu yıl sonu itibarıyla toplam destek hedefl erinin 48.4 milyar dolar olduğunu, 2023’te bu rakamı 74.2 milyar dolara çıkarmayı planladıklarını kaydetti. Gültekin, ayrıca 11 bin 500 ihracatçı müşterileri olduğunu da ifade ederek, 2023'e kadar bu sayıyı 15 bin 500’e taşımayı hedefl ediklerini söyledi.

BAKAN PEKCAN’DAN SATIR BAŞLARI

ABD’Lİ MEVKİDAŞ ROSS 6 EYLÜL’DE TÜRKİYE’DE 
Son Amerika ziyaretimizde ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross’la bir toplantı yaptık. Bir çalışma grubu oluşturduk, Bakan Yardımcımız Rıza Tuna Turagay’ın başkanlığında bütün iş dünyasını da bu çalışmaya dahil ettik. Amerika’yla ‘neler alabiliriz neler satabiliriz’ çerçevesinde çalışmalarımız devam ediyor. Hem kendimiz çalışma yapıyoruz hem de danışmanlık firmalarına görevler verdik. ABD ile dış ticaret hacmimizi 2030’da 75 milyar dolara çıkabiliyoruz, aniden çıkılmıyor. Strateji planıyla 2035’te de bu rakamı 100 milyar dolara yükseltebileceğiz. 6 Eylül’de Bakan Ross Türkiye’ye geliyor. Ayrıntıları konuşacağız.

İNGİLTERE İLE AYNI PLAN

İhtisas serbest bölgeleri için çizdiğimiz planın ne kadar doğru olduğunu geçen hafta İngiliz basınında çıkan haberlerle teyit etmiş olduk. İngiltere, Brexit sonrasında Singapur örneğini alıp onlar gibi serbest bölge ve serbest liman kuracağını belirtiyor. Biz bu çalışmayı daha önce başlatmıştık.

ÇİNCE DIŞ TİCARET LİSESİNE GİRDİ

Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak bir çalışmamız var. Dış ticaret meslek liseleri üzerine odaklanacağız. Geçen sene Tekstil İhracatçıları Birliği’nin bu yönde bir talebi oldu. Standart olarak İngilizce, Fransızca, Almanca dillerinin ötesinde bu liselerde İspanyolca, Çince, Japonca, Rusça eğitim vereceğiz. Gerek Bakanlığımız, gerek TİM, eğitim alanında bu okullara destek verebilecekler.

BLOK ZİNCİRDE SİNGAPUR’LA ORTAK ÇALIŞMA

Kamuda ilk blokzincir uygulamasını başlatan bakanlık biziz. Tüm ihracat süreçlerinin blokzincire taşınabileceğini düşünüyoruz. Sanal para başka bakanlığımızın görev alanında, biz sistemimizi buna uygun hale getirmek üzere çalışıyoruz. Hatta Singapur’la ortak bir çalışmamız var, çünkü Singapur bu konuda dünyada lider ülkelerden biri. Mesela Kimyasal Silahlar Sözleşmesi’ndeki ihracat uygunluk belgelerini blokzincire taşıdık. Bunun blokzincirde paylaşılabilir olması güvenlik açısından önemli. Tarım Bakanlığı ile de bir çalışma başlattık. Bütün analizleri, testleri blokzincir üzerinden saklamış olacağız.

MİKRO İHRACAT İÇİN 16 KENT BELİRLENDİ

Mikro ihracat için de il bazında çalışmalar yapıyoruz. Üç pilot il seçmiştik, sonra 16’ya çıkardık. Hangi kentte kaç firma var, kaçı ihracatçı gibi verileri inceliyoruz. Üretici olup da hiç ihracat yapmamış firmalarla bire bir toplantılar düzenliyoruz. Onların da ihracatçı olabilmesi için desteklerimizi, stratejimizi geliştiriyoruz.

VERGİ İNDİRİMLERİ VE ÖZEL TEŞVİKLER İÇİN 2 BİN TALEP GELDİ

Küresel daralmanın yaşandığı bir dönemde, biten KDV indirimleri gibi sektörlerin beklediği birtakım iç pazarı hareketlendirecek önlemlerin alınıp alınmayacağının sorulduğu Pekcan, “Sektörle sürekli toplantı halindeyiz. Sanayi-ticaret odaları da, DEİK de, TİM de bizim ilişkili kurumlarımız. Dolayısıyla o talepler sürekli bize geliyor. Yaklaşık 2 bin talep geldi. Tamamına geri döndük” şeklinde yanıt verdi. Bakan Pekcan, diğer bakanlıklarla koordinasyon halinde iç ticaretin biraz daha hareketlenmeye ihtiyacı olduğu bir dönemde, destek vermek üzere paralel çalışmalar yürüttüklerini kaydetti.

BREXIT SONRASI İÇİN 4 HEDEF ÜLKEDEN BİRİYİZ

İngiltere, dış ticarette fazla verdiğimiz ve en çok ihracat yaptığımız ikinci ülke. Ayrıca, İngiltere de Brexit sonrası dört hedef ülke seçmiş, onlardan biri de Türkiye. Bu da bizim için önemli. Yani bu fırsatı iyi değerlendirmek durumundayız.


GENEL TİCARET SİSTEMİ İLE 5 MİLYAR DOLARLIK FARK

İhracat rakamlarının açıklanmasında Genel Ticaret Sistemine (GTS) geçtik. GTS’ye göre ihracat ilk 7 ayda 104 milyar 164 milyon dolar. Özel Ticaret Sistemi’ne göre rakam aynı dönem için 98 milyar 954 milyon dolar. Aradaki fark 5 milyar dolar. Çin, Japonya, ABD, Kanada bu sistemi kullanıyor. Sonuçta serbest bölgeler de Türkiye hudutları içinde.

Perakende Yasası bu hafta Meclis’e gelecek

Elektronik çeki komisyona gönderdik. Gümrüklerle ilgili bir yasamız vardı onu geçirdik, inşallah önümüzdeki hafta (bu hafta) Perakende Yasası Meclise gelecek. Arkasından Ürün Güvenliği, sonra Hal Yasamız var, Rekabet Kurumu var, yani bizim Bakanlık olarak taslaklarımız çok fazla, bir de serbest bölgelerle ilgili ihtisas serbest bölgeleri yasamız var.

AKILLI İHRACAT PLATFORMU İLE SANAL B2B

Akıllı İhracat Platformu diye yeni bir çalışmamız var. Bütün Türkiye’nin iç ve dış ticaret verilerini burada toparlayacağız. İçinde yapay zekanın da olduğu en ileri teknolojilerin kullanıldığı büyük bir platform olacak. Tüm firmalarımız kolayca buraya kayıt olabilecekler. Firma diyecek ki; “Benim bu ürünüm var, bunu satmak istiyorum”. O platforma girdiği andan itibaren bu ürünün bütün ithalatçı ülkeleri önüne gelecek, en çok ithalat yapan ülkeler gelecek. O ülkede bu ürünle ilgili uygulanan gümrükler nedir, görebilecekler. Bunun dışında burada uygulanan ilave vergiler var mıdır, damping önlemleri var mıdır, bu ülkeye nasıl nakliye yapılır, deniz yolu mu, kara yolu mu, buradaki ülkede karşılaşabilecek sorunlar, aşağı yukarı bu ürünün yanında başka ne gibi ürünler satabilir gibi 50’ye yakın sorunun cevabı anında kullanıcının önüne gelecek. İhracatçı bu Akıllı İhracat Platformu’nda, 7/24 aklına gelen bir soruyu sorup, cevap alabilecek. B2B’leri sanal ortamda gerçekleştirebilecekler. Platform üzerinden sanal fuarlar da yapılacak. Bunun altyapısı için çalışıyoruz. Web tabanlı olacak, ihracatçı telefonundan bile ücretsiz bağlanabilecek.

ONLINE MÜŞAVİRE DANIŞIN

Ticaret Müşavirleri Ağı programımızı da 2019’a yetiştirmeyi planlıyoruz. Bütün ticaret müşavirleri artık online irtibat halinde olacak ve bu müşavirler aynı zamanda ihracatçı fi rmalarımızla da irtibat kuracak. “Müşavire danışın” hatları kuracağız. Platformumuz üzerinden ihracatçılarımız online, yüz yüze müşavirlerle görüşme imkanı bulacaklar.


Bu haber 1,142 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,962 µs