En Sıcak Konular

Doğalgazda ‘sanayi indirimi’ talebi

5 Eylül 2019 09:44 tsi
Doğalgazda ‘sanayi indirimi’ talebi Doğalgaza son bir yılda yapılan toplam zam yüzde 53’ü aştı, sanayici isyan bayrağını çekti.

Doğalgazda ‘sanayi indirimi’ talebi

DÜNYA 

Doğalgaza son bir yılda yapılan toplam zam yüzde 53’ü aştı, sanayici isyan bayrağını çekti. Bu maliyet artışının üretime ve ihracata fren, istihdama ise kayıp olarak yansımasından endişe eden üreticiler, doğalgazda ‘sanayi indirimi’ bekliyor.

Elektrik zammının şokunu henüz atlatamayan sanayici, son gelen doğalgaz zammı ile büyük sıkıntıya girdi. Bu maliyet artışının üretim, ihracat ve istihdamda büyük kayıp yaratacağından endişe duyan üreticiler, doğalgazda ‘sanayi indirimi’ talep ediyor.

Doğalgaz fiyatlarına geçen hafta yüzde 14.90 zam yapılacağı açıklanmış ve fiyatların 1 Eylül 2019'dan itibaren geçerli olacağı belirtilmişti. Son bir yılda beş kez zam ve bir kez indirim yapılan doğalgaza gelen toplam zam oranı böylece yüzde 53.8'i buldu.

Konuyla ilgili ilk tepki İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’dan gelmişti. Bahçıvan yaptığı yazılı açıklamada zam kararının, sanayicilerle istişare ederek gözden geçirmesinde her açıdan fayda gördüklerini belirterek, “Bu fiyat ayarlamalarına sanayiciler olarak bir hazırlık zamanının tanınmadan, sanayiciyle istişare edilmeden yapılmasını doğru bulmuyoruz. Bu zamlar üretim ekonomisine zarar verebileceği gibi destek olduğumuz enflasyonla mücadele programı ile de bağdaşmıyor” diyerek sanayicinin hazırlık yapması için zamlar yapılmadan önce makul bir süre verilmesinin ekonomik gerçekler açısından daha doğru bulduklarını vurgulamıştı.

“SANAYİCİ MUTSUZ VE KIRGIN!”

DÜNYA’ya konuşan Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği Başkanı Haluk Erceber, üretim ve istihdamda kayıp yaşanmaması için doğalgazda sanayiciye ayrıcalık tanınarak indirim yapılması gerektiğini vurguladı. Erceber, “Sanayiciler olarak zor şartlarda mücadele ediyor, krizi aşmaya çalışıyoruz. Kapasiteyi düşürmeden üretime devam ediyor, istihdamda kayıp olmaması için ne gerekiyorsa yapıyoruz. Doğalgaz bizim sektörde büyük bir gider kalemi. Sadece bu yıl
2 defa üst üste doğalgaza zam geldi. Bu zamlardan dolayı sanayici son derece mutsuz ve kırgın. Ayrıca dünya piyasalarında doğalgaz fiyatları düşerken bizde yükseliyor. Şu bir gerçek ki doğalgaz zamları maliyetlerimizi artırıyor. Zaten çok düşük karlarla üretim yapıyoruz, yani sanayici bu durumu çok hoş karşılanmadı” diye konuştu.

“MALİYET AZALSIN Kİ YABANCI GELSİN”

Bu tür zamların rekabet güçlerini azalttığını söyleyen Erceber, “Türkiye gibi ülkelerde maliyetlerin düşük olması gerekiyor ki, yabancı yatırımcı gelsin” dedi. Doğalgazın sanayici için daima büyük önem taşıdığını dile getiren Erceber, bu zamlarla ihracatın zorlanacağına dikkat çekti.

“ZAM ENFLASYONU DA KÖRÜKLEYECEK”

TOBB Kimya Sanayi Meclis Başkanı Timur Erk, “Bu zam, maliyetleri yükseltecek ve enflasyonu da körükleyecek. Bazı enerji yoğun sektörlerde ciddi bir maliyet artışı oldu. Üyelerimizin de bu konuyla ilgili bize geri dönüşleri oldu” dedi. En azından enerji yoğun üretim yapan sektörlerde bir indirim yapılması gerektiğinin altını çizen Erk, sanayinin GSMH (Gayri Safi Milli Hasıla) içindeki payına dikkat çekerek şöyle konuştu: “15 sene içinde GSMH içindeki pay yüzde 22’lerden yüzde 14’lere düşmüşken sanayiye getirilecek bu yük, maliyetleri artırır. İmalat sanayinin GSMH’daki payının artması için, bu tür imalat yapanlara bir indirim gelmesi şart.”

İHRACAT ODAKLI ENERJİ POLİTİKASI TALEBİ

Seramik, cam ve çimento sektöründe de yapılan zamlara tepki geldi. Seramik Federasyonu ve Cam, Çimento, Seramik İhracatçıları Birliği Başkanı Erdem Çenesiz, önceki gün DÜNYA'ya yaptığı açıklamada, yapılan zamların son yıllarda artışa geçen ihracatta sektörün rekabet gücünü düşüreceğini belirterek, şunları kaydetmişti: “Enerji maliyetlerindeki yüzde 90'ı aşan zam nedeniyle rekabet avantajını kaybetme riskiyle karşı karşıyayız. Sektörümüz, 300 binden fazla dolaylı istihdam yaratan büyük bir yapı. Yerli Katma Değer Raporu da seramik sektörünün ülkemize ne kadar net döviz kazandırdığını net bir şekilde ortaya koyuyor. Sektörümüzün gerçekleştirdiği her 100 dolarlık ihracatın 82 doları ülkemizde kalıyor. Bu oran başlı başına bir rekordur. Seramik sektörü ihracatının artması, cari açığın kapanmasında kıyaslanmaz oranda katkı sağlıyor. Yerli katma değer oranı çok yüksek, ancak enerji yoğun bir sektörüz. iHracatımızın artması için sektöre özel, ihracat odaklı enerji politikalarına ihtiyacımız var. 2018 yılı başından bugüne 20 ayda sanayi doğalgaz fiyatına gelen yüzde 91’lik fiyat artışı uluslararası rekabet gücümüzü düşürüyor. Yüksek oranda yerli katma değer yaratan bir sektör olarak enerji
politikalarında ihracata dayalı bir bakış açısına ihtiyacımız var.”


Bu haber 997 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,066 µs