En Sıcak Konular

Malay ve Türk şirketlerden 65 milyon $’lık imza

6 Eylül 2019 09:54 tsi
Malay ve Türk şirketlerden 65 milyon $’lık imza Ankara ve İstanbul’da 65 Türk şirketiyle 150 bire bir görüşme yapan 15 Malay şirket 65 milyon dolarlık iş anlaşması imzaladı.

Malay ve Türk şirketlerden 65 milyon $’lık imza

DÜNYA 

Ankara ve İstanbul’da 65 Türk şirketiyle 150 bire bir görüşme yapan 15 Malay şirket 65 milyon dolarlık iş anlaşması imzaladı. Başbakan Mahathir Muhammed’in ziyareti sonrası atılan bu ilk adımın ardından DEİK ile Türkiye’den bir heyetin Malezya’ya götürülmesi planlanıyor.

Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed’in temmuz sonunda Türkiye’ye gerçekleştirdiği resmi ziyaret meyvelerini vermeye başladı. Malay basınında da geniş yankı uyandıran ziyaretin ardından hızlıca harekete geçen Malezya Dış Ticaret Geliştirme Kurumu (MATRADE) 20 kişilik bir ticari heyetle Ankara ve İstanbul’a çıkarma yaptı. 25 milyon dolarlık iş potansiyelinin hedeflendiği 3 günlük etkinliğin sonunda 65 milyon dolarlık iş anlaşmasına imza atıldı. Gıda sektöründe bir Malay şirketi vakit kaybetmeden Türkiye’de ofis açmak için işlemlere başlarken Arkas Lojistik bir süredir planladığı Asya pazarına giriş için ilk adımı attı.

Türkiye kapı olacak

Ankara’daki iki günlük programın ardından önceki gün ikili görüşmeler için İstanbul’a gelen heyete başkanlık eden MATRADE İhracat Geliştirme ve Yeni Pazarlar Direktörü Abu Bakar Yusof, DÜNYA’nın sorularını yanıtladı. Yusof, 15 Malay şirketi temsil eden 20’nin üzerinde iş insanının 65 Türk şirketiyle 150 birebir görüşme gerçekleştirdiği bilgisini verdi. Ağırlıklı olarak yiyecek-içecek, sağlık, lojistik, bio ürün ve paketleme sektörlerinden Malay şirketlerin birkaç
farklı alanda iş birliği olanaklarına baktığını söyleyen Yusof, “Malay şirketlerin bir kısmı kendi ürünlerinin Türkiye’deki dağıtımı için iş birliklerine bakarken bir kısmı Türk ortaklıklarla Türkiye’ye komşu pazarlara açılmak istiyor. Türkiye bizim için Avrupa, Orta Doğu ve Afrika pazarları için kapı niteliğinde” dedi.

Türkiye’nin 82 milyon nüfusuyla oldukça büyük olan iç pazarının hedefledikleri ilk alan olduğuna dikkat çeken Yusof, “İkincil olarak Türk şirketleriyle ortaklığa giderek Asya’daki diğer pazarlara erişim hedefl eniyor. Burada hazır bulunan Malay şirketlerin bazıları halihazırda Asya pazarına ihracat yapıyor. Türk şirketlerin gündeminde de ürün ve hizmetlerini Asya’ya ulaştırmak var. Bu anlamda Malezya bağlantısı avantajı kullanılarak Asya pazarlarını hedefleyen ortaklıklar geliştirilebilir” şeklinde konuştu.

Şu anki ikili ticaret dengesinin daha çok Malezya lehine işlediğini, Türkiye için potansiyel bir ticari açık olduğunu hatırlatan Yusof şöyle konuştu: “Türk ürün ve hizmetler ihracatını Malezya ve diğer Asya pazarlarında nasıl artırabileceğimizin yollarını bulmalıyız. Üçüncü bir iş birliği alanı da teknoloji. Türkiye tarım, yiyecek ve sağlık endüstrilerinde oldukça gelişmiş teknolojiye sahip. Malay şirketler üretim kapasitelerini artırmada Türkiyeli şirketlerle iş birliği yapabilir.”

"Türkiye'nin sunacakları anlatılmalı"

Türkiye ofisini iki ülke arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması’nın da imzalandığı 2014’te açan MATRADE’in önceliği her ne kadar Malezya ürün ve hizmetlerinin dış pazarlara tanıtılması olsa da ithal ikamesi için Türk şirketlerinin ülkeye neler sunabileceğine de bakılıyor. Malezyalı şirketlerin Türkiye’nin sunabileceği fırsatlarla ilgili daha çok bilgilendirilmeye gereksinim olduğuna inanan kurum yetkilileri DEİK ile de konuşarak bir sonraki adım olarak Türkiye’den bir heyetin Malezya’ya götürülmesi için çalışmalara başladı bile.

İkili ticarette savunma, havacılık ve otomotive de ‘dokunulacak’

Nüfus ve yüzölçümü dolayısıyla oldukça küçük bir iç pazarı olan Malezya ekonomisi ağırlıklı olarak dış ticarete dayanıyor. 200’ün üzerinde ülkeyle ticaret yapan Malezya uzun yıllar ABD, Çin, Singapur, Japonya ve Kore gibi geleneksel pazarlara bel bağlarken artık Türkiye ve Doğu Avrupa’nın da içinde olduğu dünyanın bu kısmına odaklanmak istiyor.

MATRADE İhracat Geliştirme ve Yeni Pazarlar Direktörü Abu Bakar Yusof Türkiye’nin bu anlamda hızlı büyüyen öncelikli pazarları arasında yer aldığını söylüyor. Bugüne kadar ticaret anlamında hiç dokunulmamış alanlar olduğuna dikkat çeken Yusof, “Gıda ve kişisel bakım sektöründe kullanılan palm yağı, tekstil hammaddesi polyester ve tıbbı eldiven, Türkiye’ye sattığımız ürünlerin başında geliyor. Yeni alanlar olarak da başbakanımızın da dikkat çektiği gibi savunma, havacılık, otomotiv, tıbbi cihaz ve eğitim alanlarındaki iş birliklerine bakıyoruz” diyor.

Malay gençlere “Türkiye’de çalışın” öğüdü

Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed temmuz ayındaki Türkiye ziyareti dönüşünde Ulusal Gün kutlamalarının açılışında, Melakka şehir meydanında üniversite öğrencilerine seslenerek Türkiye’nin kalkınmasını örnek göstermişti. Türkiye ziyareti sırasında Türklerin çalışkanlığını takdirle gözlemlediğini belirten Mahathir, “Türkiye’deki kalkınma Malezya’dakinden daha iyi. Bunu sağlayan Türk insanıdır. Genç nesil Türkiye’ye gitmeli, Türkçeyi öğrenip 10 sene orada çalıştıktan sonra buraya dönmeli. Bu sayede Malezya’da değişimin yaşanacağını düşünüyorum” ifadelerini kullanmıştı. 



Bu haber 1,351 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,174 µs