En Sıcak Konular

Milyar dolarlık yol aydınlatma için geliyorlar!

9 Eylül 2019 10:22 tsi
Milyar dolarlık yol aydınlatma için geliyorlar! Türkiye’de karayollarını aydınlatan 6.5 milyon lambanın Led dönüşümü için yerli yabancı birçok firma hazırlanıyor.

Milyar dolarlık yol aydınlatma için geliyorlar!

DÜNYA 

Türkiye’de karayollarını aydınlatan 6.5 milyon lambanın Led dönüşümü için yerli yabancı birçok firma hazırlanıyor. Süreç, dünyada aydınlatma pazarında çalışan bütün global oyuncuların dikkatini çekti.

Türkiye’de kara yollardaki aydınlatmayı yenilemek için büyük bir kamu alımı yapacak. Park bahçeler hariç sadece yollardaki aydınlatma lambalarının değişimini içeren çalışmada ise son viraja giriliyor. Yıllık 6.5 milyon adetlik lambanın değişiminin konu alan süreç ise dünyada aydınlatma pazarında çalışan bütün global oyuncuların dikkatini Türkiye’ye yönlendirdi. 6.5 milyon adetlik rakamın dünyada bu alanda son dönemlerde yapılan en büyük dönüşüm çalışması olduğu ifade ediliyor. Birkaç milyar doları bulan dönüşüm için Koreli, Japon ve Çinli gibi pek çok Uzakdoğulu şirketin yanı sıra AB’li bütün global üreticiler de gözlerini birkaç yıldan bu yana bu alana kaydırdı. Yabancıların yanı sıra bu dev değişim Türkiye’deki holdinglerin de ilgisini çekiyor. Bu nedenle bazı holdinglerin bu alana girmek için aydınlatma şirketleri kurduğu da gelen bilgiler arasında. Teknik şartnamelerin hazır olduğu alanda dönüşüm startının ise 2021 yılında verilmesi bekleniyor.

Yabancılar 9 yıldır kapıda
Türkiye yollarında yapılacak çalışmayla ilgili bilgi veren Aydınlatma Türk Milli Komitesi (ATMK) Başkanı Prof. Dr. Sermin Onaygil, yapılacak büyük dönüşüm nedeniyle Koreli, Japon ve Çinli'lerin de AB’li bütün global üreticilerin de Türkiye’deki üreticilerin de bu alana odaklandığını kaydetti. 6.5 milyon adet ürünün değiştiği bu pazarın dünya içinde büyük bir rakamı ifade ettiğini belirten Onaygil, “Bir kaç milyar dolar büyüklüğü ifade eden bu alana ürün vermek için yerli ürün diye bir koşul var. Bu nedenle yabancı da gelip ya ortak oluyor, satın alma yapıyor” dedi. Onaygil, aynı şekilde Türkiye’deki pek çok holdingin de bu pazardan pay kapmak için aydınlatma firmaları satın aldığını ya da yeni şirket kurduğunu kaydetti. Onaygil, “Yabancılar bunun için 9 yıldır bekliyor. 2019 'da başlaması bekleniyordu ertelendi. Çünkü burada yatırımı yapacak olan elektrik dağıtım şirketleriyle ilgili anlaşmalar değişecek. Bu nedenle 2021'de dönüşüm başlayacaktır” açıklamasını yaptı. Onaygil, bu çalışmayla yollarda metal buharıyla çalışan sodyum lambalardan lede dönüş olacağını belirtti.

10 yıllık tesisatlar yenilenecek
İhalede şartnamelerin hazır olduğunu aktaran Aydınlatma Gereçleri İmalatçıları Derneği (AGİD) Başkanı Fahir Gök, bu yatırımı yapacak olanın da dağıtım şirketleri olduğunu söyledi. Böylece 10 yıllık tesisatlar yenilenerek bir verimlilik amaçlandığını aktaran Gök, “Çünkü devlet bu lambaların aydınlatma giderleri için yıllık 1 ila 1.5 milyon dolarlık ödeme yapıyor. Dolayısıyla yapılacak yatırımla devletin ödeyeceği fatura yüzde 50 azalmış olacak. Çalışma sonrasında devlet artık yol aydınlatma bedellerini ödemeyecek. Bu süreçten sonra artık dağıtım şirketleri kendileri karşılayacak” dedi.

2 milyar dolarlık büyüklüğe erişti
Türkiye’de 1980’lerden sonra büyüme trendine giren aydınlatma sektörünün bu tarihlerden itibaren 10 milyon dolarlık, 20 milyon dolarlık rakamlardan 2 milyar doları aşan bir büyüklüğe eriştiğini ifade eden Fahir Gök, son 5 yılda ithalat ağırlıklı bir yapı gösteren sektörün artık yerli üretime kaydığını söyledi. 2014 yılında 900 milyon dolarlık bir ithalat büyüklüğüne erişildiğini aktaran Gök, “Sadece ara malında değil, kompenetler gibi elektronik üniteler de ithal edilir oldu. Buna karşılık ihracat ise 500 milyon dolar seviyesinde idi. Ancak son dönemlerde piyasa denetim gözetim kararlarıyla birlikte ithalat kontrol edilmeye başlandı ve 900 milyon dolarlar seviyesinde olan ithalatın 400 milyon dolar seviyesine geriledi. İhracatta ise kayıp yaşanmadan 500 milyon dolarlar seviyesinde kalındı “dedi. AB ülkeleri, Ortadoğu Kuzey Afrika, Rusya gibi pek çok pazara ihracat yaptıklarını kaydeden Gök, 4 bin 375 üreticinin olduğu aydınlatma pazarında sektörün Avrupa’nın ve çevre coğrafyanın üretim ve lojistik üssüne doğru gittiğini kaydetti.

Uzakdoğulular firmaları satın alıyor
Fahir Gök, aydınlatma pazarında büyük bir teknolojik dönüşüm yaşandığını da belirtti. Mekanik olan pazarın elektronik sektörüne kaydığını aktaran Gök, “Böylece sektörün üretim gücü ve kabiliyeti arttı. Sadece mekanik üretim yapanlar üretimlerini durduruyor. Bu değişimi son 2- 3 yıllık dönemde derneğimize üye olan firmalarda da görebiliyoruz. Bu yeni üyelerin tamamı elektronik alanındaki firmalardan geliyor” dedi. Aynı şekilde Avrupa’da benzer durum yaşandığını aktaran Gök, “Bu nedenle global şirket evlilikleri oluyor. Avrupa’daki pek çok markanın yeni sahipleri Uzakdoğulular oluyor. Aynı şekilde Türkiye’de de Uzakdoğulular firma alımları yapıyor” diye konuştu.


Bu haber 1,282 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,384 µs