En Sıcak Konular

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

13 Eylül 2019 09:03 tsi
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı Piyasaların merakla beklediği faiz kararı açıklandı.

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

DÜNYA 

Piyasaların merakla beklediği faiz kararı açıklandı. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu politika faizinde 325 baz puan indirimle 16.50 seviyesine çekti.

4,5 yıl aradan sonra temmuz toplantısında politika faizini indiren ve yüzde 24’ten (425 baz puan) 19.75’e çeken Merkez Bankası (MB), bugünkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında bir indirime daha gitti.

Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 19.75’ten 325 baz puanlık düşüşle 16.50’ye indirildi.

Piyasalarda TCMB'nin 250-300 baz puan faiz indirim yapması bekleniyordu.

TCMB'nin faiz kararı öncesinde 5.75 üzerinde bulunan dolar/TL kuru, faiz kararı sonrasında 5.70 seviyesinin altına gevşedi.

Faiz kararı sonrası dolarda hızlı düşüş

25 Temmuz'da 425 baz puan indirime gidilmişti

Merkez Bankası'nın 2015'ten bu yana ilk kez faiz indirimine gittiği 25 Temmuz'daki PPK toplantısında, politika faizi 425 baz puan düşürülerek yüzde 19,75 düzeyine çekilmişti. 

Bugün gerçekleştirilen indirim sonrasında yaklaşık 1,5 aylık bir dönemde politika faizi 750 baz puan düşürülmüş oldu.

TCMB tarafından yapılan açıklamada ise enflasyon konusundaki iyimserlik dikkat çekiyor. Temmuz ayı enflasyon raporunda 2019 yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 13.9 seviyesinde bulunan TCMB, dün yayımladığı metinde, yıl sonunda enflasyonun bu seviyenin altında kalabileceğini ifade etti.
Bu nedenle, MB'nin enflasyon konusunda elinin her geçen ay daha da rahatladığı yorumları yapılıyor.
 

Ilımlı toparlanma devam edecek
Toplantı sonrasında TCMB tarafından faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda, bir önceki faiz kararı sonrasındaki gibi "ekonomideki ılımlı toparlanma eğiliminin devam ettiği" vurgulandı.

Açıklamada, "Yılın ilk yarısında net ihracatın büyümeye katkısı devam ederken, yatırımlar zayıf seyrini korumuş, özel tüketim kademeli olarak katkısını artırmıştır. Küresel büyüme görünümündeki zayıflamaya rağmen, rekabet gücündeki gelişmelerin etkisiyle mal ve hizmet ihracatı artış eğilimini sürdürmekte, özellikle turizmdeki güçlü seyir doğrudan ve bağlantılı sektörler kanalıyla iktisadi faaliyeti desteklemektedir.

Öncü göstergeler iktisadi faaliyetin sektörel yayılımının bir miktar iyileştiğine işaret etmektedir. Önümüzdeki dönemde net ihracatın büyümeye katkısını sürdüreceği, enflasyondaki düşüş eğilimi ve finansal koşullardaki iyileşmeyle birlikte ekonomideki kademeli toparlanmanın devam edeceği öngörülmektedir. Büyüme kompozisyonu dış dengeyi olumlu etkilemektedir. Cari işlemler dengesindeki iyileşme eğiliminin sürmesi beklenmektedir." ifadelerine yer verildi.
Enflasyondaki iyileşme sürüyor

Öte yandan, yakın dönemde küresel iktisadi faaliyetin zayıflaması ve enflasyona dair aşağı yönlü risklerin belirginleşmesiyle gelişmiş ülke merkez bankaları para politikalarının genişleyici yönde şekillenmeye başladığı belirtilen MB, açıklamasında, bu durumun da Türkiye gibi gelişmekte olan ülke finansal varlıklarına yönelik talebi ve risk iştahını desteklediği kaydedildi. Bununla birlikte, korumacılık önlemlerinin ve küresel ekonomi politikalarına dair diğer belirsizliklerin gerek sermaye akımları gerekse dış ticaret kanalıyla oluşturabileceği etkilerin yakından takip edildiği kaydedildi.

Enflasyon görünümündeki iyileşmenin devam ettiği belirtilen MB açıklamasında şunlar kaydedildi: "Türk Lirası'ndaki istikrarlı seyrin yanı sıra enflasyon beklentilerindeki iyileşme ve ılımlı iç talep koşulları çekirdek enflasyon göstergelerindeki düşüşte belirleyici olmuştur. Ağustos ayında tüketici enflasyonu temel mal, enerji ve gıda gruplarının katkısıyla belirgin bir düşüş sergilemiştir. İç talep gelişmeleri ve parasal sıkılık düzeyi enflasyondaki düşüşü desteklemektedir. Enflasyonun ana eğilimine dair göstergeler, arz yönlü faktörler ve ithalat fiyatları enflasyon görünümünü olumlu etkilemektedir. Bu gelişmelere bağlı olarak, güncel tahminler yılsonu itibarıyla enflasyonun Temmuz Enflasyon Raporu’nda verilen öngörülerin bir miktar altında kalabileceğine işaret etmektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünü etkileyen tüm unsurları dikkate alarak, politika faizinin 325 baz puan indirilmesine karar vermiştir. Gelinen noktada, mevcut para politikası duruşunun hedeflenen dezenflasyon patikasıyla büyük ölçüde uyumlu olduğu değerlendirilmektedir."

Enflasyondaki düşüş sürecinin devamlılığının, ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aşağı gelmesi ve ekonomideki toparlanmanın güç kazanması açısından büyük önem taşıdığına vurgu yapan açıklamada, "Enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, parasal sıkılığın düzeyi ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir. Merkez Bankası fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir." ifadelerine yer verildi.


Bu haber 982 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,680 µs