En Sıcak Konular

Piyasaların gözü kulağı Fed'in faiz kararında

18 Eylül 2019 17:27 tsi
Piyasaların gözü kulağı Fed'in faiz kararında Küresel piyasalar bu akşam Türkiye saatiyle 21.00'de açıklanacak olan faiz kararınını bekliyor.

Piyasaların gözü kulağı Fed'in faiz kararında

DÜNYA 

Küresel piyasalar bu akşam Türkiye saatiyle 21.00'de açıklanacak olan faiz kararınını bekliyor. Ekonomistlerin büyük bir çoğunluğu faizlerde indirim beklerken, Fed başkanı Powell'ın açıklamaları, özellikle de faiz politikasına yönelik söylemleri yakından takip edilecek.

Fed'in bu akşam açıklayacağı faiz kararında temmuz ayında olduğu gibi eylül ayında da faiz indirimine devam etmesi bekleniyor. Bir iki hafta öncesine kadar neredeyse kesin gibi görünen faiz indirimi hamlesi, son günlerde yaşanan gelişmelerin ardından sürprizlere daha açık gibi görünüyor. 

Merak edilen tek konu faiz indirimi değil!

Fed'in bu akşam açıklayacağı kararda sadece faiz hamlesi merak edilmiyor! Karar sonrasında Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları ve karar metninde yer alan ifadeler mercek altına alınacak. Uzmanlar, bu ifadelerde Fed'in önümüzdeki sürece dair faiz politikasına yönelik ipuçlarını yakalamaya çalışacak. Öte yandan faiz kararındaki oy dağılımı, daha doğrusu muhalif oyların çokluğu da piyasaların yakından izleyeceği unsurlar arasında yer alıyor.

Fed'in faiz indirimine işaret eden gelişmeler

ABD'de ekonomiye yönelik endişelerin sürmesine karşılık olarak Fed'in de genişlemeci para politikasına devam edeceğine yönelik beklentiler yüksek. Özellikle ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının sürmesi ve görüşmelerin olumlu bir şekilde sonuçlanmaması büyüme üzerindeki endişelerin sürmesine yol açıyor.

ABD'de tarım dışı istihdam ve imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerin kötü gelmesi de Fed'in faiz indirimlerine devam edeceği ihtimalini yükseltti. Analistler, parasal genişlemenin finansal piyasalara olumlu yansıyabileceğini ancak reel ekonomi için ne kadar etkili olacağının şüpheli olduğunu söylüyor.

Likidite sıkışıklığı ve repo ihaleleri, kararın önemini artırdı

ABD'de repo piyasasındaki likidite sıkışıklığının gecelik faizlerde hızlı yükselişe neden olması Fed'in harekete geçmesine neden oldu. Fed dün açtığı 53,2 milyar dolarlık repo ihalesi ile piyasadaki likidite sıkışıklığını giderirken, yükselen faizleri önlemek için bugün de piyasaya müdahale ederek 75 milyar dolar verdi.

Fed'in 53.2 milyar dolarlık likidite hamlesi piyasalara 10 yıl sonra yaptığı ilk müdahalede olarak kayıtlara geçti.

Analistler, repo piyasasındaki gelişmeler nedeniyle bu akşam saat 21.00'de açıklanacak Fed'in faiz kararı sonrası Başkan Jerome Powell'ın açıklamalarının öneminin arttığını belirtti.

Fed tahminlerini de güncelleyecek

Bugün açıklanacak faiz kararının yanı sıra Fed yetkilileri, Powell'ın basın toplantısı öncesi, önümüzdeki 3 yıl için ekonomik büyüme, işsizlik, enflasyon ve faiz oranlarına ilişkin tahminlerini de güncelleyecek.

Son toplantıda 11 yıl sonra indirim gelmişti

Fed, 25 Temmuz'da gerçekleştirmiş olduğu faiz toplantısında politika faiz oranını 25 baz puan indirerek yüzde 2,00 - yüzde 2,25 aralığına çekmişti. Bu hamle Fed'in 11 yıl sonra ilk faiz indirimi olarak kayıtlara geçmişti. Peki bugünkü toplantıda çıkacak kararla ilgili piyasa beklentileri ne yönde?

Capital Economics ABD Kıdemli Ekonomisti Andrew Hunter, Fed'in 25 baz puanlık diğer bir indirim için hazır olduğunu belirterek, bankanın eylül ayı toplantısında politika faizinde 25 baz puan indirime gidebileceği öngörüsünde bulundu.

ING Group Uluslararası Başekonomisti James Knightley de Fed'in muhtemelen 25 baz puanlık bir indirime gideceği öngörüsünde bulundu. ABD ekonomisinin ticaret savaşları, küresel yavaşlama ve güçlü dolar faktörlerinden dolayı karşı karşıya kaldığı zorlukların yoğunlaştığını belirten Knightley, yatırımların da zayıfladığını aktardı.

Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG) Finansal Başekonomisti Chris Rupkey ise ABD’de ağustos gıda ve enerji hariç TÜFE'deki artışa dikkati çekerek, Çin mallarına uygulanacak tarifelerin şirketlere biraz fiyatlama gücü verdiğini vurguladı. Perakende satışlarının güçlendiğini kaydeden Rupkey, bunun Fed'in faiz indirimlerine gitmesi durumunda enflasyondaki artışın hızlanacağı anlamına geldiğine işaret etti.

Fed'in faiz indirmeyeceğini düşünenlerin sayısı artıyor!

Piyasalar genel olarak Fed'in 25 baz puan faiz indirimi yapacağı öngörseler de CME FedWatch'a göre FOMC toplantısında bir faiz indirimi kararı çıkmayacağını öngörenlerin oranı yükseliyor. FOMC toplantısının başladığı dakikalarda bu oran yüzde 35 civarına yükseldi.

Fed'in 18 Eylül'de faizi 25 baz puan indireceğini öngörenlerin oranı bir ay önce yüzde 100, bir hafta önce ise yüzde 94-95 aralığındaydı.

Bazı analistler, son dönemdeki ekonomik verilerin iyi gelmesi, ABD ile Çin arasında ticari ilişkilerin normalleşmesi için iyi niyet adımları atılmasının ve artan enflasyonun faiz indirimine gidilmemesi olasılığını artırdığını belirtiyorlar.


Bu haber 849 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,423 µs