En Sıcak Konular

Mesleki eğitim sistemine ‘Türk-Alman Model’i önerisi geldi

19 Eylül 2019 09:00 tsi
Mesleki eğitim sistemine ‘Türk-Alman Model’i önerisi geldi Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası (AHK) Türkiye’de mesleki eğitime yönelik bir Türk-Alman Model Projesi uygulamak için proje geliştirdi.

Mesleki eğitim sistemine ‘Türk-Alman Model’i önerisi geldi

DÜNYA 

Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası (AHK) Türkiye’de mesleki eğitime yönelik bir Türk-Alman Model Projesi uygulamak için proje geliştirdi.

Proje ile Almanya’da ikili eğitim sistemi olarak adlandırılan, öğrencilerin haftada 3-4 gün işletmelerde, iş başında, 1-2 gün ise okullarda eğitim gördüğü model ile Türk mesleki eğitim sisteminin güçlü yanlarının alındığı bir model geliştirilecek.

İş dünyasının katılımının önemsendiği projenin temel çerçevesi; Almanya’daki ikili (dual) meslek eğitim sisteminin temel unsurlarını kavrayan, Türk eğitim ve öğretim sisteminin mevcut güçlü yönlerini, deneyimlerini dikkate alan, meslek eğitim alanlarındaki ihtiyaçlara yönelik pratik tecrübeler elde etme amacını güden bir proje olarak çizildi. Almanya’da öğrencilerin yüzde 60’ı mesleki eğitim alıyor ve 300 dalda mesleki eğitim veriliyor. Almanya’da mesleki eğitimin ağırlıkta olmasının, ülkede genç işsizliğinin yüzde 5’li seviyelerde düşük seyretmesinin ana nedeni olduğu değerlendiriliyor.

Projeyi Türkiye’de ilgili tarafların da katılımıyla uygulamak istediklerini belirten Alman Türk Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Thilo Pahl, DÜNYA’ya yaptığı değerlendirmede, “Müşteri sorunlarının çözülmesi sadece meslek okulunda teoride öğrenilemez. Mesleki eğitim aynı zamanda, işi yaparak öğrenmeyi, yani işletmede iş başı eğitimi almayı gerektirmektedir. Öğrencilerin, okulda aldıkları teorik eğitimi işletmelerde pratiğe dökerken, aynı zamanda işletmenin eğitmenlerinden de eğitim almaları önemlidir. Böylelikle işletme içerisinde bir problem çözücü ve üreten bir işgücü haline gelirler’’ dedi.

Tilo Pahl, Türkiye’de iyi bir mesleki ve teknik eğitim sistemi olduğunu belirterek, bu alandaki eğitimde iş dünyasının partner olmasının gereklilik olduğunu vurgulayarak, “Dijitalleşme ve endüstri 4.0 alanlarında gerekli bilgilerin öğrenilmesi ve gelişmelerin yakından takip edilmesi için, özel sektörle yakın bir iş birliğinin kurulması önem

lidir. Bu kapsamda AHK olarak yenilikçi pilot projelere destek vermekten mutluluk duyarız. Bu tarz projeler, Türkiye için yetiştirilecek nitelikli işgücünün ekonomiye kazandırılmasını ve gençlerin istihdamının sağlanmasına katkıda bulunmasını aynı anda desteklemektedir” yorumunu yaptı. Tilo Pahl, Almanya’da uygulanan işyeri ve okulda belirli sürelerle eğitim görme modelindeki mesleki eğitimin, genç işsizliğinin yüzde 5’ler gibi düşük bir düzeyde kalmasını sağladığını anlattı.

 



Bu haber 924 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,342 µs