En Sıcak Konular

Enerjisa’da dijitalleşmenin formülü: 70-20-10

23 Eylül 2019 09:19 tsi
Enerjisa’da dijitalleşmenin formülü: 70-20-10 Enerjisa CEO’su Ziya Erdem, toplam tüketimin yüzde 40’ını merkezden 80 bin noktayı anlık olarak izleyebildiklerini ve gerçek zamanlı tüketim analizleri yaptıklarını anlattı.

Enerjisa’da dijitalleşmenin formülü: 70-20-10

DÜNYA 

Enerjisa CEO’su Ziya Erdem, toplam tüketimin yüzde 40’ını merkezden 80 bin noktayı anlık olarak izleyebildiklerini ve gerçek zamanlı tüketim analizleri yaptıklarını anlattı.

Enerji sektörünün gündeminde dijital dönüşüm var. Elektrikli arabalar, akıllı şehirler, akıllı şebekeler ve değişen müşteri talepleri enerji sektöründe de dijital dönüşüm yolculuğunu başlattı. Geçen yıl strateji planına ‘stratejik öncelikler’ ekleyen Enerjisa, yol haritasının kalbine dijital dönüşümü oturttu. Enerjisa CEO’su Ziya Erdem, dijitalde geldikleri noktayı anlatırken “Türkiye’nin en geniş nesnelerin internet ağına sahibiz” dedi.

Financial Times’ın Londra’da düzenlenen Dijital Teknoloji Zirvesi’ne katılan ve Enerjisa’daki dönüşümü anlatan CEO Ziya Erdem toplantı sonrası sorularımızı yanıtladı. Erdem, “70-20-10” olarak formüle edilen stratejiyi anlatırken bunun 3’ü iş, 2’si insan odaklı önceliklerden oluştuğunu belirtti. Erdem, “Biz 5 yıllık strateji planımızı ‘stratejik önceliklerle’ besledik. Bunlardan biri adına büyüt ve koru dediğimiz strateji. Bizim gelirlerimizin yüzde 90’ı dağıtımdan yüzde 10’u satıştan geliyor. Dolayısıyla biz bu işi koruyacağız ve büyüteceğiz. “70-2010” diye adlandırdığımız yaklaşıma göre, işlerimizin yüzde 70’ini ana iş alanımız olan elektrik dağıtım ve satışı, yüzde 20’sini yeni enerji dünyası” çatısı altında toplanıyor. Bu dünya hem bugünü hem de geleceği şekillendiriyor. Mesela akıllı teknolojiler, depolama, e-mobilite ve dağıtık üretim bunlara birer örnek. Yüzde 10’unu da büyük veri yönetimi oluşturuyor. Bunlar bizim işimizi de destekleyebilecek büyük veri, yapay zeka ve robotics” açıklamasını yaptı.

Dijital dönüşümü rekabet açısından da tamamen stratejik bir yönelim olarak değerlendiren Erdem’e göre yeni nesil teknolojiler enerji şirketlerinin iş yapış biçimlerini de uçtan uca değiştirecek kadar devrimsel nitelikte. Bu alandaki çalışmaları hakkında da bilgi veren Ziya Erdem, şöyle devam etti:

2018’de ise somut bir yol haritası belirlediğimiz dijital dönüşüm programımız kapsamında robotics, chatbot, blok zinciri, yapay zeka, artırılmış gerçeklik, ses analizi, nesnelerin interneti ana başlıklarında geniş kullanımlı veya pilot uygulamaları hayata geçiriyoruz. +Otomatik Sayaç Okuma Sistemleri (OSOS) ile toplam tüketimin yüzde 40’ını merkezden 80 bin noktayı anlık olarak izleyebiliyoruz ve gerçek zamanlı tüketim analizleri yapabiliyoruz.

Türkiye’nin en geniş nesnelerin internet ağına sahibiz. Müşterilerimizin davranış biçimlerini, elektrik tüketim tarzlarını tespit edebiliyor, analiz edebiliyor ona göre alternatif ürünler çıkartabiliyoruz ve verimliliği arttırabiliyoruz.

İletişim ve sensor maliyetlerinin azalması ile nesnelerin interneti yatırımlarımızı ve kullanım alanlarını genişletiyoruz. Akıllı sayaçların yanı sıra akıllı aydınlatma sistemleri, akıllı şebekeler, dijital saha çalışanı, kesintiye yol açan noktanın merkezden bulunması, saha operasyonlarının uzaktan kamera ve drone ile izlenmesi, işgücü optimizasyonları gibi uygulamalar bugün ve gelecekte gündemimizde olacak.

Her gün yaklaşık 500 bin müşteri ile temas ediyor, onların hayatlarına dokunuyoruz. Bu temas noktaları fatura bırakılmasından, çağrı merkezi görüşmesine, mobil uygulama ile tüketim takibinden, sosyal medyada talep bırakmaya kadar birçok farklı işlem ve kanalı kapsıyor.

Girişimcilik ekosistemine destek de sağlıyoruz. Yeni yatırımlar yapıyoruz ve kapılarımızı yatırımcılara açıyoruz. Eşarj satın alması buna güzel bir örnektir. Global startup’lara erişmek adına Silikon Vadisi’nde bulunan Plug and Play’de hem sponsor olarak hem de girişimleri ve işbirliği fırsatlarını değerlendirmek için aktif katılım sağlıyoruz. Girişimcilik programımıza sene başında 400 proje geldi. Pilot aşamasına gelen 8 projeden 4’üne yatırım yapma kararı aldık.

Son kaynak tarifesi KOBİ’lere kadar genişler

Bugün sanayiciye uygulanan son kaynak tarifesinde limitin 50 milyon kilowatt saatten 10 milyon kilowatt saate düşürüldüğüne dikkat çeken Ziya Erdem, “Biz Türkiye’de serbestleşmenin devam edeceğini öngörüyoruz. Limitin 1 milyon kilowatt saate kadar düşmesini bekliyoruz. İlk etapta beklentimiz 1 -5 milyon kilowatt saate düşmesi ardından KOBİ’lere kadar inmesi. Meskende çok serbestleşme beklemiyoruz. Biz burada müşteriye çeşitli ürünler sunuyoruz” ifadelerini kulandı.

Sanayide öncü gösterge!

Faaliyet gösterdiği 3 bölgede Başkent, Toroslar ve İstanbul Anadolu yakasında tüketimi saatlik olarak ölçebildikleri bilgisini paylaşan Enerjisa CEO’su Ziya Erdem, bu yıl geçen seneye oranla sanayide elektrik tüketiminin bazı aylarda yüzde 3’e varan düşüşler gösterdiğini hatırlattı. Erdem, şimdi bu daralmanın yüzde 1’e geldiğini ifade ederek konutlarda ise yüzde 10’luk bir büyüme sinin söz konusu olduğunu kaydetti.

Erdem, bunun nedenlerini ise kentsel dönüşüm, yeni konutlar, yazlık-kışlık ya da okullara bağlı nüfus hareketlerine bağladı. Erdem, “Bu 3 bölgede Türkiye’nin tersine bir büyüme var. Suriye’den göç alan Toroslar bölgesinde de Başkent’te de İstanbul’un Anadolu yakasında da toplamda baktığınızda yüzde 10’luk bir büyüme var. Sanayi elektriğinde bizim bölgelerde yüzde 3 düşüşü gördük. Şimdi yukarı doğru çıkıyor. Bu bizim için sanayide kapasite kullanımının arttığının da bir göstergesi” dedi.


Bu haber 1,131 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,009 µs