En Sıcak Konular

IMF'den Türkiye ziyareti sonrası açıklama

24 Eylül 2019 09:50 tsi
IMF'den Türkiye ziyareti sonrası açıklama Heyetin ziyaretinin ardından IMF'ten yapılan açıklama, uygulanan politika teşviklerinin etkisi ile Türk ekonomisinde büyümenin yeniden başladığı ifade edildi.

IMF'den Türkiye ziyareti sonrası açıklama

DÜNYA 

Madde 4 kapsamındaki inceleme ve görüşmelerinin ardından Türkiye ziyaretini tamamlayan IMF heyeti, Türk ekonomisinde büyümenin yeniden başladığını ancak dış ve iç risklere karşı hassasiyetin devam ettiğini açıkladı. Bu yılki büyüme oranı ise yüzde 0,25 olarak tahminlendi.

Heyetin ziyaretinin ardından IMF'ten yapılan açıklama, uygulanan politika teşviklerinin etkisi ile Türk ekonomisinde büyümenin yeniden başladığı ifade edildi.

Genişlemeci mali politika, kamu bankalarının kredilerinde artış, net ihracatın güçlü katkısı ve daha olumlu piyasa ortamının etkisi ile ekonominin 2019'un ilk yarısında pozitif büyüme ortaya koyduğuna işaret eden IMF, yapılan ziyaret sonrası IMF uzmanlarının geçen yılki resesyonun büyük negatif etkilerine rağmen Türk ekonomisinin bu yıl yüzde 0,25 civarında büyümesini beklediklerini vurguladı.

İthalatın azalması ve güçlü turizm sezonunun etkisi ile cari işlemler hesabında bu yıl kayda değer düzelme yaşandığını belirten IMF bu yıl küçük bir cari işlemler açığı beklendiğini ve bu durumun iyileşen piyasa güveni ve jeopolitik gelişmeler ile bir araya gelmesinin
Türk Lirası üzerinde baskıyı azalttığını da vurguladı.

Yüksek reel politika faizleri, istikrarlı lira, olumlu baz etkisi ile enflasyonda hızlı bir düşüşün oluştuğunu belirten IMF, enflasyonun önümüzdeki aylarda tek haneli rakamlara düşebileceğini, uzmanlarının yıl sonunda enflasyonun yüzde 14'ün altında olmasını beklediklerini de ifade etti.

Dış finansman ihtiyacı yüksek

Türk finansal piyasalarındaki cari sakinliğin kırılgan göründüğüne işaret eden IMF, "Rezervler düşük olmaya devam ediyor ve özel sektörün döviz borcu, dış finansman ihtiyacı yüksek" ifadelerini kullandı.

Açıklamasında sorunlu kredilere de değinen IMF, banka ve şirket bilançolarının temizlenmesi için daha fazla adım atılmasının orta vadede finansal istikrarı ve daha güçlü, daha dirençli büyümeyi destekleyeceğini vurguladı. IMF ayrıca, kredileri büyütmeye yönelik çabaların yaşayabilir borçlulara kredi sağlanmasını temin etmekle sınırlı olması gerektiğini belirtti ve Türkiye'nin özel bankaların kredi vermelerini özendirmek için zorunlu karşılıklarda yapılan son değişikliklerin tekrar ele alınması gerektiğine dikkat çekti.

IMF açıklamasında, Türkiye ziyaretinde ekonomideki gelişmelere ilişkin daha geniş bir görüş elde etmek için özel sektör temsilcileri, siyasi partiler ve düşünce kuruluşları ile bir araya gelindiği de ifade edildi.


Bu haber 705 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,378 µs