En Sıcak Konular

Sanayide enerji maliyetini %4 düşürdük

26 Eylül 2019 09:29 tsi
Sanayide enerji maliyetini %4 düşürdük Sepaş Enerji Genel Müdürü Hakan Çağrı Poyraz, Sakarya, Düzce, Bolu ve Kocaeli başta olmak üzere tüm Türkiye’de sanayi tüketicisinin elektrik maliyetini ortalama yüzde 4 aşağı çektiklerini söyledi.

Sanayide enerji maliyetini %4 düşürdük

DÜNYA 

Sepaş Enerji Genel Müdürü Hakan Çağrı Poyraz, Sakarya, Düzce, Bolu ve Kocaeli başta olmak üzere tüm Türkiye’de sanayi tüketicisinin elektrik maliyetini ortalama yüzde 4 aşağı çektiklerini söyledi.

Elektrik sektöründe yıllık 50 milyon kWh ve üzeri tüketime sahip aboneleri kapsayan ve Nisan 2018’de devreye giren Son Kaynak Tedarik Tarifesi (SKTT) alt sınırı, 2019 yılı başında 10 milyon kWh seviyesine çekildi. Bu gelişme, geçmişte EPDK’nın belirlediği sabit tarifeden ya da bu tarife üzerinden belli oranda indirimle elektrik tüketen pek çok sanayi kuruluşunu tedirgin etse de gerek elektrik oyuncuları gerekse sanayi aboneleri yeni sisteme ayak uydurmuş durumda.

Yeni döneme yeni yaklaşım ihtiyacı

SKTT Müşteri tabanının genişlemesi, elektrik satıcılarını müşterilerini korumak ve çoğaltmak için yeni arayışlara itti. Bu elektrik satıcılarından biri de Türkiye’nin önde gelen enerji oyuncularından SEPAŞ Enerji. Şirket, büyük ölçekli elektrik abonelerine uygulanan SKTT’nin devreye girmesinden sonra özellikle sanayi abonelerine yönelik yoğun çalışmalarını kesintisiz devam ettiriyor. Sektördeki gelişmeleri ve şirketin çalışmalarını SEPAŞ Genel Müdürü Hakan Çağrı Poyraz’a sorduk.

Sizce perakende elektrik piyasası nereden geldi nereye gidiyor?

2009 yılından itibaren piyasanın serbestleşmesiyle şeffaf bir rekabet ortamı oluştu. Enerjinin yeterli, kaliteli, sürekli, ekonomik ve çevreyle uyumlu bir şekilde tüketiciye sunulması adına hâlâ önemli adımlar atılıyor. Perakende elektrik piyasası adına son dönemdeki en önemli gelişme Nisan 2018’de yaşandı. Yıllık 50 milyon kWh üzeri elektrik tüketenler için Son Kaynak Tedarik Tarifesi (SKTT) yayınlandı. Bu limit 2019 yılında 10 milyon kWh’a düşürüldü. Bu gelişmeyle birlikte elektrik perakende sektöründe serbest piyasanın ana odak noktasını SKTT limitine giren tüketici grubu oluşturmaya başladı.

Bu sürece SEPAŞ nasıl uyum sağladı?

Biz bu yaklaşıma hazırlıklıydık ve hızla uyum sağladık. Yüksek tüketimli müşterilerimizle, güçlü portföy yönetimi yeteneğimiz ve geçmişten gelen güven sayesinde yolumuza devam ettik. Çok yönlü piyasa kabiliyetimizle akılcı çözümler üretip yeni finansman modelimizi mevcut ve potansiyel müşterilerimizle paylaştık.

Müşterileri ikna edecek ne tür avantajlar sunuyorsunuz?

SEPAŞ’ın görevli tedarik bölgesi Türkiye sanayi tüketiminin yüzde 11’ini temsil ediyor. Akılcı ödeme modelimiz sayesinde Türkiye genelindeki sanayi üretiminin enerji maliyetinin azaltılmasına sağladığımız katkı yüzde 4’tür. Yaptığımız çalışmayla sanayi tesislerine tarifeye göre yüzde 10’dan fazla indirim sağladık. Önümüzdeki dönemde de SKTT limitinin kademeli olarak azalmaya devam etmesi ile ülkemiz elektrik perakende piyasasının serbestleşmesinde önemli yol kat edileceğini öngörüyoruz.

Müşteri portföy yapısı nasıl?

Tedarik hizmetimizi Bolu, Düzce, Sakarya ve Kocaeli başta olmak üzere ülkemizin dört bir yanına her geçen gün genişleyen bir portföye ulaştırıyoruz. Kurumsal müşterilerimize portföy yöneticilerimizin sağladığı ek hizmetlerle rekabet gücü sağlarken mesken ve ticarethane müşterilerimize verdiğimiz hizmetin kalitesini artırmak gayretiyle çalışıyoruz.

Bu yıl ne kadar elektrik satmayı hedefliyorsunuz?

SEPAŞ Genel Müdürü Çağrı Poyraz, 2018 yılında toplam 13.5 milyar kilovatsaat (kWh) elektrik satışı gerçekleştirdiklerini belirterek “2019 yılını 10.8 milyar kWh ile kapatmayı bekliyoruz. Hacimsel büyüklük yerine değişen piyasa koşullarında yeni çözümler üreterek müşterilerimizi portföyümüzde tutmayı daha önemli görüyoruz ve buna göre hareket ettik. Yani bizim için önemli olan finansal sürdürülebilirliği sağlamak” diye konuştu.


Bu haber 964 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,851 µs