En Sıcak Konular

İstanbul’daki KOBİ’lerin yüzde 83’ü depremi risk olarak görmüyor!

30 Eylül 2019 09:15 tsi
İstanbul’daki KOBİ’lerin yüzde 83’ü depremi risk olarak görmüyor! Marmara Depremi’nin 20’nci yılı nedeniyle gerçekleştirilen “KOBİ’lerde Afet Direnci Araştırması” sonuçları açıklandı.

İstanbul’daki KOBİ’lerin yüzde 83’ü depremi risk olarak görmüyor!

DÜNYA 

Marmara Depremi’nin 20’nci yılı nedeniyle gerçekleştirilen “KOBİ’lerde Afet Direnci Araştırması” sonuçları açıklandı. 400 KOBİ’nin yanıtladığı araştırmada, İstanbul’daki küçük ve orta ölçekli işletmelerin yüzde 83’ünün depremi risk olarak görmediği ortaya çıktı.

UPS Vakfı tarafından desteklenen araştırmada, İstanbul’daki KOBİ’lerin yüzde 83’ünün depremi bir risk olarak algılamadığını ortaya çıktı.

“KOBİ’lerde Afet Direnci Araştırması” UPS Vakfı desteğiyle UPS adına IDEMA Uluslararası Kalkınma Ajansı gözetiminde Sia Insight ve ESRİ Türkiye tarafından yapıldı. Marmara Depremi’nin 20. yılında mevcut durumu belirlemeyi amaçlayan araştırma, İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa ve Antalya’da, 1-99 arası çalışana sahip 400 KOBİ ile yapıldı.

Araştırma çarpıcı sonuçlara ulaştı. KOBİ’lerin yüzde 51’inin herhangi bir yıkıcı afete karşı hazır olmadığı belirlendi. Yine KOBİ’lerin sadece yüzde 24’ünün bir Acil Eylem Planı oluşturduğu ortaya çıktı. Bugünlerde yaşanan depremle bir kez daha deprem riski ile yüz yüze gelen İstanbul’daki KOBİ’lerin yüzde 83’ü depremi bir risk olarak algılamadığını beyan etti.

Araştırmaya katılan KOBİ’lerin yüzde 97’si bugüne kadar sel, deprem veya yangın türünde bir afete uğramadığını bildirdi. Araştırma fay hattı olduğu bilinen illerde yapılmasına karşılık sadece yüzde 9’u fay hattının bilincinde olduğunu belirtti.

İstanbul’da 2019 Ocak-Haziran döneminde 86 fabrika ve 3 bin 619 konut ve fabrika dışı diğer bina yangınları olmasına karşılık, firmaların sadece yüzde 11’i “yangın riski taşıdığını” beyan etti.

Firmaların yüzde 46’sı acil durum ve afete yönelik bir eğitim aldığını belirtti. Buna karşılık, herhangi bir eğitim almayan firmaların yüzde 71’i firmanın doğal afet ya da acil duruma “hazırlıklı” olduğunu söyledi. Firmaların yüzde 59’u hiç tatbikat yapmadığını beyan etti.

KOBİ’ler risklerin farkında değiller

Araştırma raporunda bulgulara yönelik olarak, “Araştırma sonuçları, Türkiye’deki KOBİ’lerin risk algıma düzeyinin çok düşük olduğunu gösteriyor. KOBİ’ler bulundukları coğrafyalardaki risklerin farkında değiller. Türkiye’deki KOBİ’lerin risk algısı afet türlerine göre değişiklik göstermiyor. Türkiye’deki KOBİ’lerin yüzde 49’u acil durum ve afetlere hazır olduklarını düşünüyor; ancak bu düşüncelerinin arkadasında rasyonel bir nedensellik yok. İşletmeler acil durumlara karşı hazır olduğunu düşünmesine rağmen eğitim ve tatbikat gibi hazırlıkları hayata geçirme konusunda çok geride kalmaktadır” yorumu yapıldı. Araştırma sonuçlarına yönelik bir değerlendirme yapan UPS Türkiye Genel Müdürü Burak Kılıç, “Araştırmanın bize sunduğu vizyon, afet dayanıklılığı ve hazırlığı için acil çözümlere ve etkili iş birliklerine ihtiyaç duyulduğunu ve harekete geçmek için geç kalınmaması gerektiğini gösteriyor” dedi.


Bu haber 1,243 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,617 µs