En Sıcak Konular

KDV indiriminde şans isteyen Züccaciyeciden ‘büyüme’ sözü

9 Ekim 2019 11:09 tsi
KDV indiriminde şans isteyen Züccaciyeciden ‘büyüme’ sözü Züccaciyeciler Derneği Başkanı Mesut Öksüz, züccaciye ürünlerindeki KDV’nin yüzde 18’den 8’e düşmesini talep etti.

KDV indiriminde şans isteyen Züccaciyeciden ‘büyüme’ sözü

DÜNYA 

Züccaciyeciler Derneği Başkanı Mesut Öksüz, züccaciye ürünlerindeki KDV’nin yüzde 18’den 8’e düşmesini talep etti. Öksüz, “En azından 1 yıl uygulansın eğer gelirde düşüş yaşarsa tekrar gözden geçirsin. Büyüme konusunda iddialıyız. Toplam KDV gelirlerinde düşüş yerine artış sağlanacak” dedi.

Mutfak gereçleri ve hediyelik eşya gibi ürün grupları bulunan züccaciye sektörünün en kapsamlı derneklerinden Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Başkanı Mesut Öksüz, Başkanı Mesut Öksüz, züccaciye ürünlerine uygulanan yüzde 18’lik KDV’nin yüzde 8’e düşürülmesini talep etti. Devletten bunu uygulaması için bir yıllık deneme istediklerini belirten Öksüz, “Bu 1 yıllık denemede devlet, KDV’nin yüzde 8’e düşürülmesiyle önceki rakamla topladığı gelirde düşüş yaşarsa tekrar gözden geçirsin. Ama biz şuna inanıyoruz; KDV oranı yüzde 8’e düştüğü zaman toplam KDV gelirleri düşmek yerine artış sağlayacaktır. Bu durum ülkedeki istihdama katkı sağlayacaktır. Firmaların yatırıma ve ihracata yönelmesine olanak tanıyacaktır” diye konuştu.

Geçtiğimiz yıl 100’ün üzerinde mağazası bulunan sektörün büyük markalarından Bernardo konkordato ilan etmiş, geçen aylarda ise Esse şirketi iflas etmişti. Öksüz, sektörün bu durumuyla ilgili de şunları söyledi:

“Sektörümüzün birçok firması sıkıntılı durumlara düştü. Özellikle AVM’lerde çok kötü durumdalar. Dolayısıyla epey zorlanıyoruz. KDV ve ÖTV indirimi yapılmadığı takdirde firmalarımız kötüye gidiyor. Mağazalarını kapatanlar da var, istihdamını azaltanlar da var.”

Züccaciye sektörü içerisinde yer alan küçük ev aletlerine ayrıca yüzde 6.7’lik ÖTV uygulandığını vurgulayan Öksüz, “Küçük ev aletlerinde 6.7’lik ÖTV, 2 yıl dönem dönem uzatıldı biz bunun kaldırılmasını beklerken bu aynen devam etti. Bu durum bizim satışlarımızı hissedilir derecede etkiledi. Biz artık küçük ev aletlerindeki ÖTV’nin kaldırılmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

ÖTV’nin uygulanma amacının lüks tüketim olduğunun altını çizen Öksüz, “Artık elektrik süpürgesi, saç kurutma makinesi büyük bir ihtiyaç, o yüzden böyle bir vergi alınmasını doğru bulmuyoruz” dedi. Özel günlerde alışveriş yapıldığında insanların tekstil ve hediyelik eşyalara yöneldiğini hatırlatan Öksüz, “Tekstilde yüzde 8 KDV’li bir ürün varken bizim sektörün ürünlerinde yüzde 18 KDV uygulanıyor. Bu durum ayrıca sektörümüz bünyesinde yer alan elektrikli ev eşyaları tarafında ek yüzde 6.7 ÖTV vergisi eklenerek satılıyor. Otomatik olarak sektörümüzün haksız rekabete uğradığını düşünüyoruz” dedi.

Sektörünün 2018 yılında 4.7 milyar dolar ihracat, 1.1 milyar dolar da ithalat gerçekleştirdiğini hatırlatan Öksüz, “3.6 milyar dolar da dış ticaret fazlası verdik. Yılın ilk 6 ayında ise 2.5 milyar dolarlık bir hacme ulaştık. 2019 yılı için yüzde 15 büyüme hedefimiz var. Bu yılı 2019 yılını 5 buçuk milyar dolarla bitirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu. Türk züccaciye sektörünün dünyada 9. Sırada yer alıyor.

Züccaciye alışveriş sitesi geliyor

E-ticaret züccaciye sektöründe yüzde 4’ler seviyesinde bulunduğunu hatırlatan ZÜCDER Başkanı Ahmet Öksüz, “Firmalarımızı e-ticarete yönlendirmeye çalışıyoruz. E-ticarete yoğunlaşmamız lazım. Şu an tüm üyelerimizin yer aldığı bir dijital platform kurma projemiz var. 470 tane üyemizi aynı platformda toplayacağız. İlk aşamada belli firmaları dahil edeceğiz ve sonrasında diğer firmalar da bu alana yoğunlaşacak” diye konuştu.

"ARTIK ÇİN’E BİLE ÜRÜN SATIYORUZ"

Züccaciye sektörü özelinde dünyanın en büyüklerinden olan Çin’e bile ürün sattıklarını vurgulayan Öksüz, “Çin’e de artık ürün satabiliyoruz. Oradaki fuarlara katılıp ihracat yapmayı da başaran firmalarımız var. Çin’in düzenlediği fuarlar var buraya hiçbir ülkeyi kabul etmiyorlar ama bizi kabul ediyorlar. Biz onlara züccaciye ürünleri satabiliyoruz. Ayrıca en büyük ithalatı da Çin’den yapıyorduk bu da ortalama yüzde 50’lerdeydi, şimdi bu da yüzde 45’lere kadar geriledi” dedi. İhracatın yüzde 50’sini Avrupa Birliği’ne yaptıklarını bildiren Öksüz, “AB’ye bu denli ihracat yapmak demek sektörümüzün kalite ve standarta ne kadar önem verdiğinin de göstergesidir” diye konuştu.

SEKTÖR ABD’YE YOĞUNLAŞACAK

Sektör olarak satışlarının yüzde 10’unu İngiltere’ye yaptıklarını ve onu sırasıyla Almanya, Fransa, İtalya, İsrail ve ABD’nin izlediğini ifade eden Öksüz, “ABD’ye ihracatımız mevcut fakat anca ihracatımızın yüzde 4’ünü oraya yapabiliyoruz. Geçen yıl ABD’ye 170 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik” şeklinde konuştu. ABD’nin Çin’le yaşadığı sorunların tüm dünya gibi onların da ilgisini çektiğini ifade eden Öksüz, “Biz bundan sonra ABD’ye özel bir yer veriyoruz. Dünyanın en büyük ithalatçısı olan bu ülkeye yoğunlaşıyoruz. Önümüzdeki senelerde ABD’nin ciro içindeki payını daha üst seviyelere çıkaracağız” diye konuştu.


Bu haber 835 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,491 µs