En Sıcak Konular

İtalyan Ticaret Odası Başkanı’ndan Türkiye çağrısı: Şimdi yatırım zamanı

29 Kasım 2019 09:30 tsi
İtalyan Ticaret Odası Başkanı’ndan Türkiye çağrısı: Şimdi yatırım zamanı İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği Başkanı Livio Manzini, Türkiye-İtalya arasında 2005’te ticaret açığının 2 milyar dolarla Türkiye aleyhine olduğunu, bu yıl ise bu ivmenin ilk kez Türkiye lehine döndüğünü söyledi.

İtalyan Ticaret Odası Başkanı’ndan Türkiye çağrısı: Şimdi yatırım zamanı

DÜNYA 

İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği Başkanı Livio Manzini, Türkiye-İtalya arasında 2005’te ticaret açığının 2 milyar dolarla Türkiye aleyhine olduğunu, bu yıl ise bu ivmenin ilk kez Türkiye lehine döndüğünü söyledi.

2018’de 19 milyar dolar olan ticaret köprüsünün, bu yılın ilk 9 ayında 13.1 milyar dolar olduğunu dile getiren Manzini, “Türkiye 560 milyon dolar fazla verdi” dedi. Türkiye’ye yatırım için en uygun zaman olduğunu dile getiren Manzini, İtalyan şirketleri Türkiye’ye davet etti. Manzini, “Yatırm için arayışta olanlar var. Otomotiv bu alanda dikkat çekiyor” diye konuştu. 2005’te 13 milyar dolarlık ikili ticaret hacmine ulaşan Türkiye ve İtalya arasında ekonomik ilişkiler için yeni bir dönem başlıyor. Bu sözler İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği Başkanı Livio Manzini’ye ait.

Önceki gün İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği’nin ev sahipliğinde düzenlenen ‘Tekrar ivme kazanan Türk ekonomisi ışığında Türkiye-İtalya ticari ilişkilerinde yeni fırsatlar’ konulu ekonomik forumda konuştuğumuz Manzini, 2005’te ticaret açığının 2 milyar dolarla Türkiye aleyhine olduğunu, bu yıl ise bu ivmenin ilk kez Türkiye lehine döndüğünü söyledi. 2018’de 19 milyar dolar olan ticaret köprüsünün, bu yılın ilk 9 ayında 13.1 milyar dolar olduğunu dile getiren Manzini, “Bu yıl ilk kez Türkiye 560 milyon dolar fazla verdi” dedi.

Türkiye’nin ekonomik anlamda bir zıplama dönemine hazırlandığına dikkat çeken Manzini’ye göre bunun işaretlerinin görüldüğü, bu dönemde İtalyan şirketler için fırsatların oluştuğunu vurguladı. Manzini, “Her iki ülkede de karşılıklı yatırımlar var. İtalya, Türkiye’de sıfırdan yatırım sahibi olan en önemli ülke konumunda. Satın almalarla birlikte, temel atarak, istihdam yaratarak, katma değer yaratarak yatırım yapmayı tercih ediyorlar” diye konuştu.

Otomotiv sektörünü araştırıyorlar

Gıdadan finansa hemen hemen her sektörde olduklarını vurgulayan Manzini, “Yeni şirket ve yatırımlar için gelen İtalyan firmaları var. Otomotiv yan sanayisi bu alanda öncelikli alan” dedi.

UniCredit-YapıKredi ortaklığına yönelik gelişmeleri sorduğumuz Manzini, “Avrupa’da bankacılıkta kar elde etmek giderek zorlaşıyor. Türkiye’yi bu dönemde satmak istemeleri mantıklı gelmiyor. Kendilerine de ilettim. Türkiye, uzun vadede kar getirecek bir ülke” dedi.

1885 yılında Türk ve İtalyan iş adamlarınca kurulan ve 650 üyeye sahip İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası’nın düzenlediği etkinliğe İtalyan Dış Ticaret ve Tanıtım Ajansı İstanbul Direktörü Riccardo Landi, İtalya Büyükelçisi Massimo Gaiani birer konuşma yaptı. Konuşmalardan sonra geçilen panelde Türkiye’de uzun yıllardır yatırım yapan Generali Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı

Mine Ayhan, Türk Prysmian Kablo CEO’su Cinzia Farise, Ferrero Çikolataları Türkiye Genel Müdürü Azmi Gümüşlüoğlu, Yapı Kredi Bankası Uluslararası ve Çok Uluslu Firmalar Bankacılık Direktörü Fabio Bini, Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Ahmet Kırman ile Barilla Türkiye Genel Müdürü ve Başkan Yardımcısı Piero Mirra yer aldı.

Konuşmasında Türkiye ve İtalya arasındaki ticaretin önemine vurgu yapan İtalya Büyükelçisi Massimo Gaiani “2018 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacmi 20 milyar dolara yakın gerçekleşti. İtalya, Türkiye’nin Avrupa’da en büyük 2’nci, dünyada ise 5’inci ticaret ortağı konumunda. Ayrıca, 2019 yılında İtalya Türk ihracatının dünya genelinde en büyük 3’üncü pazarı oldu” dedi.

İtalya’dan Türkiye’ye 2018 yılında gelen yatırımlara değinen Gaiani, “İtalya, 500 milyon euronun üzerine çıkarak Türkiye’ye dünya çapında en fazla doğrudan yatırım sağlayan ülke oldu. Ayrıca, İtalyan ve Türk şirketlerinin işbirliği Asya, Afrika ve Orta Doğu gibi üçüncü dünya ülke pazarlarındaki rekabetçiliklerini artırabilir. Kendimizi bu türden işbirliklerini kolaylaştırmaya adadık. Asyalı ortakların ağırlığını dengelemek ve Kuşak-Yol İnisiyatifi (BRI) sayesinde oluşan devasa fırsatlardan faydalanmak için İtalya ve Türkiye’nin birlikte çalışması gerektiğine kesinlikle eminim” diye konuştu.

Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı 3’üncü ülke İtalya

Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Ahmet Kırman, 2018 yılında Türkiye’den İtalya’ya satışların 9,6 milyar dolara ulaştığını ve İtalya’nın Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı 3’üncü ülke olduğunu söyledi. Kırman, “2002’den bu yana yapılan yatırımlara bakıldığında, İtalyan şirketlerin Türkiye yatırımları 3 milyar doları geçti. Türk şirketlerin İtalya yatırımları ise aynı dönemde 400 milyon dolar seviyesine çıktı. Türk yatırımcılar, İtalya’yı Avrupa’ya açılan stratejik bir ülke olarak görüyor” dedi. Türkiye ile ortaklık kurmuş olan önemli İtalyan firmaları arasında yer alan Ferrero Çikolataları’nın Türkiye Genel Müdürü Azmi Gümüşlüoğlu Türkiye operasyonunda geçtiğimiz yıl tüm zorluklara rağmen rekor kırdıkları bir yıl olduğunu belirtti. Tüzel kişilik olarak ilk defa 150 milyon TL’nin üzerinde kar ve 1 milyar TL ciro elde ettiklerini anlattı.


Bu haber 1,037 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,834 µs