En Sıcak Konular

Döviz kurlarında dalgalı seyir

26 Şubat 2021 11:55 tsi
Döviz kurlarında dalgalı seyir Dün akşam yaşanan sert hareketler sonrası yeni güne de yükselişlerle başlayan Dolar/TL ve Euro/TL, gün ortasına doğru düşüşe geçti. Döviz piyasalarında aşırı oynaklık dikkat çekerken dolar 7,48 seviyesini test ettikten sonra 7,33'e kadar çekilirken euro 9

Döviz kurlarında dalgalı seyir

DÜNYA

Türk Lirası'nda kasım ayından bu yana devam eden rüzgar bu hafta tersine döndü. TL, bu yılki kazanımlarının tamamını kaybetti. Dolar/TL ve Euro/TL, son bir hafta içerisinde yüzde 8 yükselirken özellikle dün piyasaların kapanışından sonra kurlarda sert hareketler yaşandı.  Dolar/TL 7,40'ı geçerken; euro/TL 9'un üzerini gördü. Bugün ise döviz piyasalarında aşırı oynaklık dikkat çekiyor. Yarım günde dolar/TL 7,48 ile 7,31 bandından dalgalanırken; euro/TL'de ise 9,09 ile 8,91 arasında dalgalı bir seyir söz konusu. 

Bu sabah saatlerinde ise dolar/TL, 7,48; euro/TL ise 9,09 seviyelerini test etti. Piyasaların açılmasıyla birlikte başlayan düşüş hareketiyle birlikte dolar/TL gün ortasında 7,33 seviyesine, euro/TL 8,91'e kadar çekildi. 

Dolar ve euro neden yükseliyor?

Kurlarda bu hafta genelinde ve özellikle dün akşam yaşanan atakta ABD tahvil faizindeki ani yükseliş önemli rol oynadı.  Faiz artışlarının küresel piyasalarda gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde yarattığı baskı TL’nin yabancı para birimlerine karşı değer kaybetmesinde etkili oluyor. Şubat başında yüzde 1,10 seviyelerinde olan ABD 10 yıllık tahvil getirisi  akşam dakikalar içinde 1,5 seviyesinden yüzde 1,6 seviyesine çıktı. 

Vakıf Yatırım: 7,30'un üzerinde kalındığı sürece baskı sürebilir

Vakıf Yatırım tarafından hazırlanana bilgilendirme notunda dünyada güçlenen enflasyon beklentileri ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde görülen yukarı yönlü hareketlerin gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde baskı yarattığı hatırlatıldı. Bu baskılar neticesinde 7,40'ın üzerine çıkan dolar/TL için Vakıf Yatırım'ın değerlendirmesinde şu ifadeler yer alıyor: "Önemli seviye olarak takip ettiğimiz 7.30 seviyesinin üzerinde kalındığı sürece, kısa vadede TL üzerinde baskı sürebilir. 7.50-7.55 bölgesi yukarıda ilk direnç olarak izlenmelidir "

Ekonomist Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu'na göre ise ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yukarı yönlü baskının azalması için emtia fiyatlarındaki, özellikle bakır fiyatındaki artışın durması yada yavaşlaması gerekiyor. Aslanoğlu, "Baskının devam etmesi durumunda, Fed getiri eğrisi kontrolünü muhtemelen seslendirecek" yorumunu yaptı.  



Bu haber 6,092 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,244 µs