En Sıcak Konular

Tekstile zorunlu etiket

7 Haziran 2011 10:00 tsi
Tekstile zorunlu etiket WSJ’ye göre AB’nin etiket tasarısı Türkiye’yi hedef alıyor.

Tekstile zorunlu etiket

Habertürk
WSJ’ye göre AB’nin etiket tasarısı Türkiye’yi hedef alıyor.

AB’de satılan bazı mallara üretildikleri ülkeyi gösterme şartı içeren ‘made in’ etiketi zorunlu hale geliyor. Tasarının hedefinin Türkiye, Tunus ve Çin gibi ucuz maliyetle tekstil üretimi yapan ülkeler olduğu ileri sürüldü

Avrupa Birliği, Türkiye, Tunus ve Çin gibi ucuz maliyetle tekstil üretimi yapan ülkeleri hedef alan etiket tasarısına imza attı. Wall Street Journal Gazetesi’nin (WSJ) haberine göre İtalya’nın desteklediği proje satılan mallara üretildikleri ülkeyi gösterme zorunluluğunu içeren ‘made in’ etiketini şart koşuyor. Birliğin güneyindeki üreticilerle kuzeydeki uluslararası firmalardan oluşan ithalatçıları karşı karşıya getiren tasarının maliyetleri artırması bekleniyor.

MALİYETİ ARTIRACAK


Müşterinin pahalı fiyatların yüksek kalitenin sonucu olduğunu anlaması bakımından önemli olduğu ileri sürülen yeni kuralın ürün başına getirdiği masrafın 2 Euro olacağı hesaplanıyor. AB anketlerine göre tüketicilerin yüzde 25’lik kısmı ürün alırken nerede üretildiğine bakıyor. Üretim yerine dair etiketleme AB’de 1981’de tek ve açık market ilkesine uygun olmadığı gerekçesiyle mahkeme tarafından kaldırılmıştı. Zorlu ekonomik koşullar ve yabancı rakiplere iş kaptırma korkusu ile popüler hale gelen tasarı AB Parlementosu ve Komisyonu’nca onaylandı. Birlik üyesi ülkelerdeki hükümetlerce oylamaya sunulacak tasarı kabul edilirse önce beş sene denenecek. 2005’te dönemin AB Ticaret Bakanı Peter Mandelson’un hazırladığı teklif İtalyan milletvekillerince tekrar gündeme getirildi. Teklif ayakkabı, kıyafet, mobilya gibi 11 ürünü kapsıyor.

KAFALARI KARIŞTIRDI


Tasarıya göre AB, üretim yeri etiketi için ithal mamuller için kullandığı kuralları uygulayacak. Buna göre ürünün son haline geldiği yer üretildiği yer sayılacak. Örneğin Endonezya’dan gelen tahtayla Tayland’da üretilen sandalyenin üzerine “Tayland’da üretilmiştir” yazılacak. Ancak ABD, ürünün nereden değer kazandığına bakıyor. Sandalyeye değerini veren tahtaysa “Endonezya’da üretilmiştir” yazması gerekecek.

IKEA ŞİKAYETÇİ: ELEMAN SAYISI ÇOĞALDI


İtalyan tekstilci Gaspare Tronconi’nin CEO’su Michele Tronconi tasarıyı adil rekabet ortamı sağlayacağı için desteklediğini açıkladı. İsveçli mobilya firması IKEA’nın CEO’su Mikael Ohlson ise “Etiketleme departmanımızda 14 kişi vardı, şimdi 70” diyerek şikâyet etti.

ABD HEM UYGULUYOR HEM KARŞI ÇIKIYOR!
Yerel üreticiyi koruma amacıyla bu tip etiketler Çin dahil dünyanın birçok yerinde zorunlu. ABD’de ise uygulama 1930’lardan beri yürürlükte. AB dışındaki ülkeler, kendileri benzer kurallara sahip olsa bile bu öneriye karşı çıkıyor. Brüksel’de bulunan bir Amerikalı eski ticaret bakanlığı çalışanı konuyu “Niye gerekli olduğunu anlamıyoruz” şeklinde değerlendirdi. ABD gibi AB’ye 220 milyar dolarlık ihracat yapan büyük ülkelerin ihracatının çoğunu pahalı endüstriyel ürünler oluşturduğu için bu tasarıdan çok etkilenmeyecekler.



Bu haber 1,441 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,948 µs