En Sıcak Konular

İstihdam artışı sürüyor işsizlik yüzde 9'a indi

17 Temmuz 2012 09:07 tsi
İstihdam artışı sürüyor işsizlik yüzde 9'a indi Ekonomide yaşanan istikrar istihdam rakamlarına yansıdı.

İstihdam artışı sürüyor işsizlik yüzde 9'a indi

Zaman

Ekonomide yaşanan istikrar istihdam rakamlarına yansıdı. Avrupa'da artan işsizlik rakamlarına mukabil nisan ayında işsizlik oranı yüzde 9 düzeyine geriledi. Geçen yılın nisan ayına göre 675 bin kişi daha istihdama katılırken ülke genelinde çalışan sayısı 24 milyon 630 bine ulaştı. Uzmanlar, işsizlikteki düşüşün yaz boyunca devam edeceğini belirtiyor.-Hizmet sektörü ağırlıklı istihdam artışı işsizlik oranlarına da yansıdı. Nisanda geçen yılın aynı ayına göre 0,9 puan düşüşle işsizlik oranı yüzde 9'a geriledi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı da yine yüzde 9 seviyesinde gerçekleşti. Böylece Türkiye genelinde işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 212 bin kişi azalarak 2 milyon 425 bin kişiye düştü. Martta işsizlik oranı yüzde 9,9 düzeyinde idi. Nisan döneminde istihdam edilenlerin sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 675 bin kişi artarak 24,63 milyona yükseldi.

İşsizlik rakamlarını değerlendiren Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, nisan ayları içindeki en düşük düzeye gerilediğini belirterek, mayıs ayında işsizlik oranında tarihi bir rekor beklediğini kaydetti. 10 aydır, işsizlik oranlarının aylık bazda rekor kırdığını ifade eden Bakan Çağlayan, tarım dışı işsizlik oranının şimdiye kadarki en düşük düzeyine gerilediğini söyledi. Tarım dışı işsizlik oranı yüzde 12,5'ten yüzde 11,1'e gerilerken, Türkiye genelinde işgücüne katılma oranı yüzde 49,9'dan yüzde 49,6'ya indi. Genç nüfusta işsizlik oranı nisan döneminde önceki yılın aynı dönemindeki yüzde 17,9'dan yüzde 16,7'ye düştü. Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 19 bin kişi azalırken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 694 bin kişi arttı. Söz konusu dönemde istihdam edilenlerin yüzde 24,4'ü tarım, yüzde 19,5'i sanayi, yüzde 6,6'sı inşaat, yüzde 49,5'i ise hizmetler sektöründe yer aldı.

Yıllık bazda istihdam artışının ağırlıklı olarak hizmet sektöründen kaynaklandığını anlatan BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ, nisan ayında işgücü piyasasında iyileşmenin marta göre bir miktar ivme kazandığını ve nisan ayı işsizlik verilerinin Merkez Bankası için de bir sürpriz olmayacağını kaydetti. Nisan döneminde işe başlayan veya iş değiştirenlerin yüzde 18,2'si sanayi, yüzde 32,8'i hizmetler, yüzde 28,7'si inşaat sektöründe, yüzde 20,3'ü ise tarım sektöründe işe başladı. Mevcut işsizlerin yüzde 13,2'sini oluşturan 319 bin kişiyi bu dönemde işten ayrılanlar oluşturdu.

Kültür Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Durmuş Dündar, dünyada özellikle Euro Bölgesi'nde işsizlik rakamları hızla artarken, Türkiye'deki rakamların düşüş seyrinde bulunmasının son derece olumlu olduğunu söyledi. Dündar, düşüşün devam etmesini ekonomideki olumlu seyrin devamına bağlamak gerektiğini ifade etti.

KADINLARIN İŞGÜCÜNE KATILIMI ARTTI

2012 yılı Nisan döneminde, erkeklerde işgücüne katılma oranı 1 puanlık azalışla yüzde 70,6 oldu. İşgücüne katılma oranı kadınlarda ise 0,3 puanlık artışla yüzde 29,2 olarak gerçekleşti. İstihdam edilenlerin yüzde 57,6'sı lise altı eğitimlilerden, yüzde 62,3'ü ücretli, maaşlı veya yevmiyeli, yüzde 24,5'i kendi hesabına veya işveren, yüzde 13,2'si ise ücretsiz aile işçilerinden oluştu. İstihdam edilenlerin yüzde 58'i 10 kişiden az çalışanı olan işyerlerinde çalıştığı, yüzde 3'ünün ek bir işinin bulunduğu, yüzde 2,5'inin mevcut işini değiştirmek için veya mevcut işine ek olarak bir iş aradığı tespit edildi. Ücretli olarak çalışanların yüzde 89,1'i sürekli bir işte çalışıyor. Yaptığı işten ötürü herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna kayıtlı olmadan çalışanların oranı, önceki yılın aynı dönemine göre 3,3 puanlık azalışla yüzde 38,8 olarak gerçekleşti.

İstihdam yapısı ile ilgili veriler

Yüzde 70,4'ü erkek nüfus

Yüzde 57,6'sı lise altı eğitimli

Yüzde 62,3'ü ücretli, maaşlı veya yevmiyeli, yüzde 24,5'i kendi hesabına veya işveren, yüzde 13,2'si ise ücretsiz aile işçisi

Yüzde 58'i 10 kişiden az çalışanı olan işyerlerinde çalışmakta

Yüzde 3'ünün ek bir işi var

Yüzde 2,5'i mevcut işini değiştirmek için veya mevcut işine ek olarak bir iş aramakta

Ücretli olarak çalışanların yüzde 89,1'i sürekli bir işte çalışmakta



Bu haber 1,244 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,491 µs