En Sıcak Konular

En tehlikeli işsizlik

23 Temmuz 2012 10:46 tsi
En tehlikeli işsizlik Dünya Bankası: Türkiye’de gençler arasında yüzde 18 oranındaki işsizlik dünya ortalamasının üstünde

En tehlikeli işsizlik

Vatan

Dünya Bankası: Türkiye’de gençler arasında yüzde 18 oranındaki işsizlik dünya ortalamasının üstünde

Gençler arasındaki işsizliğin hayat boyu düşük gelir anlamına gelebileceği, fiziksel ve akıl sağlığı rahatsızlıklarının yanı sıra şiddet, suç ve toplumsal huzursuzluk artışına yol açabileceği belirtildi.

Dünya Bankası internet sitesinde Türkiye’deki meslek eğitimini inceleyen “Türkiye’de Yeni Bir Ekonomi İçin Yeni İşler” başlıklı bir değerlendirme yer aldı. Sincan’da yaklaşık 20 öğrenciye İŞKUR tarafından gece verilen makine meslek eğitiminin incelendiği değerlendirmede şu satırlar yer aldı:

“Çok İşsiz Var: Türkiye’de işsiz gençlerin oranı yüzde 18’lerde, dünya ortalamasının üzerinde bulunuyor. Gençler arasında işsizlik, hem insanların sağlığı ve mutluluğu, hem de aynı zamanda ülkenin refahı ve toplumsal uyumu açısından uzun vadede olumsuzluklara yol açıyor. İşsizlik hayat boyunca daha düşük kazanç ve izleyen yıllarda fiziksel ve akıl sağlığı rahatsızlıklarında artış anlamına gelebilir. İşsizlik verimliliği ve ekonomik büyümeyi de azaltıyor ve toplumsal huzursuzluklarda ve hatta şiddet ve suçta artışa yol açabiliyor.”

GECELERDE MESLEK ÖĞRENMEK

Bu değerlendirmeden sonra Sincan’daki mesleki eğitim kursundaki öğrencilerin iş beklentisi içinde olduğu belirtilirken İŞKUR’un eğitim sınıflarında 500 dalda eğitim verdiği belirtildi. Kuaförlükten bilgisayarlara, çocuk bakımından gemi yapımına, kursların en kazançlı olanlarından birinin denizaltı inşaatçılığı, köprüler için deniz dibine kazık çakma ve diğer projeler olduğunu belirten Dünya Bankası söz konusu meslek eğitimine ilişkin şu bilgileri verdi:

“-Her yıl 250 bin kişi Türkiye’nin ulusal iş kurumu İŞKUR’un eğitim programından geçiyor. Bunların yüzde 60’ı daimi iş buluyor. İşverenlerin talebi hizmet sektöründen sanayi işlerine kadar değişiyor.

-Stajyerlerin büyük bölümü büro işi istiyor. Fakat daha çok talep edilen teknik işlerde de büyüme var. Meslek edindirme programı eğiticileri mesleki okul mezunlarının bile iş bulamayabildiklerini, kendilerinin mezunlara da özel bir eğitimle şu anda geçerli standartları öğrettiklerini, becerilerini piyasanın gereksinimleri doğrultusunda güncellediklerini belirtiyorlar.

-Dünya Bankası’nın desteğiyle Türkiye eğitim programının başarısını değerlendiriyor. Çalışma çağındaki nüfusun yarısından daha azı, çalışma çağındaki kadınların ise sadece dörtte birine yakını istihdam edilmiş durumda. Bu oran Türkiye’nin emsal ülkeleri arasındaki en düşük oran.

-Şu anda İŞKUR’a, eğitim gören mevcudun iki misli sayıda başvuru var. Yetkililer eğitim programlarının insanlara iş bulmalarında yardımcı olduğu sonucuna ulaşılırsa hükümetin uygulamayı genişleteceğini umuyor.”



Bu haber 1,177 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,999 µs