En Sıcak Konular

Siber Güvenlik Tatbikatı, uluslararası çapta

11 Ocak 2013 12:12 tsi
Siber Güvenlik Tatbikatı, uluslararası çapta Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Siber Güvenlik Tatbikatları'nı (SGT) 2014 yılında ilk kez uluslararası düzeyde yapmayı planladıklarını söyledi.

Siber Güvenlik Tatbikatı, uluslararası çapta

 

Haber7 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Siber Güvenlik Tatbikatları'nı (SGT) 2014 yılında ilk kez uluslararası düzeyde yapmayı planladıklarını söyledi.
2. Ulusal Siber Güvenlik tatbikatının açılış töreni ETÜ Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Törene, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer ile IMPACT Başkanı Mohd Noor Amin ve çok sayıda davetli katıldı.
Bakan Yıldırım tatbikat öncesinde yaptığı konuşmada, siber güveliğin ulusal güvelikle eşdeğer olduğunu, durumun terörle mücadeleden farkı olmadığını belirtti. Bu konudaki tehditlerin ilerleyen zamanlarda daha da artacağını kaydetti. Siber tatbikatın 16 gün süreceğini açıklayan Bakan Yıldırım, kamu kurum ve çeşitli saldırıların düzenleneceğini ifade ederek, tatbikat sonrasında kurum ve kuruluşların açıklarının belirleneceğini dile getirdi. Yıldırım, "Tatbikatları 2 yılda bir yapmaya devam edeceğiz. Bu tatbikatı 2014 yılında uluslararası düzeyde yapacağız." dedi.
"BİR MUSİBET BİR NASİHATTAN EVLADIR"
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün de konuşmasında Türkiye'nin siber güvenlik anlamında zorluklarla baş etmek için gereken altyapıyı hızlı bir şekilde kuran ülkeler arasında yer aldığını bildirdi. TÜBİTAK'taki Siber Güvenlik Enstitüsü'nde 70 kişinin görev yaptığını kaydeden Ergün, ilerleyen günlerde kapasitenin 200'ün üzerine çıkacağını söyledi.
Tatbikata katılan 61 kurumun sayısını az bulduğunu belirten Ergün, "Herkesin katılması lazım. Herkesin bu tatbikatlarda bir yetkinlik kazanması gerekiyor. Kimin nerede ne açık verdiğini, verebileceğini görmesi lazım. Bu tatbikatlarla gelişecek hadise. Eskilerin söylediği bir söz var: 'Bir musibet, bin nasihatten evladır' diye. Bir musibet başına gelmeden gel bu tatbikatlara katıl. İlla bir musibet mi başına mı gelmesi lazım. Bir saldırıya uğrayıp bilgilerinin bir kısmının çalınmasını mı bekliyorsun veya işlerinin kilitlenmesini mi bekliyorsun- 'Çok şükür ben bir saldırıya uğramadım, başım selamet' demenin bir anlamı yok. Ne zaman kimin nerede saldırıya uğrayacağı belli değil." diye konuştu.
Türkiye'nin çok genç bir nüfusa sahip olduğunu belirterek, bu alanın yeni bir istihdam alanı oluşturduğuna dikkati çeken Ergün, siber güvenlikle ilgili hem enstitü'e hem diğer alanlarda çalışmak mümkün olduğunu söyledi. Ergün, üniversitelerin de bu boyutuyla belki müfredatlarını bir gözden geçirmelerinde ve bu konuyla ilgili alanlar açmalarında fayda olacağını da sözlerine ekledi.
"SANAYİ CASUSLUĞU ÇIKACAK"
TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak da siber güvenlik konusunun 10 yıl öncesine kadar aşina olunmayan, bilim kurgu filmlerinde ve romanlarda karşılaşılan bir terim olduğunu belirterek, bu konudaki farkındalığın artmasında Estonya'ya ve İran'ın düzenlenen saldırıların etkili olduğunu söyledi. Türkiye'nin siber güvenliğe ilişkin çalışmalarını hız verdiğine dikkat çeken Altunbaşak, "Bilişimn gelişmesi ile birlikte, ülkemizde yeni bir siber saldırı çeşidi de ortaya çıkacak: sanayi casusluğu. Kritik teknolojilerin sayısı arttıkça bu saldırılar artacak. Sanayideki projelerimizi çalmaya çalışacaklar." diye konuştu.
Siber güvenik konusunda TÜBİTAK'ta 10 yıldır çalışan bir ekip bulunduğunu kaydeden Altunbaşak, siber güvenlik kamplarındaki kontenjanlarını artıracaklarını bildirerek, TÜBİTAK'ın ayrıca tatbikatlar konusunda da önemli çalışmalara imza attığını vurguladı.
"SİBER GÜVENLİKTE TÜRKİYE'NİN ALT YAPISI OLDUKÇA İYİ"
ITU-IMPACT Başkanı Mohd Noor Amin ise siber saldırıların sınırları aşan bir sorun olduğuna dikkati çekti. Siber güvenlik konusunda başarılı olmak için küresel işbirliği gerektiğini ifade eden Amin, "Türkiye oldukça ileri düzeyde bir alt yapıya sahip. Geniş katılımlı Ulusal Siber Güvenik Tatbikat'ı oldukça önemli. Diğer ülkelerde Türkiye gibi çalışırsa daha az sorun çıkacaktır." şeklinde konuştu.


Bu haber 1,140 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,354 µs