En Sıcak Konular

"Bankalar da kara listeye alınsın" önerisi

18 Şubat 2013 14:34 tsi
"Borcunu zamanında ödeyemeyen borçlu nasıl ki kara listeye alınıyorsa, tüketicilere sorun çıkartan ve kurallara aykırı şekilde hareket eden bankaların ve yöneticilerin de riskli banka ve bankacı olarak kara listeye alınmaları gerekli."

"Bankalar da kara listeye alınsın" önerisi

 

Dünya 


"Borcunu zamanında ödeyemeyen borçlu nasıl ki kara listeye alınıyorsa, tüketicilere sorun çıkartan ve kurallara aykırı şekilde hareket eden bankaların ve yöneticilerin de riskli banka ve bankacı olarak kara listeye alınmaları gerekli."
 
 Bankaların, "kredi kartı aidat", "hesap işletim", "kredi dosya masrafı" gibi ücretler almasına yönelik şikayetlere çözüm bulunması için kurulan TBMM Dilekçe Alt Komisyonu'na, Tüketiciler Birliği tarafından bir rapor sunuldu. Raporda, "Borcunu zamanında ödemeyen veya ödeyemeyen borçlu nasıl ki riskli müşterilerden sayılıp kara listeye alınıyorsa, tüketicilere sorun çıkartan ve kurallara aykırı şekilde hareket eden bankaların ve yöneticilerin de riskli banka ve bankacı olarak kara listeye alınmaları hakkaniyet gerekliliklerindendir" denildi.
 
Alınan bilgiye göre Tüketiciler Birliği, gelen şikayetleri dikkate alarak, bankacılık sektöründe tüketiciden "masraf" ve "aidat" başlığı altında alınan bedeller hakkında hazırladığı raporu, komisyona sundu.
Türkiye'de bankaların 31 farklı başlık altında tüketicilerden hizmet bedeli veya komisyon aldığı belirtilen raporda, bunlar içinde en çok şikayet alanların, kredi kartı aidatları, hesap işletim ücretleri, dosya masrafları, sigorta bedelleri ve yapılan işlemlerden alınan masraf ve komisyonlar olduğu vurgulandı.
 
68 milyonu aşkın kredi kartı
"Kredi kartı aidatı"nın, bankaların kredi kartı müşterilerinden üyelik ücreti olarak aylık, yarı yıllık veya yıllık dönemlerde alınan bedeller olduğu ifade edilen raporda, şunlar kaydedildi:
"Türkiye'de kredi kartı sayısı 68 milyon adedi geçmiştir. Bankalar, kredi kartı üyelik bedeli olarak yıllık 10 TL'den 100 TL'ye varan miktarlarda aidat almaktadırlar. 'Hesap işletim ücreti' ise mevduat hesaplarından kesilen bedellerdir. Türkiye'de mevduat hesabı sayısı 52 milyonu aşmıştır. Bu hesaplardan 15 ila 85 TL arasında ücret alınmaktadır. Bankalar, hesap veya kredi kartı başına her yıl ortalamada 50 TL'nin, tüketicinin cebinden çıkmasına neden olmaktadır. Keyfi biçimde belirlenen ve yasal dayanağı olmayan bu kalemler, tahmini olarak yılda 5 milyar lirayı geçen bir tutarın, bankalar lehine haksız kazanca dönüşmesini sağlamaktadır."
"Dosya ücretleri"nin ise özellikle kredi hizmetlerinde bankaların hazırlık ve dosya işlemleri karşılığında aldığı bedel olduğunu bildirilen raporda, bin liraya varan tutarlarda yansıtılan dosya ücretlerinin, "hukuken ve vicdanen ciddi soru işaretleri taşıdığı" ifade edildi.


Bu haber 1,036 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,654 µs