En Sıcak Konular

"Ortadoğu'da yaşananlar, 2023 hedeflerini tehlikeye sokuyor"

11 Eylül 2013 10:38 tsi
Bülent Aymen, Ortadoğu'da yaşanan karışıklıkların ihracatçıyı olumsuz etkilediğini ve bu nedenle 2023 hedeflerinin tehlikede olduğunu söyledi

"Ortadoğu'da yaşananlar, 2023 hedeflerini tehlikeye sokuyor"

Dünya

Bülent Aymen, Ortadoğu'da yaşanan karışıklıkların ihracatçıyı olumsuz etkilediğini ve bu nedenle 2023 hedeflerinin tehlikede olduğunu söyledi.

Akdeniz Ağaç ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Bülent Aymen, Ortadoğu’da yaşanan karışıklıklar nedeniyle pek çok sektörün ihracatta sorun yaşadığına dikkat çekerek, 2023 hedeflerinin sıkıntıya girdiğine dikkat çekti. 2023’te hedeflenen 500 milyar dolarlık ihracat hedefi doğrultusunda bu yıl 162 milyar dolarlık ihracat planlandığını ancak çıkan karışıklıklar sonucu bu rakamın revize edilerek 158 milyar dolara çekildiğini hatırlatan Aymen, “Gidişat bu rakamı da bulabilmemizin zor olduğunu gösteriyor” dedi.
Türkiye’nin ihracatında yaşanan sıkıntıların kendi sektörleri olan ağaç ve orman ürünleri ihracatında da hissedildiğine işaret eden Aymen, “Mevcut durumda sektörümüz geçen yıla göre ihracatta yüzde 9 gibi az bir çıkış yakaladı ancak hedeflerimizin gerisindeyiz. Yılsonunda yüzde 15’lik artış hedefliyorduk ancak umarım yüzde 10’un altında kalmayız” ifadelerini kullandı.

Döviz kuru sıkıntı

Gerek Ortadoğu’daki karışıklıklar gerekse istikrarsız döviz kurları nedeniyle ihracatçının ciddi sıkıntı yaşadığını vurgulayan Aymen, vakit kaybedilmeden bu sorunların çözümlenmesini beklediklerini dile getirdi. Döviz kurlarındaki dalgalanmaların da ihracatçı açısından risk olduğunu belirten Aymen, “Dövizin yükselmesi kısa sürede ihracat üzerinde belki olumlu etki gibi gözükse de bu bizim arzu ettiğimiz bir durum değil. Biz ihracatçılar istikrardan yanayız. İstikrarsız yükselmenin ihracatçıya bir faydası olmaz. Çünkü bunun bir sonraki adımı TL maliyetlerimizin yükselmesi anlamına gelir bu da ihracat fiyatlarına yansır. Bu nedenle dövizde de istikrar istiyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Mobilya’da güzel gelişmeler var

Sektöre ilişkin değerlendirmeler de yapan Aymen, Türkiye’de mobilya sektöründe güzel gelişmeler yaşandığına dikkat çekti. Kayseri’nin ardından İnegöl’de de sektöre ilişkin önemli kümelenmelerin başladığını söyleyen Aymen, Türk mobilya sektörünün dünya piyasalarında oldukça yoğun çalıştığını aktardı. Sektörün daha da gelişmesi için Ar-Ge proje çalışmaları yaptıklarını, KOBİ’leri Ar-Ge’lerini geliştirmeleri noktasında desteklediklerini vurgulayan Aymen, dünyaya Türk mobilya konseptlerinin yayılması yönünde mücadele verdiklerini bildirdi. Ancak dünyada yaşanan sıkıntılardan mobilya sektörünün etkilendiğini anlatan Bülent Aymen, sözlerine şöyle devam etti: “Ortadoğu Türk mobilyası için önemli bir pazardı. İhracatın yaklaşık yüzde 35’i Ortadoğu’ya gidiyordu. Firmalarımızın son 10 yıldır oralarda kendi markalarıyla mağazalar açıp oralara hakim olmaya başladı. Ancak yavaş yavaş kapanıyorlar. Türkiye’nin en büyük mobilya markası iki sene önce İran mağazasını açtı ama hiç ihracat yok. Yunanistan’da önemli bir hakimiyetimiz vardı. Ekonomik krizle o bölgedeki ihracatımız etkilendi.”

Türk mobilyası Afrika evlerini süsleyecek

Halen en çok ihracatın Irak ve Almanya’ya yapıldığını belirten Bülent Aymen, alternatif pazar olarak da bakir Afrika pazarına yöneldiklerini açıkladı. Etiyopya, Senegal, Kenya ve diğer Afrika ülkelerinde Türk mobilyacıların önemli temaslar kurmaya ve kendi markalarıyla mağazalar açmaya başladığını anlatan Aymen, Orta Asya ve Türk Cumhuriyetleri’ni de bir diğer alternatif pazar olarak gördüklerini kaydetti.



Bu haber 1,442 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,360 µs