En Sıcak Konular

TÜİK Gayri safii yurt içi hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı

12 Eylül 2013 10:29 tsi
TÜİK Gayri safii yurt içi hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı Yılın ikinci çeyreğinde reel ekonomik büyüme yüzde 4,4’e çıkarak, dikkat çekici ve şaşırtıcı bir performans gösterdi. Yıllık büyüme hedefi için umutlar artarken, vatandaşın tüketiminin yanı sıra bankacılık, ticaret, inşaat gibi sektörler öne çıktı...

TÜİK Gayri safii yurt içi hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı

 

Bugün 


Yılın ikinci çeyreğinde reel ekonomik büyüme yüzde 4,4’e çıkarak, dikkat çekici ve şaşırtıcı bir performans gösterdi. Yıllık büyüme hedefi için umutlar artarken, vatandaşın tüketiminin yanı sıra bankacılık, ticaret, inşaat gibi sektörler öne çıktı...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2013 yılı ikinci (nisan-mayıs-haziran) çeyreğiyle ilgili gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı. Sonuçlar, özellikle tüketim, bankacılık, inşaat ve tarımda dikkat çekici bir büyüme yaşandığını gösteriyor. Ayrıca Türkiye ekonomisi 15 çeyrektir kesintisiz büyüyor.

İmalat sanayi yüzde 3,4

Yılın ikinci çeyreğinde GSYH reel olarak yüzde 4,4 büyürken, ekonominin büyüklüğü de reel olarak 30,1 milyar liraya çıktı. Ekonomik büyüklük cari fiyatlarla 385,1 milyar lira, dolar olarak da 209,7 milyar dolara ulaştı. Yılın ikinci çeyreğinde ekonomik performansı olumlu etkileyen sektörler yüzde 5,4 reel büyüme ile tarım, yüzde 7,6 ile inşaat, yüzde 8,5 ile banka-cılık (mali aracı kuruluşlar), yüzde 5 ile ticaret oldu.

Yatırım devletle ayakta Reel büyümeye harcamalar açısından bakarsak, ikinci çeyrekte yerleşik ve yerleşik olmayan hanehalkının yurtiçi tüketimi yüzde 6,4, yerleşik hane halkı tüketimi yüzde 5,3 arttı.

Devletin tüketim harcaması da yüzde 7,4 büyüdü. Bu kapsamda maaş ve ücretler yüzde 3,5 yükseldi.Yatırım (gayri safi sabit sermaye oluşumu) harcamalarında ise sıkıntı sürüyor.Toplam yatırımlar reel olarak yüzde 3,7 arttı ama özel sektörün bu tür harcamaları yüzde 2 düştü. Devletin harcamaları ise yüzde 36,7 arttı.

Giyim ve haberleşme

Büyümeye temel tüketim kalemleri açısından bakarsak,yılın ikinci çeyreğinde giyim-ayakkabı harcamalarının yüzde 8,6 arttığını görüyoruz. Yine mobilya, ev aleti harcamaları yüzde 5,7, ulaştırma-haberleşme yüzde 5,6 arttı. Gıdada artış yüzde 2,8, eğitimde de yüzde 5,4 oldu.

6 ayda 740 milyar lira

İlk 6 ayda ise Türkiye ekonomisi reel olarak 3,7 büyüdü. Cari fiyatlarla GSYH 740 milyar 134 milyon liraya, dolar olarak da 408 milyar 448 milyon dolara çıktı. Yine ilk 6 ayda yurtiçi yerleşik ve yerleşik olmayan hanehalkı tüketimi yüzde 5,2, yerleşik hane halkı tüketimi yüzde 4,2, devletin tüketim harcaması yüzde 7,5 arttı.

Yıl sonu için umutlar arttı

*Başbakan Yardımcısı Ali Babacan: Olumsuz konjonktüre rağmen GSYH, sanayi üretimi ve istihdamda sağlanan büyüme oran-ları, son 11 yıllık dönemde gerçek-leştirdiğimiz reformlar sonucudur.

*Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün: Gelecek döneme ilişkin çok iyi bir işaret. Büyüme oranı dört dörtlük. Gelişmeler yıllık rakamı yüzde 4’ün üzerine taşıyabilir.

*Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan: Bu yıl, geçen yıldan daha hızlı büyüyeceğiz. Ancak yine de mevcut OVP hedefinin (%4) altında kalır. Bakanlığımız yüzde 3,5 civarında bekliyor.

Ekonomiye güven

*TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi: Mal ihracatı büyümeye devam ediyor. İhracatı negatif etkileyen geçici etkiler sona erdiğinde Türkiye çift kanatlı büyümeye devam eder.

*ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca: Hane halkının önemli ölçüde harcamalara katılması, milletin de ekonomiye olan güvenini işaretliyor.

*Elvan Şirketler Grubu Başkanı Hidayet Kadiroğlu: İhracatın büyümeye asıl katkısı ikinci yarıda görülecek. Tüm gıda sektörü için de              böyle.

Kişi başına gelir 10 bin 497 dolar

TÜİK, 2012 yılı GSYH değerini cari fiyatlarla 1 trilyon 415 milyar 786 milyon lira olarak revize ederken, reel artış yüzde 2,2 olarak belirlendi. Kişi başına GSYH değeri 2012 yılında cari fiyatlarla 18 bin 914 liraya, ABD doları cinsinden 10 bin 497 dolara çıktı. Kişi başına rakamlar 2011 yılında 17 bin 553 lira ve 10 bin 469 dolardı.


Bu haber 2,124 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,917 µs