En Sıcak Konular

SGK bakıcının peşine düştü 17 bin kişiye sigorta yapıldı

13 Eylül 2013 09:57 tsi
SGK bakıcının peşine düştü 17 bin kişiye sigorta yapıldı Çalışma izni olmayan yabancılar sınır dışı edilirken, sigortalı olmayan yerli hizmetçiler için de onbinlerce liraya varan para cezaları kesilmeye başlandı.

SGK bakıcının peşine düştü 17 bin kişiye sigorta yapıldı

Milliyet


Çalışma izni olmayan yabancılar sınır dışı edilirken, sigortalı olmayan yerli hizmetçiler için de onbinlerce liraya varan para cezaları kesilmeye başlandı.
Bundan sonra part-time hizmetçi çalıştıranlara da hoşgörü gösterilmeyecek. Evinde 2 saatliğine çocuk bakıcısı çalıştıran da sigorta yaptırmak zorunda olacak, aksi halde para cezası ödeyecek.
Denetime çıkan ekipler, evde çalışan hizmetçisine sigorta yaptırmayanlara onbinlerce liralara varan miktarlarda prim cezası kesmeye başladı. SGK ve Maliye ekipleri, özellikle lüks semtlerde kapı kapı gezmeye çıkıyor.
Evlere giden ekipler, evde çocuk bakıcısı ya da temizlikçi olarak çalıştırıldığından şüphe edilen çalışanlara sorular soruyor, çalışma izni olmayan yabancı uyruklular tespit ediliyor.
Türk vatandaşlarına da sigortalı olup olmadıkları soruluyor. İzinsiz çalışan yabancılar sınır dışı edilirken, sigortasız çalışan Türk hizmetçiler için de para cezası kesiliyor. Çalışanı için prim ödemeyenden geriye dönük cezalı prim tahsil ediliyor.
Müfettişler, tatmin olmamaları durumunda komşuları da soruşturuyor. Gerekirse binalardaki kameraları da inceleyen ekipler, ihbar üzerine de harekete geçiyor.

Bir saat çalışana sigorta yapılacak
Edinilen bilgiye göre, yabancı hizmetçilerin peşine düşen SGK, evlerde çalışan yabancılarla yerlilerin maaşlarını eşitledi.
Yerliye bir, yabancıya iki asgari ücret verilirken bu ücretler aynı düzeye getirildi. Yapılan çalışmalar sonucunda kayıtlı istihdamın arttığı, 17 bin bakıcı ve hizmetçinin kayıtlı istihdama geçip, sigortalandığı belirtildi. Önümüzdeki dönemde part-time çalışan bakıcı ve hizmetçilere de tedbir gelecek.
Çocuk bakıcısı ya da temizlikçiler bir saat de çalışsalar kayda alınacak. Böylece bu kadınlar, çalışırken başlarına bir kaza gelmesi halinde sosyal güvence sahibi olacak ve hastanelerde ücretsiz tedavi olabilecek. Evinde temizlikçi kadın çalıştıran bildirimde bulunmak zorunda olacak.



Bu haber 3,334 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,628 µs