En Sıcak Konular

Fed için ana senaryo tahvil alımlarının 10 milyar $ azaltılması

18 Eylül 2013 09:43 tsi
Fed için ana senaryo tahvil alımlarının 10 milyar $ azaltılması Piyasaların gözü kulağı Fed’in bu akşam açıklanacak kararında.

Fed için ana senaryo tahvil alımlarının 10 milyar $ azaltılması

 

Dünya 


Piyasaların gözü kulağı Fed’in bu akşam açıklanacak kararında.

Dünya piyasaları, ABD Merkez Bankası'nın (Fed), kredileri artırmak, istihdam piyasasını canlandırmak amacıyla başlattığı ve piyasalarda oyunun kurallarını değiştiren parasal genişlemenin üçüncü turuyla (QE3) ilgili kararına kilitlendi. Dün başlayan ve sonuçları bugün açıklanacak toplantı piyasaların odağına yerleşti. Toplantıda faiz ile ilgili değişiklik yönünde bir beklenti bulunmazken, ana senaryo varlık alım programının azaltılacağı yönünde. Önde gelen finans kuruluşları, Fed'in aylık 85 milyar dolarlık varlık alım programını 10-15 milyar dolar yani küçük çaplı azaltacağını düşünüyorlar. Genel kanı Fed'in aylık 85 milyar dolarlık varlık alımında azaltmaya gideceği yönünde olsa da Bank of America Meryll Lynch (BofA) bunun aksini düşünüyor.

Fed Başkanı Ben Bernanke, 22 Mayıs 2013 tarihli açıklamasında, genişlemenin hızının yıl sonunda azaltılacağını ve 2014 yılı ortasında parasal genişlemeye son verileceğini söylemişti. 22 Mayıs ile başlayan süreç altına sert satış getirmiş, gelişen ülke paraları başta olmak üzere tüm piyasalarda etkisi hissedilmişti. Ekonomistlerle yapılan anketlerde çoğunluk parasal genişlemenin eylül ayında azaltılmasını bekliyor. Analistler, böyle bir beklenti oluşmuş ve fiyatlanmışken Fed'in bu fırsatı kaçırmayıp teşvikleri azaltma planı açıklayabileceğini savunuyor. Bu sürecin uzamasının piyasalarda tekrardan sert
hareketlere neden olabileceği ifade ediliyor. Bu nedenle parasal genişlemenin hızının azaltılmasının gündeme gelebileceği kaydediliyor. Parasal genişleme hızının düşeceğini bekleyenlerin bir diğer argümanı ise istihdam piyasasında ılımlı bir iyileşme yaşanıyor olması nedeniyle Fed'in teşvikleri azaltma planından geri adım atmayacak olması.

Teşvikleri azalırsa ABD borsaları ralli yapabilir

Ekonomistler tahvil alımlarının bu ay azaltılmasına kesin gözüyle bakarken, bunun piyasalara olumlu yansıyacağını düşünüyor. Fed'in beklentileri karşılayıp teşviklerde kesintiye gitmesinin piyasalara pozitif bir sinyal göndereceği ve ABD başta olmak üzere gelişmiş ülke hisse senedi piyasalarına alım getireceği belirtiliyor. Bu kararı ertelemesinin ise piyasalardaki kaosu devam ettireceği yorumları yapılıyor. Diğer yandan teşviklerin azaltılmasıyla doların güçlenmesi ve altının baskı altına girerek düşüşünü devam ettirmesi bekleniyor. Altın uzmanlara göre eylül ayında 1.307 seviyesinin aşağı yönlü kırılması ile birlikte 1.180 seviyesi tekrardan test edilebilir.

Bu arada Fed'in iki günlük toplantısında , bazı hedeflerini de revize edebileceği ifade ediliyor. Toplantıda ayrıca 2016 yılına ilişkin büyüme, işsizlik, enflasyon ve kısa vadeli faiz oranı hedefleri de ilk kez açıklanacak. Piyasalarda beklenti Fed'in işsizlik için 2016 yılında yüzde 6'nın altında bir hedef açıklayacağı yönünde.

 

Finans kuruluşlarına göre Bernanke düğmeye basacak

JP Morgan

Fed'in bu ay teşvikleri yavaşlatmak için düğmeye basacağına inanıyor. JP Morgan'dan Michael Feroli, ağustos ayı işsizlik verisinin beklentinin altında kalmasının bu beklentilerini değiştirmediğini fakat önceki tahminlerinin aksine aylık tahvil alım miktarının 15 milyar dolar yerine 10 milyar dolar azaltılacağını düşündüklerini söyledi.

Deutsche Bank

Piyasaların bugünkü Fed toplantısında tahvil alımının azaltılmasına kendini hazırladığını düşünen bankanın analistlerinden Joe LaVorgna, politika yapıcıların piyasalara hayal kırıklığı yaşatmak isteyeceğini sanmadığını ifade etti. Fed şu an ayda 45 milyar dolarlık Hazine tahvili ve 40 milyar dolarlık mortagage'a dayalı tahvil alımı yapıyor. LaVorgna, Hazine tahvillerinde 10 milyar dolar ve mortgage tahvillerinde 5 milyar dolar, yani toplam 15 milyar dolarlık 'mini bir yavaşlama' açıklanabileceğini söyledi.

UBS

İsviçre merkezli bankanın ekonomisti Kevin Cummins, Fed'in iki günlük toplantısında tahvil alamının azaltılmasının büyük bir olasılık olduğunu söyledi. Son zamanlarda bir zayıflayan ekonomik verilerin Fed'i teşvikleri kısma programından alıkoymak için yeterli olmadığını ifade eden Cummins, bu akşam 10 milyar dolarlık sembolik bir yavaşlama açıklaması gelebileceğini dile getirdi.

Goldman Sachs

Yatırımcıların Fed'in genişlemeci politikasını çok hızlı sonlandıracağından endişe duymasıyla son birkaç aydır Goldman Sachs Finansal Şartlar Endeksi'nin daralmasını 2013 yılında büyümenin hızlanacağı şeklindeki tahmini önünde risk olarak gören finans kuruluşu da sıkılaştırmanın başlayacağını düşünenlerden. Bankadan Jan Hatzius, büyümenin hız kesebilecek olması nedeniyle 17-18 Eylül toplantısında Fed'den 'güvercin bir yavaşlama' yani küçük çaplı bir yavaşlama bekliyor.

Wells Fargo

İstihdam piyasasındaki normalleşmeyle birlikte para politikasının da aynı yönde hareket etmesini bekliyor. Analist John Silva, sıkılaştırma programının ilk adımı olan tahvil alımlarındaki azalmanın bu ay açıklanıp, uygulanmaya başlayacağını düşündüklerini söyledi. Bunun zamanlaması ve hızının ne olacağını öngören ikinci adımın da bu ayki toplantıda belirleneceğini belirten Silva, faiz oranlarının ise 2015'te ortalarına kadar bu seviyede kalacağını öngördü.

ING

Fed'in tahvil alımlarında en büyük indirimi bekleyen kuruluş. ING'nin ABD Yatırım Yönetimi bölümü baş piyasa stratejisti Doug Cote, merkez bankasının teşvikleri azaltmaya sembolik olarak değil, normal bir hızla başlayacağını savundu. Cote, aylık alımlarda 20 milyar dolarlık kesinti açıklanmasını bekliyor. Bunun gerçekleşmesi halinde Cote, piyasalara pozitif bir sinyal gönderileceğini ve hisse senedi piyasalarının yönünün yukarı döneceğini düşünüyor.

Bank of America

Fed'in varlık alımlarında azaltmaya henüz başlamayacağını düşünüyor. BofA'dan Michael Hanson'ın kaleme aldığı analizde, "Fed'in ancak Eylül'den sonraki üç ay içerisinde geri çekilmeye başlayabileceğini düşünüyoruz. Son dönemdeki ekonomik veriler kötü performans sergiledi. Fed'in aşırı iyimser öngörülerini azaltması gerekir, aşağı yönlü riskler geri geldi" denildi.

 


Bu haber 1,546 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,312 µs