En Sıcak Konular

Foreks işlemlerine önlem paketi kapıda

20 Eylül 2013 09:44 tsi
Foreks işlemlerine önlem paketi kapıda SPK, kaldıraçlı döviz işlemi foreks piyasası mağdurlarını korumak için bir önlem paketi üzerinde çalışıyor.

Foreks işlemlerine önlem paketi kapıda

 

Dünya 

SPK, kaldıraçlı döviz işlemi foreks piyasası mağdurlarını korumak için bir önlem paketi üzerinde çalışıyor.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), mağdur sayısının her geçen gün arttığı foreks piyasasına yönelik önlemler paketi için düğmeye bastı. Küçük yatırımcıların büyük risk alarak ciddi oranda para kaybetmeleri ve sanayi kuruluşlarının hedge amaçlı bu piyasayı kullanmamasının yanısıra son günlerde dolar kurunda yaşanan dalgalanmanın da etkisiyle artan mağdur sayısı Kurul’u harekete geçirdi. Bu anlamda kaldıraç oranlarını değiştirecek ve bir alt limit getirecek olan Kurul, sanayicinin bu piyasayı aktif olarak kullanması için teşvik edici önlemler alacak.

 

33 aracı kurumun faaliyet gösterdiği foreks piyasasında, günlük yaklaşık 12 milyar liralık işlem yapılıyor.

Alt limit gelecek, büyük yatırımcının önü açılacak

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vahdettin Ertaş, dünyada foreks piyasasının kur riskini hedge etmek için kullanıldığını belirterek, “Fakat bizde foreks işlemlerinin tamamına yakını küçük yatırımcı diyebileceğimiz kitle, küçük işlemlerle büyük riskli işlem yapıyorlar. Yaptığımız araştırmalar, yatırımcıların büyük kısmının paralarını kaybettiği yönünde. Önümüzdeki dönemde büyük yatırımcıların daha bilinçli piyasaya girmeleri için çalışmalar yapıyoruz. Yeni yılın ilk aylarında bu düzenlemeyi yürürlüğe koyacağız” diye konuştu. Ertaş, kaldıraç oranlarıyla oynayacaklarını, giriş çıkışları daha kontrol edeceklerini, büyük ve sanayi kuruluşlarının kur riskini hedge etmek için bu piyasayı kullanabilmesini teşvik edici düzenlemeler yapacaklarını ifade ederek, “Şuan çalışmalar sürüyor, foreks işlemleri için bir alt limit getirilmesi söz konusu olabilir. Çünkü bu piyasa girin, girmeyin diyemeyiz. Yatırımcı mağdurlarına yönelik önlem alacağız. Yatırımcılara lisanslı kurumlardan işlem yapmalarını öneriyoruz. Öbür tarafta işlem yaparsanız sonuçlarına katlanmak zorundasınız” diyerek uyarıda bulundu.

 Birlik statüsü yıl sonuna kadar değişecek
 
Sermaye Piyasası Kanunu çerçevesinde Türkiye Sermaye Piyasası Birliği’nin yapılanması ile ilgili çalışmaların sürdüğünü kaydeden Ertaş, “Şuanda bankalar ve aracı kurumlar Birliği’ye üye iken, yeni yapıda bankalar, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve diğer sermaye piyasası kurumları buraya üye olacaklar. Ayrıca yönetim kurulunda Gayrimenkul Değerleme Birliği’nin de kanun gereği temsilcisi olacak. Birlik statüsü için çalışıyoruz. Bu yıl içerisinde bakanlar kurulu kararı ile statü yayınlanacak. Bir model üzerine çalışıyoruz. Yönetim kurulunun daha geniş bir katılımlı olması, yönetim kuruluna seçilme kriterlerini değiştiriyoruz. Pek çok değişiklikler olacak” diye konuştu.
 
Gri alan netleşsin piyasalar patlayacak
 
Yılbaşından itibaren 13 halka arza izin verdiklerini kaydeden Ertaş, “Bu halka arzların performansına bakıldığında borsadaki düşüşe rağmen önceki yıllara göre yüzümüzü güldüren bir tablo oluştu. Bu 12 şubat kararlarımızın neticesidir. 22 Mayıs’tan itibaren FED kararları bizde de halka arzları durma noktasına getirdi. Son açıklanan FED kararları ile piyasalarda yeni bir denge oluşacak. Dalgalanmaların şimdiden kalktığını görüyoruz. Önümüzdeki birkaç hafta içerisinde halka arzlar başlayacaktır. Bu yıl için 20 halka azı yakalarız diye tahmin ediyorum” diye konuştu. Ertaş, yılsonuna kadar yayımlanan ve yayımlanacak olan toplam 60 düzenleme ile yeni yıldan itibaren dünyada en iyi hem Kanun hem de ikinci düzenleme düzeyinde en ileri alt yapıya sahip olacaklarını ifade ederek, “Yurtdışıyla ilgili gri alan ortadan kaltığı zaman biz inanıyoruzki; sermaye piyasaları boom yapacak” ifadesini kullandı.
 
Gezi incelemesi için yurtdışından bilgi bekliyoruz
 
Sermaye Piyasası Kurulu’nun Gezi Parkı olayları sürecindeki işlemlere yönelik aracı kurumlarda başlattıkları incelemelerin sürdüğünü belirten Vahdettin Ertaş, bu incelemeler kapsamında yurtdışından rapor beklediklerini ve şu an için sonuçlara ilişkin takvimin belli olmadığını kaydetti.

Düzenlememizde değişiklik olmayacak
 
Aracı kurumlara uygulanacak olan sermaye şartı ile ilgili açıklamalarda bulunan Vahdettin Ertaş, bu konuda herhangi bir değişikliğe gitmeyeceklerini söyledi. Aracı kurumların sermaye şartlarıyla ilgili olarak geçmişte Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Yönetim Kurulu ile görüştüklerini ve Türkiye’de aracılık sektörünün bir yeniden yapılanma ihtiyacı olduğu konusunda görüş birliğine varıldığını hatırlatan Ertaş, üçlü bir yapı ortaya koyarak geçiş tarihi olarak 1 Temmuz’u ilan ettiklerine değindi. 35 aracı kurumun 3. grupta yer aldığını ifade eden Ertaş, konuya yönelik şunları söyledi: “Bunların sektör ve istihdam içerisindeki ağırlığı ve toplam işlem hacmindeki yüzde 1.2 payları dikkate aldığımızda bu kurumlarımızın yeniden yapılanma ihtiyacı olduğunu hepimiz biliyoruz. Biz herhangi bir düzenlememizde değişiklik yapmayı düşünmüyoruz. Bu görüşümüzü kendileriyle de paylaştık. Birleşeceksiniz, biraraya geleceksiniz veya el değiştireceksiniz. 800 bin liralık finansal kurum, 800 milyar dolar bir ekonomik büyüklüğe ulaşmış bir Türkiye’ye artık yakışmıyor. Dolayısıyla hepimizin bu ölçeğe uygun haline gelmesi gerekiyor. Zaten aracı kurumların tablolarına baktığımız zaman pekçoğu ekonomik olarak varlıklarını sürdürmekte zorlanıyorlar. Çünkü mevcut sermaye ve işgücü ile daha fazla ilerleyemiyorlar. Dolayısıylabu durum yeni faaileyet alanları için yeni bir fırsat kapısıdır. Biz düzenlemelerimiz sürdürüyoruz.”

BIST’in komisyon zammını inceliyoruz
 
Borsa İstanbul’un aracı kurumlardan alınan işlem komisyonlarına ilişkin talebini incelediklerini kaydeden Vahdettin Ertaş, “Burada yüzde 100’lük bir artış talebi bulunuyor. Bu ücretin yurtdışıyla kıyaslandığında çok düşük olduğu söyleniyor. Ama bizim borsamızda olmayan bir takım gelirler de başka borsalar da yok. Mesela tahvil kotasyon ücretleri gibi… Biz bu konuyu inceliyoruz. Uygun tarihte cevabımızı Borsaya vereceğiz” dedi.

Ertaş, söz konusu bu artışın yatırımcı tarafını olumsuz etkilemez mi? Sorusuna ise, “Her fiyat artışı bir maliyettir; bu da yatırımcıya yansıyacaktır. Biz konjonktürün uygun olduğu bir dilimde yatırımcıya en az yansıyacak oranda düzenlemeyi yapacağız. Her ücretin nihayi ödeyicisi tüketicidir, burada da öyle olacak” cevabını verdi.

Ertaş, Yatırım Tazmin Merkezi'nin kapsamında genişleme olunca bir maliyet oluştuğunu, kurumdan ilave ücret talebi aldıklarını dile getirdi.


Bu haber 1,421 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,746 µs