En Sıcak Konular

Uzmanlardan Fed uyarısı

20 Eylül 2013 09:57 tsi
Uzmanlardan Fed uyarısı Ekonomistler, Fed’in dün aldığı kararın orta vadede Türkiye gibi gelişen piyasalarda sıkıntı yaratacağını düşünüyor.

Uzmanlardan Fed uyarısı

 

Dünya 

Ekonomistler, Fed’in dün aldığı kararın orta vadede Türkiye gibi gelişen piyasalarda sıkıntı yaratacağını düşünüyor.
Azaltması beklenen tahvil alım miktarını değiştirmeyerek 85 milyar dolarda tutan ve özellikle gelişmekte olan ülkelerin piyasalarına rahat bir nefes aldıran ABD Merkez Bankası’nın (Fed) orta vadede gelişen ülkeler için sıkıntı yaratacağı belirtildi. Kararı yorumlayan ekonomistler, dünkü açıklamanın gelişen ülkelere sadece zaman kazandırdığı konusunda birleşti.

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Ekonomi Direktörü Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, Fed’in dünkü karanının gelişmekte olan ülkelere zaman kazandırdığını belirterek, “Ancak, bu politikada sonuçta bir değişiklik olacak. Özellikte gelişmekte olan ülkelerin buna hazırlanması gerekiyor. Türkiye de buna dahil. 2014, Fed’in hem tahvil alımını azaltacağı hem de faiz artırımına gideceği bir yıl olacak. Yani önümüzde biraz daha zaman var. Gelişmekte olan ülkelerin bu politikanın değişeceği tarihe kadar yapısal problemlerini halletmesi, ikiz açık diye tabir edilen hem bütçe açığı hem de cari açığa sahip olan ülkelerin bu sorunu çözmesi lazım. Çünkü bu politika değiştiğinde piyasada bazı şoklar olacaktır. Herkesin buna hazırlıklı olması lazım” dedi.  

“Karar, Fed'in iletişimini daha da karışık hale getirecek”

JCR Eurasia Rating Başkanı Orhan Ökmen de Fed'in varlık alımlarını azaltmaya yönelik kararını ertelenmesine ilişkin yazılı bir açıklama yaparak, “Kararın, Fed'in piyasalarla iletişimini daha da karışık hale getireceğini öngörüyoruz” dedi.

Fed'in varlık alımlarını azaltmaya yönelik kararını ertelemiş olmasının, küresel risk iştahını tekrar canlandırarak ve satış ağırlıklı yatırımcı tepkisini alış ağırlıklı hale döndürerek yükselen ekonomiler ve Türkiye açısından var olan kırılganlıkların yaratmaya başladığı tahribatı geçici olarak erteleyeceğini ifade eden Ökmen şöyle devam etti:

“Fed'in bu erteleme kararı, piyasa fiyatlarının anlamsızca aşırı dalgalandığı dönemi takip edeceği beklenen daha tanınabilir ve tahmin edilebilir piyasa trendlerine dönüş sürecine ve beklentilerine zarar vermiştir. Daha uzun ömürlü reaksiyonların yaratacağı volatilite aralığını artırdığını ve Fed'in piyasalarla iletişimini daha da karışık hale getireceğini öngörüyoruz. Düşük faizler yoluyla varlık fiyatlarının artması biraz daha devam edecektir.  Fed'in 2008 yılından bu yana devam eden bu büyük müdahalesi, finansal araçların birçoğunun fiyatlarını biraz daha bozacaktır.  Özellikle petrol fiyatlarında yaratacağı artışlar Türkiye açısından ilave maliyetler doğuracaktır.”


Bu haber 1,367 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,853 µs