En Sıcak Konular

Özel sektörün borcunu izliyoruz

20 Eylül 2013 09:59 tsi
Özel sektörün borcunu izliyoruz Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Özel sektörün borcunu izliyoruz

 

Dünya 

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, özel sektörün borçluluk oranının ortalamanın biraz üzerinde olduğunu, bunun da makul görüleceğini, özel sektörün borçlanırken yatırım da yaptığını ve buna rağmen özel sektörün borçluluğunu çok yakından takip ettiklerini söyledi.

Bakan Şimşek, dışarıdan alınan borçların bir kısmına ilişkin faizlerin gider olarak yazılamamasının önünü açtıklarını ancak henüz uygulamaya koymadıklarını vurgulayarak, eğer bir risk görürlerse onu da uygulamaya koyabileceklerini ve olaya makro ihtiyati bir bakışla yaklaştıklarını kaydetti.

İhracat pazarlarının çeşitlendiğini vurgulayan Şimşek, şunları kaydetti:

 "Son dönemde Türk lirasının oynaklığı konusunda çok şey konuşuldu ama gelişmekte olan ülkelerle kıyasladığınızda uzun bir süredir Türk lirasının oynaklığı düşük seyretti. Son dönemde ortalamaya yakın, kesinlikle uçlarda değil.  

Maalesef günü birlik ve mayıs öncesi analizler yapılıyor. Mayıs öncesi  Türkiye, çok popülerdi. Fon akışı da yüksekti. Dolayısıyla ufak bir kaygıyla veya politika değişikliğiyle çıkışın da biraz yüksek olmasını beklemez misiniz? Bundan daha doğal bir şey var mı? Her şey belli bir bağlamda görmekte fayda var. Türkiye'nin temelleri sağlam. Sıkıntılarımız var, onları aşmak için yapısal reformlarla uğraşıyoruz."

"Vatandaş yeterince tasarruf yapmıyor"

Bakan Şimşek, Türkiye'nin global tasarruflara ihtiyacı olduğunu dile getirerek, "Maalesef vatandaş yeterince tasarruf yapmıyor. O nedenle hisse senedi ve bono piyasasına fon akışının devam etmesi lazım" dedi.

Tasarrufları artırmak için bir takım inisiyatifler aldıklarını belirten Şimşek, " Mesela özel emeklilik fonu. Vatandaşa, '100 lira tasarruf edene 25 lira biz vereceğiz' dedik. Bundan daha büyük bir yatırım dünyanın hiçbir yerinde yok. Nitekim vatandaş da bunu yapmış ve yılbaşından bu yana 700 binden fazla yeni katılımcı gelmiş. Demek ki, attığımız adımlar çalışıyor" diye konuştu.

"Sırf seçimler var diye ilave adım atmayız"

Bakan Şimşek, 4. İstanbul Finans Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, kişi başına milli gelire satın alma gücü paritesiyle bakıldığında 2002 yılında 8 bin 700 dolardan, bugün 18 bin 200'e çıktığını belirterek, son 10 yıllık dönemde Türkiye'nin gelişmiş ülkelerle arayı hızlı kapattığını kaydetti.  

Geçmişte böyle hızlı ara kapatma döneminin yok denilecek kadar az olduğunu ifade eden Şimşek, "Dolar cinsinden Türkiye'nin iddialı hedefleri var. Son 10 yıl içerisinde cari dolar kuruyla Türkiye'nin milli geliri 230 milyar dolardan 800 milyar dolara çıktı. 1998'de de 200 milyar dolarmış. Yaklaşık 3 katlık bir artış ciddi başarıdır. Türkiye, satın alma gücü paritesiyle Avrupa'da 6. büyük ekonomi, dünyada 16. büyük ekonomi, hedef Avrupa'da ilk 2-3, dünyada ise ilk 10'dur" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Şimşek, 1923-2002 dönemine bakıldığında Türkiye'nin yüzde 4,5 büyüdüğünün görüldüğünü, 1990'lı yıllarına bakıldığında bu oranın yüzde 3'e kadar düştüğünü anlatarak, "Son 10 yıl içerisinde, son 60 yılın en büyük küresel krizine rağmen Türkiye yüzde 5,1 büyümüş" diye konuştu.

"Bütçe açığı yüzde 1,4'ün altında kalacak"

Bütün mesele potansiyel büyümeyi daha da yukarı çekebilmek olduğunu belirten Şimşek, 2014-2018 yılına ilişkin yüzde 5,5 ortalama büyüme hedeflendiğini, bunun dünya ekonomisinin küresel krizden toparlanması varsayımına dayandığını kaydetti.  

Şimşek, sürdürülebilir büyüme için kısa vadede muhtemelen öngördükleri potansiyel büyümenin bir miktar altında gidileceğini ifade ederek, "Geçmişte yaşanan büyük iniş ve çıkışların artık yaşanmayacağı şeklinde bakıyoruz" dedi.

Türkiye'nin 2007'den bu yana 4,7 milyon kişiye istihdam yarattığına işaret eden Şimşek, "Kısa ve orta vadeli perspektif ile baktığımızda bütçe açığımızın düşük, kamu borcunun düşük ve düşüyor olması, bankacılık sektörünün sağlam, hane halkı borcunun nispeten düşük, şirketlerin borcunun makul, ihracat piyasalarının çeşitlendirilmiş ve esnek kur sisteminin olması, büyümeyi destekleyici ve şoklara karşı Türkiye'yi daha dirençli kılan faktörlerdir" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Şimşek, "Bu sene bütçe açığı yüzde 1,4'ün altında bekleniyorsa da muhtemelen bunun çok altında kalacak. İlk 8 ayda bütçemiz mütevazi olsa da fazla verdi. Ama yılın son döneminde bir miktar açık olacak ama açık hedefin altında kalacak" dedi.  

"Türkiye uçurumun eşiğinden döndü"

Bazı analist ve kuruluşların seçimleri anımsattığını ifade eden Şimşek, "Son 10 yılda kaç tane seçim olmuş, seçimin arifesinde ne tür popülist politikalar uygulanmış bir baksınlar. Biz ne yapılması gerekiyorsa normal dönemde yapıyoruz, sırf seçimler var diye ilave adım atmayız. 2015 yılına kadar işçi ve memurlarla gerekli toplu sözleşmeler yapıldı, alt yapı yatırımları planlandığı gibi yapılıyor, sosyal harcamalar noktasında da alınabilecek inisiyatiflerin çoğu alınmış durumdadır.

Daha önce kamu borç stokunun milli gelire oranında Türkiye uçurumun eşiğindeydi. 10 yıl önce 'Türkiye bu borcu ödeyemez' şeklinde algı vardı ve bu doğru bir yaklaşımdı. Siyasi istikrar, güçlü reform ve mali disiplinlerle Türkiye uçurumun eşiğinden bu noktaya geldi. Türkiye'nin kamu borç stokunun milli gelire oranı birçok gelişmekte olan ülkenin çok altındadır. Bizim öngörümüz bu sene brüt kamu borç stokunun milli gelire oranı yüzde 35 olacağı, gelecek sene yüzde 33'e düşecek."

"Hane halkının bilançosunda tahribat söz konusu değil"

Mehmet Şimşek, bankacılık sektörünün aktif yapısında en ufak sorun olmadığına dikkati çekerek, "Sermaye yeterlilik oranı bilançodaki bu kadar genişlemeye, kredilerdeki bu kadar büyümeye rağmen halen yüzde 16 civarında. Yüzde 16 demek uluslararası standartlara göre sermaye yeterlilik oranının iki katı sermayeye sahip olmak demektir" dedi.

Hane halkının çok borçlandığına dair gazetelerde haberler çıktığını anımsatan Şimşek, "Avrupa Birliği ülkeleriyle karşılaştırıldığında, Türkiye'de hane halkının borcunun milli gelire oranı AB ortalamasının 3'te 1'i düzeyinde dahi değil. Ama Türkiye'de asgari ücret AB üye ülkelerinin 10'undan daha yüksek. Hane halkının döviz borcu yok. Yani hane halkının bilançosunda herhangi bir tahribat söz konusu değil" dedi.  

"Girişimciye destek sağlayacak çok ciddi vergi teşvikleri getirdik"

Şimşek, başta teknoloji şirketleri olmak üzere her türlü girişimciye destek sağlayacak çok ciddi vergi teşvikleri getirdiklerini belirterek, uluslararası fonların İstanbul'da yönetilmesi için de çok ciddi teşvikler yaptıklarını söyledi.   

Uzun vadede Türkiye'nin tasarruflarını artırması gerektiğine vurgu yapan Şimşek, şunları kaydetti:

"Dikkat ederseniz kamu aslında tasarruflarını artırmış ama özel sektör azaltmış. Neden? Çünkü ilk defa faizler tek haneye inmiş, vatandaş krediyi keşfetmiş ve tasarruflar azalmış ama bu da bir yerde durulacak. Attığımız adımlarla özel sektör tasarrufları da yavaş yavaş yükselmeye başlayacak.  

Bir yandan kamu bir yandan özel sektör tasarrufları ile cari açık azalamaya devam edecek. Bu yıl büyüme iç talepten kaynaklanıyor. Net ihracatın katkısı eksi. İç talepteki artışa rağmen cari açıkta bozulma yok. Geçen yıl ve bu yılki altın etkisini dışarıda bırakın bu yıldaki cari açık rakamını geçen yılla karşılaştırın bir bozulma yok."     

"Beşeri sermayenin kalitesi artarsa tasarruflar da artacak"  

Şimşek, Türkiye'nin demografik yapısının çok olumlu olduğunu, beşeri sermayenin kalitesi artarsa tasarrufların da artacağını söyledi.

İş gücü piyasası esnek olmadığında istihdamın da düşük olacağına dikkati çeken Şimşek, "İstihdam oranı düşük olunca tasarruflar da düşük oluyor. Tasarrufları artırmamız için istihdamı da artırmamız lazım. Bu nokta da reform yapmamız lazım. Reform yapmadığımız yapamadığımız tek alan budur. Enin de sonunda bu konuda da çok ciddi adımlar atılacak. Nitekim paketimiz hazır" diye konuştu.

"Eğitimde gereken sıçramayı yaparsak Türkiye başarıyı sağlar"

Bakan Şimşek, tasarruf için verimlilik ve inovasyonun çok önemli olduğuna vurgu yaparak, kayıt dışı ile mücadelede iyi bir mesafe kat ettiklerini, sermaye piyasalarını derinleştirdiklerini ve enerji verimliliği ile ilgili adımlar attıklarını söyledi.

Beşeri sermayenin kalitesini artırmanın büyük önem taşıdığını ifade eden Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eğitimde gereken sıçramayı yaparsak, Türkiye başarıyı sağlar. Son 10 yıldaki başarı mucize olarak görüyorum. Çünkü ortaokul terk 25 yaş üstü nüfusla bu başarılmış. Yani Türkiye'de 25 yaş üstü nüfusun eğitim düzeyi ortaokul terk. Zorunlu eğitimi okul öncesiyle 13-14 yıla çıkardık.

Önümüzdeki 10 yıllarda Türkiye çok daha büyük sıçramalar yapabilecek bir alt yapıyı hazırlıyor. Buna göre de bir bütçe hazırlanıyor. Eğitim bütçesinin payı 6 kat arttı. Bunu yapabilen son 10 yılda bana bir tane ülke gösterin. Şuan bütçeden en büyük payı Milli Eğitim alıyor. Sadece sözde değil eylemde de bu ülkede çok hızlı bir transformasyon var."

" Yeni hedefimiz eğitimde kaliteyi artırmak"

Eğitimde kalitenin düşük olduğuna dikkati çeken Şimşek, yeni hedeflerinin eğitimde kaliteyi artırmak olduğunu ve  son yıllardaki çabalar sayesinde eğitimin kalitesinin arttığını dile getirdi.

Şimşek kadınlar arasında işgücü piyasasına katılımın çok düşük olduğunu belirterek, "Üniversiteli kadınların işgücüne katılımı AB'den daha yüksek. Ama eğitim seviyesi düştükçe iş gücüne katılım oranı düşüyor. Kadın ve kızlarımızı eğitmemiz lazım" dedi.


Bu haber 1,392 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,015 µs