En Sıcak Konular

Hurda araç teşviğine sıcak bakarız

21 Eylül 2013 11:06 tsi
Hurda araç teşviğine sıcak bakarız Ekonomi Bakanı Çağlayan, hurda araç konusunda teşvik verilmesinin Ekonomi Koordinasyon Kurulu gündemine gelmediğini belirterek, "Ancak çalışamaz duruma gelmiş traktörlerle ilgili konuya ben şahsen sıcak bakarım" dedi.

Hurda araç teşviğine sıcak bakarız

 

Dünya 

Ekonomi Bakanı Çağlayan, hurda araç konusunda teşvik verilmesinin Ekonomi Koordinasyon Kurulu gündemine gelmediğini belirterek, "Ancak çalışamaz duruma gelmiş traktörlerle ilgili konuya ben şahsen sıcak bakarım" dedi.
Trablus Büyükelçiliği'ne atanan Bakanlık Müsteşarı Ahmet Yakıcı için plaket töreni düzenlendi. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, burada gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Hurda araç teşviği konusunun EKK gündemine gelip gelmediğine ilişkin bir soru üzerine Çağlayan, konunun sıkça dile getirilmesine, otomotiv sektöründen zaman zaman talepler gelmesine karşın Ekonomi Bakanlığına intikal etmiş resmi bir bildirim olmadığını söyledi.

Konunun EKK gündemine de gelmediğini anlatan Çağlayan, "Ancak çok fazla yaşlanmış ya da çalışamaz duruma gelmiş traktörlerle ilgili ki benim duyduğum sadece traktörle ilgilidir. Bu konu ile ilgili ben şahsen sıcak bakarım, bakanlık olarak sıcak bakarız" diye konuştu.

EKK toplantısına katılan ilgili bakanlık ve kurumların görüşlerinin de önemli olduğunu belirten Çağlayan, ekonomiye katkı sağlaması ve traktör sanayine ivme kazandırması halinde uygulamanın gerçekleşmemesi için bir neden göremediğini kaydetti.

ABD ile STA süreci

ABD ile STA imzalanması sürecine ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Çağlayan, yakın zamanda ABD'de gerçekleşen toplantının tarihi bir nitelik taşıdığını dile getirdi.

Pazartesi günü yaptıkları görüşmeyle komitenin ilk resmi toplantısının gerçekleştirildiğini belirten Çağlayan, bundan sonraki süreçte iki konu üzerinde yoğunlaşılacağını bildirdi.

Bunlardan bir tanesinin ABD ile AB arasında müzakereleri başlamış olan STA'nın Türkiye'ye olası etkileri olduğunu anlatan Çağlayan, diğerinin de Türkiye ile ABD arasında imzalanacak muhtemel STA'nın değerlendirme etki analizi olduğunu söyledi. Çağlayan, oluşturulan çalışma grubunun söz konusu iki ana konu üzerinde çalışacağını ifade etti.

STA imzalanmayan 3 ülkeyle 2,5 milyar dolar dış ticaret açığı

Gümrük Birliği anlaşması çerçevesinde Türkiye'nin AB dışındaki bir üçüncü ülke ile STA imzalanmasının ancak o ülke isterse mümkün olabileceğine işaret eden Çağlayan, anlaşmanın bu şekilde imzalanmasının Cumhuriyet tarihinin en büyük hatalarından olduğunu belirtti.

AB ile STA imzalayan ülkelerin Türkiye'nin bütün ısrarlarına rağmen müzakere kelimesini bile ağızlarına almadığına dikkati çeken Çağlayan, "AB ile STA yapıp bizimle yapmayan 3 ülkeye ticarette geçen yıl 2,5 milyar dolar dış ticaret açığı verdik" dedi.

ABD ile AB arasında STA imzalanmasının Türkiye ile ABD arasındaki dış ticaret açığı noktasında Türkiye'ye ciddi sıkıntılar yaratacağını anlatan Çağlayan, "Bazı kuruluşların tutturabildiği kadar rakamlar telaffuz ettiğini görüyoruz. Herkes ağzına gelen rakamı ifade ediyor. STA imzalanıncaya kadar etkisinin ne olacağını kimse bilemez" değerlendirmesinde bulundu.

"İhracat OVP hedefine yakın çıkabilir"

Kurban Bayramı'ndan önce açıklanması beklenen yeni OVP ile ilgili Bakanlık olarak bütün çalışmaları yaptıklarını bildiren Çağlayan, bu yıl için belirlenen ihracat hedefinin 158 milyar dolar olduğunu anımsattı.

Konjonktürel gelişmelerden dolayı son 12 aylık ihracatın 153 milyar dolar seviyelerinde gerçekleştiğini ifade eden Çağlayan, "Benim tahminim, OVP'deki rakam olmasa da (bu yıl) o rakama yakın bir rakamla ihracatı tamamlayacağız" dedi.


Bu haber 1,356 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,239 µs