En Sıcak Konular

Bakan Şahin'den kadın istihdamı için güvence

28 Eylül 2013 09:52 tsi
Bakan Şahin'den kadın istihdamı için güvence Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, kadın istihdamını artırmaya yönelik tedbirlerin yer aldığı paketle ilgili endişelerin gereksiz olduğunu belirterek, "Bunun bütün yükünü sosyal devlet olarak biz karşılıyoruz" dedi.

Bakan Şahin'den kadın istihdamı için güvence

 

Haber7 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, kadın istihdamını artırmaya yönelik tedbirlerin yer aldığı paketle ilgili endişelerin gereksiz olduğunu belirterek, "Bunun bütün yükünü sosyal devlet olarak biz karşılıyoruz" dedi.

Şahin, "21. Yüzyıl Dünya Çocuk Eğitim Zirvesi" açılış toplantısı öncesinde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin "Doğum paketine iş dünyasından bazı eleştiriler var, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusu üzerine Şahin, özellikle özel sektörün pakete ilişkin yaptığı yorumların aslında sevindirici olduğunu vurgulayarak, "Çünkü artık kalkınmanın kadın üzerinde çok önemli bir nokta olduğunu, kadın olmadan sanayileşemeyeceğimizi, kalkınamayacağımızı gösteren bir süreç yaşıyoruz. Bunlar sevindirici" diye konuştu.
Paketin tamamı bilinmediğinden güçlü tarafların yeterince tartışılamadığını, eksik bilgi üzerine boş yere endişelenildiğini kaydeden Şahin, "Özel sektör rahat olsun. Çünkü biz 10 yıldan beri özel sektörün önündeki engelleri kaldıracak ve omuzlarındaki yükü azaltacak bir ekonomik program hazırladık" ifadelerini kullandı.
"İdeolojik yaklaşımlar çok tehlikeli"
Şahin, 2008'de, dünyada büyük bir kriz yaşanırken ve birçok AB ülkesinde erkekler işsiz kalırken, çıkarılan istihdam paketinde "kadın çalıştırılması halinde işveren payını devletin ödeyeceği" şeklinde güçlü bir pozitif ayrımcılık getirildiğini anımsatarak, getirilen bu pozitif ayrımcılıktan dolayı son 5 milyon yeni istihdamın 2 milyonunun kadınları kapsadığına işaret etti.
Bakan Şahin, şöyle devam etti:
"Dolayısıyla biz asla özel sektöre yeni yük getirmek veya kadının istihdamı önünde yeni engeller oluşturmak değil seçenekleri artırmak, seçeneklerle beraber katı çalışma hayatındaki durumu rahatlatmak istiyoruz. Nasıl olacak bu? Bu konuyu soruyoruz, araştırıyoruz. Bu konuda ideolojik yaklaşmanın çok tehlikeli olduğunu görüyoruz. Bu mesele ideolojik yaklaşılacak bir mesele değil, çok bilimsel ve akılla yaklaşılacak bir mesele. Dünyadaki bütün örnekler incelenerek, hangi teşvik sistemi ne şekilde hayata geçirildi, bunlar incelenerek yapılan mesele. Biz bunları aylarca çalıştık, çalışırken de duygusal olarak bakmadık. Yalnızca kadın bakışıyla da bakmadık. Bu ülkenin ekonomik kurmayları, Sayın Başbakan Yardımcımızın başkanlığında Kalkınma Bakanlığının bütün uzmanları, Maliye Bakanlığının bütün uzmanları, bütün seçenekleri inceleyerek özel sektörün önünü rahatlatacak şekilde paketi hazırladık."
Pakette, tam tersine, kadın istihdamını ve özel sektörü rahatlatacak bir sürecin olduğunu bildiren Şahin, "Çünkü kadınlara, ailelere sorduğumuzda 'aslında doğum yapmak istediğini fakat çalışma hayatının katılığından doğum yaptığında yeniden iş hayatına dönmekte çok zorlandığını' söylüyorlar. Biz o yüzden esnek çalışma modeliyle ve geçici istihdam bürolarıyla işi kolaylaştırıyoruz ve özel sektörü de rahatlatıyoruz. Kadının da bu konudaki seçeneklerini artırıyoruz" ifadelerini kullandı.
Kreşleri yaygınlaştırdıklarını, açılmasını kolaylaştırdıklarını dile getiren Şahin, paketin tamamına bakıldığında, kadın istihdamının teşvik edildiğini vurguladı.
Kadınların ve özel sektörün bu konuda rahat olması gerektiğini tekrarlayan Bakan Şahin, Batı'daki doğurganlık hızının Avrupa Birliği ortalamalarının altında olduğunu söyledi.
Geçen hafta Fransa'da olduğunu hatırlatan Şahin, Paris'te iş dünyasında kadın oranının yüzde 69 olduğunu, bunun yüzde 40'ının esnek çalışmayla, Türkiye'de uygulanacak modelle yapıldığını söyledi.
Şahin, Fransızların bu şekilde hem genç nüfusu çoğalttıklarını hem de istihdamdaki kadın oranını artırmayı başardıklarını ifade ederek, Türkiye'de bundan sonra kadının da hem kariyer hem de çocuk yapabileceğini kaydetti.
Bakan Şahin, "Bunun bütün yükünü sosyal devlet olarak biz karşılıyoruz, hiç kimseye ekstra yük getirmiyoruz, o yüzden herkes rahat olsun, paket açıklandığı zaman önce iş dünyası ve özel sektör bize teşekkür edecek" dedi.


Bu haber 1,547 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,603 µs