En Sıcak Konular

Siz telefon satıyor sanıyorsunuz ama o yazılımla para kazanıyor

8 Ekim 2013 09:27 tsi
Siz telefon satıyor sanıyorsunuz ama o yazılımla para kazanıyor Elektronik perakendesinde en son Electro World alımı ile odak noktası olan, Darty'yi satın almakla da ilgilenen Bimeks, dünya devleri ile kendi bünyesinden çıkardığı yazılımla mücadele etti.

Siz telefon satıyor sanıyorsunuz ama o yazılımla para kazanıyor

 

Dünya 


Elektronik perakendesinde en son Electro World alımı ile odak noktası olan, Darty'yi satın almakla da ilgilenen Bimeks, dünya devleri ile kendi bünyesinden çıkardığı yazılımla mücadele etti. 2000'li yılların ortalarında Türkiye'ye akın eden yabancı teknoloji perakendecileri "dev" açılışlar yaparken, yerli zincir Bimeks'in kurucu ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akgiray, "2 artı 2, yabancı olunca 5 etmiyor" dedi ve kurguladığı strateji ile arkasında güçlü bir sermaye desteği olmadan yerli bir perakende zincirinin dev yabancı rakibini ekarte edebileceğini gösteren bir örnek oldu. Bunu nasıl mı yaptı? Stratejinin kalbinde şirket bünyesinde geliştirilen lojistik yazılımı ve bu yazılımın getirdiği bayilik - internetten satış sistemi var. 

Bimeks nereden geliyor? 

1980'lerin başları... İhracatın teşvik edilmeye başlandığı yıllar. Robert Kolej'i bitiren, inşaat yüksek mühendisi olan Murat Akgiray o yıllarda birkaç ortağı ile inşaat projeleri yapıyor. Kardeşi Vedat Akgiray ise ABD'de öğretim görevlisi. O dönem Murat Akgiray'ın işi için bir yazılıma ihtiyacı var ancak Türkiye'de çok pahalı. Kardeşine soruyor Amerika fiyatını ve farkı öğrenince önce kendine getiriyor, daha sonra ürünün ithalatına başlıyor. İş öğrenilince ihracat yapmak kafaya konuluyor ve bir şirket kuruluyor. Import -export'tan Import ismi düşünüyor ama böyle bir şirket zaten var, birleşmiş import export olsun derken isim Bimeks olarak belirleniyor. Vedat Akgiray da ülkeye dönüyor ve bilgisayar ithalatı ve çeşitli ürünlerin ihracatı yapılmaya başlanıyor. 

İnşaat projeleri yaparken ortakları olan 3 arkadaştan ayrılan Murat-Vedat Akgiray 1990 yılında Kadıköy'de küçük bir mağazada bilgisayar ürünlerini satma kararı alıyor. "Herkes güldü o zaman, Best Buy filan yok, elektronik mağazalarının çok yeni oluştuğu günler" diye anlatıyor o günleri Murat Akgiray. Kar marjları çok yüksek ama yepyeni bir alan: "Hiç bilinmeyen bir işti. Dayandık ve ayakta kalmayı başardık. Ben üniversitedeyken esnaflığı sevmezdim ama sonra esnaf oldum. Ama sattığımız ürünleri seviyordum. Üniversiteden beri bilgisayarla, yazılımla, yazılım geliştirmeyle hep uğraştım." 

1993 Bimeks tarihinde önemli yıllardan biri. O dönem Murat Akgiray önce Acer-İhlas Holding ortaklığı, daha sonra TGRT Genel Müdürlüğü gibi farklı işlere yönelirken, operasyonun başına kardeş Vedat Akgiray geçiyor. Ve büyüme yolunda önemli bir fırsat kapıyı çalıyor: Carrefour, alışveriş merkezinde mağaza karmasını tamamlamak için bir teknoloji market arıyor ve karşısına çıkan tek seçenek olan Bimeks'e ‘gel, benim gittiğim her yere seni de götüreyim' diyor. 

"Vedat'la hatırlıyorum o konuşmayı, ‘Abi böyle bir teklif var ve çok ısrar ediyor. Ne dersin' dedi. Biz büyümeyi planlamıyorduk aslında ama pazarın sürüklemesi ile süreç başladı. Sonra Teknosa kuruldu ve biz ‘ya kim gidecek Ankara'ya derken' bir baktık bizi mağaza sayısında geçmiş Teknosa... Tabii arkasında önemli bir sermaye de var. Ama bu büyüme bizi hiç rahatsız etmedi. Her açtığımız mağazada yüksek karlar elde ediyorduk. Taa ki 2006 yılında yabancıların girişine kadar..." 

6 yılda 12 kat alan artışı 

Bu döneme kadar pazarın büyümesi, mağaza sayısının artışından fazla. Yani teknoloji marketler, rakiplerinin açtığı her yeni mağazayla ‘eyvah müşterilerimden bir kısmını alacak' diye düşünmüyor. Ancak Best Buy, Media Markt, Electro World, Darty gibi bir dizi yabancı rakip iddialı büyüyüme stratejisi ile pazara girince bir anda arz, talebin ötesine geçiyor ve işte karlılık krizi bu noktada başlıyor: "İlk geldikleri dönem önce ‘ya acaba biz yanlış mı biliyoruz bu işi' diye bir düşündük. Bir karar verme noktasına geldik, bırakacak mıyız devam mı edeceğiz. Yabancılar gelmeden önce toplam 50 bin metrekare alanda elektronik perakende yapılıyordu, şu an yaklaşık 600 bin metrekarede. Yani 2007'den 2013'e kadar 12 katlık bir büyüme oldu. O dönem bizim açtığımız 6 bin metrekarelik mağaza ayda 4 milyon dolar ciro yapıyordu. Bugün en iyi yerdeki bir mağaza bunun yarısını yapamaz. Şimdi aynı mağaza ayda 1 milyon dolar ciro yapıyor ama bugün o mağazanın çevresinde 6 yıl önce Türkiye'nin tamamında olan metrekarede elektronik market var."

Kriz tecrübesinin etkisi... 

"Dünyanın hiçbir yerinde elektronik perakendede bu kadar çok oyuncu bir ülkede bir arada bulunmamıştır" diyor Akgiray, ABD'de bile… Türkiye için global oyuncuların planı da bu değildi, "gelir, kısa bir süre sonrasında piyasayı domine ederiz" dediler. Ancak yerli oyuncular ‘kriz tecrübesinin de etkisi ile' verimlilik üzerinden karlılığa ulaşma oyunun kurallarını ve bu stratejiyi yönetmeyi çok iyi öğrenmişti. Bimeks 2007 yılında global bir fondan yüzde 10 hisseye karşı sermaye desteği aldı. (Akgiray, bu yılın başında tüm hisseleri fondan geri aldı.) Ve 2008 krizi tüm sektörü vurdu. Akgiray anlatıyor: "O dönemde yabancıların big box diye bir kavramları var, tüm mağazaları standart büyüklükte. Biz ise farklı büyüklükte mağazalar açıyoruz. Her mağazamızda portföy değişiyor. Kiralar pahalı, yeni AVM'ler yüksek kiralar talep ediyor. Daha sonra bir fiyat kavgası başladı. Biz verimliliği artırmak için farklı metrekarelerde bu işi yönetecek yazılıma yatırım yapmaya karar verdik. Büyümek için ise farklı, hibrid bir franchise modeline geçme kararı aldık." İşte bu iki stratejik karar Bimeks'in hızla büyümesinin önünü açıyor. Bu arada Vedat Akgiray, SPK Başkanlığı'na atanıyor ve hisselerinin tamamını ağabeyi Murat Akgiray'a devrediyor. (Daha sonra da hisseleri geri almıyor) 

Yabancı neden kaybetti?

Ve yaşanan rekabette zafer yerlilerden yana oluyor... "Arz talebin üstüne çıkıp fiyat rekabeti başlayınca, kriz tecrübesi ile verimliliği öğrenen yerliler ayakta kaldı. Ancak yabancı rakipler 10 yıl öncenin zengin ülkelerine göre kurmuştu iş modellerini… Büyük mağazacılık olan tek bir formata hapis kalan yabancı rakipler esnek davranamadı. Fiyat ve reklamla denediler, denediler ama karlılık noktasına gelemediler."

Bir tek gecede birleşiriz

Bu süreçte Murat Akgiray, çok sevdiği yazılım alanına odaklanıyor ve 15 bilgisayar mühendisinden oluşan ekibi ile geliştirdiği yazılımı kullanarak cironun yüzde 4'ü kadar verimlilik artışı sağlamayı başarıyor. Akgiray, "Bu işi yapabilmek için bir kurucu patron olması lazım, benim gibi yazılımla uğraşan" diyor.  Bimeks 2011'de halka açılıyor. O dönem geliştirilen franchise modeli ile bugüne kadar 38 mağaza açılıyor. Büyüme devam ediyor ve çıkış kararı alan yabancı rakip satın alınıyor. Geçtiğimiz hafta Electro Word'ün Bimeks'e devir onayı Rekabet Kurulu'ndan çıktı."Dixons ile görüşmemiz dünya rekoru gibi oldu, 20 gün içinde başlayıp bitirdik işi" diyor Akgiray. Bimeks'in yıl sonu cirosunun 700 milyon dolar olması bekleniyor. Electro World'ün cirosu ise 500 milyon dolar seviyesinde. Birleşmenin de çok hızlı gerçekleşeceğini öngörüyor Akgiray, "Tabelalar hariç tüm operasyon bir gecede Bimeks olacak. Yazılımımız sayesinde…" diyor. 


Bu haber 1,699 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,632 µs