En Sıcak Konular

Kabus bitti, umutlar son çeyrekte

8 Ekim 2013 09:44 tsi
Kabus bitti, umutlar son çeyrekte 9 aylık kabustan uyanan genç patronlar umutlarını yılın son çeyreğine bağladı.

Kabus bitti, umutlar son çeyrekte

 

Dünya 

Kabus bitti, umutlar son çeyrekte

 

9 aylık kabustan uyanan genç patronlar umutlarını yılın son çeyreğine bağladı.
GYİAD üyelerinin yüzde 38’i, 2013’ün son çeyreğinde işlerin daha canlı olacağı ve yılın geride kalan dokuz ayına göre iş hacminde artış meydana geleceği düşüncesinde. Bir önceki döneme ait ankette ise iş hacmindeki artış beklentisi yüzde 21 civarındaydı. Üyelerin yüzde 61 gibi önemli bir bölümü ise ilk dokuz ayda yaşanan sıkıntılara rağmen 2013 yılı için ortaya koydukları iş büyüme hedeflerine ulaşacaklarını düşünüyor.

 
Türkiye’nin genç patronları üye anketinin sonbahar sonuçlarına göre yıl genelindeki büyümeye ilişkin beklentilerde göreceli bir iyileşme göze çarpıyor. İkinci çeyrekteki yüzde 4,4’lük büyümenin de etkisiyle, yıl genelinde yüzde 3,0-3,5 arası büyüme ön görülürken; yıl sonu dolar kurunda Merkez Bankası Başkanı’nın değerlendirmesinin aksine 1,95-2.00 TL’lik kur beklentisi ağır basıyor.

Genç Yönetici ve İşadamları Derneği (GYİAD) Başkanı Burcu Akdarı Toprak, toplam 30 milyar liralık ciroya sahip dernek üyeleri arasında gerçekleştirilen ankette genç patronların 2013’ün son çeyreği için daha iyimser olduğunu söyledi.

Burcu Akdarı Toprak, Ekonomi ve Strateji Danışmanlık Hizmetleri’nin GYİAD üyeleri arasında gerçekleştirdiği 2013 Sonbahar Değerlendirme / Beklenti Anketi’nde yılın son çeyreği için işlerde canlanma beklentisinin arttığını belirtti.

Dolar 2 TL'nin altında kapatacak

2013’ün ikinci yarısında yapılan ankette üyelerin yüzde 43’nün yılın ikinci yarısının daha kötü geçeceğini düşündüğünü hatırlatan Akdarı Toprak, şöyle devam etti:

·         “2013’ün ikinci yarsında yaptığımız anketin tersine daha iyimser bir tablonun hakim olduğunu görüyoruz. Üyelerimizin yüzde 47’si Türkiye’nin 3,0-3,5 arası büyümeyi yakalayacağı görüşünde.

·         2013 yılı son dört ayında işlerinizde yılın ilk sekiz ayına göre nasıl bir gelişme bekliyorsunuz?’ sorusuna üyelerin yüzde 38’i daha canlı, yine yüzde 38’i aynı kalacağını, yüzde 15’lik kesim ise daha zayıf olacağını yönünde yanıt verdi.

·         Üyelerin yüzde 61 gibi önemli bir bölümü ilk dokuz ayda yaşanan sıkıntılara rağmen 2013 yılı için ortaya koydukları iş büyüme hedeflerine ulaşacaklarını düşünüyor.

·         Üyelerin yüzde 45’i son dönemde başta döviz kurlarında olmak üzere mali göstergelerde yaşanan oynaklıkların işlerini olumsuz etkilediğini, yüzde 13’ü etkisi olmadığını, yüzde 6’sı ise olumlu yansıdığını açıkladı.

·         2013 yıl sonu dolar kuru beklentisi sorulan üyelerin yüzde 70’nin 2,00 TL’nin altında bir kur beklentisi içindeler. Üyelerimizin çoğunluğu kurun 1,95-2,00 TL arasında yılı kapatacağını öngörüyor.

·         Üyelerimizin yüzde 70’i 2014 için önünü yeterince göremediğini ifade etti.

·         Üyelerimizin yüzde 78’i dış politika, siyaset ve toplumsal gelişmelerin önceki yılardan farklı olarak ekonomik karar ve beklentilerini daha fazla etkilediğini belirtti.

Burcu Akdarı Toprak, özellikle Mayıs ayından bu yana yaşanan toplumsal olaylar, ABD Merkez Bankası FED’in parasal genişlemeden çıkışına ilişkin belirsizlik ve TC Merkez Bankası’nın uygulamaları ile yaşanan döviz kurları ile diğer mali göstergelerdeki dalgalanmaların işleri olumsuz etkilediğini söyledi. Bu yıl beklentilerin altında kalan ekonomik performansın iş dünyasına 9 aylık kabus yaşattığını vurgulayan Akdarı Toprak, umutlarını son çeyreğe bağladıklarını sözlerine ekledi.


Bu haber 1,375 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,392 µs