En Sıcak Konular

Yasa çıksın, iş barışı sağlansın

10 Ekim 2013 09:09 tsi
Yasa çıksın, iş barışı sağlansın Türkiye çalışma hayatını çok uzun süredir meşgul eden "kıdem tazminatı" meselesinde sona yaklaşılıyor. Hükümet kanadının, iş barışını sağlayacağını iddia ettiği tasarı için, işveren sendikaları tüm gayretleriyle çalışırken, söz konusu tasarının, "Üzeri

Yasa çıksın, iş barışı sağlansın

 

Dünya 


Türkiye çalışma hayatını çok uzun süredir meşgul eden "kıdem tazminatı" meselesinde sona yaklaşılıyor. Hükümet kanadının, iş barışını sağlayacağını iddia ettiği tasarı için, işveren sendikaları tüm gayretleriyle çalışırken, söz konusu tasarının, "Üzerinde çalışın gelin" diyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, ekim ayı sonunda sunulması bekleniyor. Taşeron işçilik, uzaktan ve esnek çalışma gibi konuları da içeren tasarıda hiç kuşkusuz tüm iş dünyasının en fazla merak ettiği konu, tazminatların fondan ödenip ödenmeyeceği.

İşçi kesiminin tedirginlikle beklediği yasa hakkında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kıdet tazminatları konusunda korkulacak bir durum olmadığını savunup, mevcut çalışanların geçmiş haklarının korunacağını ve fona devredilmeyeceğini söylerken, tasarıya en büyük tepkilerden biri, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’ndan (KESK) geldi.

Tasarıyı eleştiren KESK, hükümetin esnek ve güvencesiz çalışmayı tüm çalışma yaşamına egemen kılarak, devleti şirket, vatandaşı da patron gibi yönetmek istediğini iddia etti.

Kamuda taşeron işçi çalıştırılmasına son verilmesini de isteyen KESK, yüz binlerce işçinin kıdem tazminatı alamamasının çaresinin, tazminatları fona devretmek değil, kıdem tazminatı hakkının mevcut haliyle korunarak, bu hakka erişimin önündeki engellerin kaldırılması olduğunu savundu.

Tasarı için, 9 yıl aradan sonra işçi, işveren ve hükümet olmak üzere, çalışma yaşamının tüm taraflarını bir araya getiren Çalışma Konseyi'nin geçtiğimiz günlerde yapılan toplantısı da, çeşitli işçi örgütleri tarafından protesto edildi.  İşverenler tarafından ise olumlu karşılandı. DÜNYA'ya görüş bildiren işveren kesimi, yasalaşması halinde, iş barışına katkı sağlayacağı görüşünde. 

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, mevcut hakkın fona aktarılması konusunun işçi ile işveren arasındaki uzlaşıya bırakılmasının, KOBİ'lere ek külfet getireceğini savunurken, TİSK Başkanvekili Hakkı Matraş, tasarıyla, çalışanların haklarının garantiye alınacağını savundu. Matraş ayrıca, işverenin fona ödediği parayı vergiden düşecek olmasının, kayıtdışını önemli ölçüde azaltacağını ve tazminat korkusu yaşanmaması nedeniyle de, istihdam artışına katkı yapacağını söyledi.  Kıdem tazminatının işveren tarafından ödenmesinin, geri kalmış ülkelere özgü bir uygulama olduğunu savunan Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu ise, tasarının bu yönüyle işvereni rahatlatacağı gibi kötü niyetli işverenin hak gasbını da önleyeceğini söyledi.

Tasarıya destek veren sanayi kesiminden, Beyaz Eşya Yan Sanayicileri Derneği (BEYSAD) Başkanvekili Besim Oktayer de, tasarının yasalaşmasının, iş pazarını hareketlendireceğini söyledi. 

İstanbul Ticaret Odası (İTO)'da, triko sektörünü temsil eden Meclis Üyesi Mustafa Balkuv'un öngörüsü ise, yasanın iş aleminde verimliliğe katkı sağlayacağı şeklinde olurken, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç de, "Hükümet iyi niyetli ama KOBİ'ler ne olacak?" diye sordu.


Bu haber 1,404 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,109 µs