En Sıcak Konular

Bayram öncesi kart dolandırıcılarına dikkat!

10 Ekim 2013 10:14 tsi
Bayram öncesi kart dolandırıcılarına dikkat! Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, vatandaşları, alışveriş telaşı sırasında kredi kartı dolandırıcılarına karşı uyardı.

Bayram öncesi kart dolandırıcılarına dikkat!

 

Haber7 


Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, vatandaşları, alışveriş telaşı sırasında kredi kartı dolandırıcılarına karşı uyardı.

Dinç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dolandırıcıların tüketicilerin kredi kartı bilgilerini işletmelerden bir şekilde elde ettiğini söyledi. Kredi kartı kullanıldığında sliplerin birinin kart sahibinde diğerinin ise esnafta kaldığını hatırlatan Dinç, slip bilgilerinde kart numarasının ilk ve son dört hanelerinin basılı diğerler numaraların ise karartıldığını belirtti.
Dinç, slipteki dört haneli numara ile kartın hangi bankaya ait olduğunun öğrenilebildiğine dikkati çekerek, "O numaralardan size ulaşıp kartınızın eksik kalan bilgisini size söyletmeye çalışıyorlar. Bilgileri yavaş yavaş alıyorlar. Önce sıkıntı olmayacağını düşündüğünüz isim, soy isim, doğum tarihi gibi bilgileri alıyorlar, daha sonra anne kızlık soyadı gibi detaylı bilgiyi konuşma arasında öğrenebiliyorlar. Bu bir dolandırıcılık metodu" diye konuştu.
Telefonla arayan kişinin banka personeli bile olsa kart bilgilerinin kesinlikle verilmemesi konusunda vatandaşları uyaran Dinç, şöyle devam etti:
"Özellikle vatandaşlarımız bayram tatili telaşındayken çok dikkatli olmalı. Dolandırıcılar, gece sabaha kadar 'vatandaşı nasıl dolandırabiliriz?' diye düşünüp yeni yöntemler üretiyor. Vatandaş bunu mutlaka bilmeli ve hiçbir şekilde telefondan kredi kartı bilgilerini vermemeli. Bu bankanın personeli bile olsa... Çünkü bir bankada çalışan personel bankadan ayrılmayı düşünüyor olabilir ve ayrılmadan önce bilgileri ele geçirmeye çalışıyor olabilir. Ekran bilgilerini alarak veya bankanın resmi hattından ulaşıp vatandaşların bilgilerini alanlar da var. Bankaya gidip ilgili formu doldurarak bilgilerinizi öyle vermelisiniz."
- İhtiyacın dışında bilgi verilmemeli
Dinç, banka görevlisine gereğinden fazla bilgi verilmemesi gerektiğini de vurgulayarak, "Hiçbir zaman ihtiyacın dışında bilgi verilmemeli. Yapılacak işlem için adı, soyadı yetiyorsa ona anne kızlık soyadının verilmenin manası yok. İstiyorlarsa da itiraz edilmeli. TC kimlik numarası Türkiye'de o kişiyi tanımlayan bir numaradır. Numarayı bildikten sonra biriyle karıştırma ihtimalin yok" ifadelerini kullandı.
Dolandırıcıların piyasayı takip ettiklerini ve gündemde ne varsa ona göre hareket ettiklerine dikkati çeken Dinç, dolandırıcıların bankanın içinden veya bankaya hizmet veren çağrı merkezi gibi kuruluşlardan da bilgi alabildiğini ifade etti. Mustafa Dinç, kart bilgilerinin bankalar arası anlaşma gereği paylaşılabildiğini de belirterek, şunları kaydetti:
"Uzaktan yapılan alışverişlerde sitelerin güvenlik sertifikası olup olmadığına bakılmalı. Bu yoksa alışveriş yapılmamalı. Sertifikası yoksa kart bilgileriniz banka yerine firmaya gidiyor, firma da bu bilgileri kullanabiliyor. Kartı kullanan dolandırıcılar kendi aralarında kart bilgileri alışverişi bile yapıyor. Özellikle uluslararası şebekeler bunları satıyorlar. Önce kendisi dolandırıyor sonra kartı başkasına satıyor."


Bu haber 1,336 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,161 µs