En Sıcak Konular

‘Uluslararası rekabet için yazılım sektörüne sanayi patenti verilsin’

11 Ekim 2013 09:53 tsi
‘Uluslararası rekabet için yazılım sektörüne sanayi patenti verilsin’ Ar-Ge’nin hız kazandığı Türkiye’de teknolojik atak için yerli yazılım sektörüne desteğin artması gerektiği belirtildi. Yazılım sektörüne yeni yasal düzenlemeler ile sanayi patenti verilmesi talep edildi.

‘Uluslararası rekabet için yazılım sektörüne sanayi patenti verilsin’

 

Dünya

Ar-Ge’nin hız kazandığı Türkiye’de teknolojik atak için yerli yazılım sektörüne desteğin artması gerektiği belirtildi. Yazılım sektörüne yeni yasal düzenlemeler ile sanayi patenti verilmesi talep edildi.


BURSA - Son 10 yılda Ar-Ge ve bilgi iletişim teknolojileri yatırımlarının iki katına çıktığı Türkiye’de yazılım sektörünün uluslararası rekabette gelişmesi için devletle işbirliği halinde yeni teknoloji merkezlerinin kurulması ve vizyoner KOBİ’lerin desteklenmesi gerektiği belirtildi. Sektör temsilcileri Türkiye’de hukuksal altyapının fikri mülkiyeti koruyabilecek düzeyde olmadığını vurgulayarak yazılım sektörüne yeni yasal düzenlemeler ile sanayi patenti verilmesi talep etti. DÜNYA Gazetesi’nin Türkiye’nin en büyük sistem entegratörü Netaş ve Cisco işbirliğiyle düzenlendiği ‘Tech Anadolu Rekabet için Teknoloji’ toplantılarının ilki Bursa’da yapıldı. Rekabet koşullarını değiştiren yeni teknolojilerle Anadolu sanayicisini buluşturarak farkındalık yaratmayı hedefleyen etkinlikte şirketlerin teknolojiyi kullanarak rekabet güçlerini artırmak için neler yapabileceği tartışıldı. DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ’ın moderatörlüğünde düzenlenen toplantıda söz alan iş çevreleri, teknoloji kullanımında yerli yazılımın desteklenmesi ve sanayiciler tarafından tercih edilmesi gerektiğini kaydederek, ellerinde ciddi Ar-Ge projeleri olan KOBİ’lerin önünün de açılmasını istedi. İş çevreleri Türkiye’nin orta gelir tuzağından kurtulması ve teknolojide sıçraması yapması açısından Doğu Marmara havzasının odak noktası olacağını kaydederek, Bursa’da kurulacak yazılım vadisinin de bu sürece katkı sağlayacağını ifade etti. Toplantıda firmaların yetişmiş Ar-Ge personelini ana sanayiye kaptırmaması için önlem alınması da istendi.

NE DEDİLER?

Osman Akın
Yazılımlar şarkı sözleriyle aynı yasada korunmaya çalışılıyor

Bilişim Sektörü İşadamları Derneği (BİSİAD) Başkanı Osman Akın: Dünyadaki 2,3 trilyon euroluk bilişim pazarının 35 milyar dolarlık kısmını sadece Türkiye oluşturuyor. Türkiye’de pazar yüzde 14 büyüyor. Dünya ortalamasına göre iyi bir büyüme bu. Ama büyüme sürekli olsa bile bu rakamı en fazla 140 milyar dolara kadar yükseltebiliriz. Türkiye’nin 2023 hedefi 160 milyar dolar. Türkiye’de bu pazar ağırlıklı olarak telefon ve donanımdan oluşurken, dünyada  hizmetler ve yazılımdan oluşuyor. Biz bu 160 milyar dolarlık büyümeyi 35 milyar doların organik bileşenleri gibi yaparsak bu bizim cari açığımızı artırmaktan başka bir işe yaramaz. Bu işi yazılım tarafıyla yapıyor olmalıyız. Türkiye’de yazılım neden büyümüyor? Öncelikle telif hakları konusu var. Üretilen yazılımları şarkı sözü ve şiirlerle aynı yasa içerisinde korumaya çalışıyoruz. Bir taraftan yazılım sanayi ürünüdür diyeceksiniz, diğer yandan patenti olmayacak. Dolayısıyla korumanın olmadığı ortamda milyonlarca dolarlık yatırımlar yapıp üretmek için kim gelir ve ciddi yazılımlar yapar. Bu sektörün büyümesi için acilen yasal düzenlemelere ihtiyaç var. Bunların başında da patent yasası, yazılıma sanayi patenti verilmesi geliyor. Yazılım firmalarının aldığı desteklerle bir tekstil firmasının aldığı desteğin aynı kapsamda olduğunu görüyorsunuz. Yazılım şirketlerine özel birtakım düzenlemeler olmalı. Yerli yazılım  sanayiciler tarafından da artık desteklenmeli. BİSİAD olarak Bursa’da BTSO ve ULUTEK’le birlikte Yazılım Vadisi kurulması için çalışıyoruz. Amaç buradaki firmaları kümelenme modeliyle bir araya getirmek. 

Şakir Umutkan
Bursa; savunma sanayi, uzay ve havacılıkta kümelenecek

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası  (BTSO) Yönetim Kurulu Üyesi Şakir Umutkan: Devletin son yıllarda ciddi destekleri var. Bir anlamda zorla Ar-Ge yaptırmaya, inovasyona teşvik etmeye çalışıyor. Ancak burada bir kısır döngü var. Bunlar küçük şirketlerin Ar-Ge ve inovasyonuyla mı başarılacak, yoksa büyük şirketlerin yan sanayileri teşvik etmesi ve zorlamasıyla mı gerçekleşecek? Bu konuda bir açmaz var. Rekabete uyum sağlamak için inovasyon gerekli. Bu da sürekli yatırımı gerektiriyor. Şirketlerin ayakta kalabilmesi için buna ayak uydurması gerekiyor. BTSO olarak biz de şirketlerimizi dünyaya açmak için projeler geliştiriyoruz. Sektör konseylerimiz içerisinde özellikle savunma sanayi, uzay ve havacılık konseyimizi ön planda tutuyoruz. Bu alanda kümelenme çalışmalarımız başladı. Özellikle savunma sanayi ile ilgili Bursa’da ciddi bir altyapı mevcut. Bunu değerlendirerek savunma sanayi, uzay, havacılık ve nükleer enerjiyle ilgili çalışmalarımız var. Yeni yapılan nükleer santrallerde devletin sözleşmeye koymuş olduğu yerli üretimle ilgili şartlarda Bursa’nın ön planda olacağını düşünüyoruz. 

Yalçın Aras
Sanayici üniversiteden üniversite de sanayiciden korkuyor

Nilüfer Sanayici ve İşadamları Derneği (NİLSİAD)  Başkanı Yalçın Aras: Nilüfer OSB’nin kuruluşunda altyapısını oluştururken bilişimi de beraberinde geliştirelim, fiber optik kablo sistemi ve scada sistemiyle OSB’nin günlük enerji tüketimini takip edelim diye düşündük. 10 yıl boyunca bu konuda adım atamadık. Ar-Ge’nin güdük kalmasının temel sebebi eğitim sisteminden kaynaklanıyor. Altyapıdan gelecek, Ar-Ge’yi, bilişimi, teknolojiyi bilen mezun yok. Dernek olarak bu konuda bazı projeler geliştiriyoruz. Bir de şu var; üniversite bizden korkuyor, biz de üniversiteden korkuyoruz. Üniversitelerde sanayiye karşı bir önyargı, sanayicilerde de üniversiteye karşı bir önyargı var. Üniversite sanayicilere, bizim bilgimizi sömürecekler düşüncesiyle yaklaşıyor. Sanayiciler de bu işte para varsa varız diye düşündüğü için projeler maalesef güdük kalıyor. Kendimizi gerçek anlamda ortaya koyarsak sorunları çözebileceğimizi düşünüyorum. 


Bu haber 1,407 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,846 µs