En Sıcak Konular

253 hasta ithal korneayla gördü

11 Ekim 2013 12:03 tsi
253 hasta ithal korneayla gördü Yurtdışından ithal edilen kornealarla ilk ameliyatlar yapıldı. Sağlık Bakanlığı yetkilileri gelen kornealarla 253 hastanın yeniden görmeye başladığını söyledi.

253 hasta ithal korneayla gördü

 

Bugün 

Yurtdışından ithal edilen kornealarla ilk ameliyatlar yapıldı. Sağlık Bakanlığı yetkilileri gelen kornealarla 253 hastanın yeniden görmeye başladığını söyledi.

Sağlık Bakanlığı kornea nakli bekleyen yaklaşık 5 bin hasta için ABD’den ithal ettiği kornealarla 253 hastanın gözlerini açtı. Bakanlık yetkilileri bu hastaların gözlerinin hiç görmediğini nakil sonrası görme yetilerini yeniden kazandıklarını söyledi. İstanbul, Ankara ve İzmir’de gerçekleştirilen nakillerde ilk defa ithal kornealar kullandı. Bu yıl sonuna kadar kornea nakli bekleyen hastaların yüzde 50’sinin ameliyatlarının yapılması planlanıyor.

TOPLAMDA 10 BİN KORNEA

Bakanlık yetkilileri, kornea nakli bekleyenlerin büyük bir kısmının doğuştan, ilerleyen yaşa bağlı gözünde problemler oluşmuş ya da kaza sonucu gözünü kaybetmiş kişilerden oluştuğunu ifade etti. Yetkililer toplamda 10 bin kornea alımı için anlaşma yapıldığını ilk etapta gelen bin 500 korneayla bu ameliyatların yapıldığını sözlerine ekledi.   

TİM İŞE YARADI

Bakanlık ithal korneaların yanı sıra Türkiye’de ilk defa 81 ilde 5 kişilik ekipler halinde kornea ekipleri de kurdu. Ekipler Türkiye’nin dört bir yanından hastaneleri gezerek uygun korneaların alınması için çalışmalar yaptı. Ebe, hemşire, sağlık memuru ve acil tıp teknikerlerinden oluşan 5 kişilik kornea timi aileleri de ikna ederek 304 kadavranın korneasını aldı.

Son 3 yılda 4 bine yakın nakil

Bakanlık verilerine göre son 3 yılda gerçekleşen kornea nakilleri şöyle: 2011’de bin 71 kişi nakil bekledi sadece 1 kişi nakil olabildi. 2012’de nakil bekleyen 4 bin 526 kişiden bin 851’ine nakil yapıldı. Bu yıl içinde 3 bin 423 hastanın 2 bin 122’si kornea nakli oldu.

Kornea organ değil

Turgut Özal Üniversitesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yüksel Totan, vatandaşın kornea bağışlama konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığını ifade etti. Korneanın organ değil çok küçük bir doku olduğuna dikkat çeken Totan, birçok insanın görmesini sağlayacak korneaların toprak altında çürüdüğünü söyledi.

UZUN VADE İÇİN GENÇ KORNEA

Vatandaşın bilinçlenmesi için çalışma yapılması gerektiğini dile getiren Totan, “Avrupa’da kişinin ölümünden sonra kimliğinde ‘korneası alınmaz’ gibi bir ifade yoksa korneası alınıyor. İthal kornealar değil yerli kaynakların kullanılması gerek.

Aldığımız kornealar orta yaş ve üstü kişilere ait. Kendi kaynaklarımızı kullanırsak hem ithalden kurtuluruz hem de nakil bekleyen hastalar daha genç kornealara sahip olur. Bu sayede kornea daha uzun yıllar kullanılabiliyor” dedi.


Bu haber 1,918 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,652 µs