En Sıcak Konular

Kamuya personelde 74 bin sınırı

12 Ekim 2013 11:16 tsi
Kamuya personelde 74 bin sınırı Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in deyimiyle “kışlık bütçe” hazır.

Kamuya personelde 74 bin sınırı
Hürriyet
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in deyimiyle “kışlık bütçe” hazır.

2014 yılında tasarruf hedefli bir bütçe hazırladıklarını söyleyen Şimşek, “Avrupa’da bir toparlanma olmazsa diye hesabımızı kışa göre yaptık” dedi. Şimşek’e göre kışlık bütçenin en önemli detaylarından biri personel alımındaki sınırlama. “2014 yılında personel alımında yüzde 50 kontenjanını kaldırıyoruz” diyen Şimşek, kamuya alınacak personelin 74 binle sınırlı kalacağını söyledi. Şimşek, 2014 yılında vergi gelirlerinin önemli bir bölümünün yine dolaylı vergilerden geleceğini de açıkladı. Gelecek yıl için bir diğer önemli bütçe kalemi de  bireysel emekliliğe aktarılan devlet katkısı olacak.  Bu yıl 1 milyar 400 milyon lira civarında olan bireysel emekliliğe devlet katkısı, 2014 yılında ise 1.9 milyar TL’ye çıkacak.
“Tasarrufu sadece vatandaştan istemiyoruz kamu olarak da tasarruf yapmak zorundayız, yapacağız, yapıyoruz” yorumunu yapan Şimşek, bütçede güçlü bir performans öngördüklerini dile getirdi. Şimşek, “2014 yılında personel giderleri için öngörülen ödenek toplamı 130 milyar lira. Hükümet olarak belediyelere, ‘Personel gideriniz bütçenizin yüzde 30’unu aşamaz’ demişiz. Şimdi biz merkezi yönetimde bu eşiğe dayanmış durumdayız” dedi. Personel dağılımı konusunda ise henüz karar vermediklerini belirten Şimşek, “ Ancak bahsettiğim bazı istisnalar var...Doktor gibi. Onlar 34 bin kişi. Geriye 40 bin kişi kalıyor. Onlar da hangi kurumlara gidecek, henüz karar vermedik” diye konuştu. 2014 yılı bütçesinde en büyük payı yine eğitime vereceklerini anlatan Şimşek, Milli Eğitim Bakanlığı ve üniversitelere 78,5 milyar lira kaynak ayırdıklarını söyledi. 

Tarıma 9.6 milyar TL
Mehmet Şimşek, başka bir soru üzerine, 2013 yılına ilişkin tarımsal destek ödemelerinin gerçekleşme tahmininin 9 milyar 25 milyon lira olduğunu, bu rakamın 2014’te 9.6 milyar TL olacağını söyledi Şimşek, engellilere ayrılan kaynakla ilgili de, “Engelli evde bakımı, eğitim desteği, aylığı, öğrenci taşınması gibi birtakım kalemlere 2014’te toplamda 6 milyar 927 milyon lira ayıracağız” ifadelerini kullandı.

2B’de yeni düzenleme yok
ŞİMŞEK, 2B arazilerine ilişkin bir soru üzerine, bu arazilerin Hazine’nin malı olduğunu söyledi. Amaçlarının gelir elde etmek olmadığını söyleyen Şimşek, “Bu saatten sonra da hiçbir yeni düzenleme gündemde değil. Zaten 100 binlerce vatandaşımız satın aldı. Yıl sonu itibarıyla 2B’den yaklaşık 3 milyar lira gelir beklentimiz var” diye konuştu.


Bu haber 1,436 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    20,329 µs