En Sıcak Konular

Avrupa bankalarında sorunlu krediler 1.2 trilyon euroya ulaştı

31 Ekim 2013 10:20 tsi
Avrupa bankalarında sorunlu krediler 1.2 trilyon euroya ulaştı Avrupalı bankaların tahsil edemediği alacaklarının hacmi 1.2 trilyon euroya yükseldi.

Avrupa bankalarında sorunlu krediler 1.2 trilyon euroya ulaştı

 

Dünya 

Avrupalı bankaların tahsil edemediği alacaklarının hacmi 1.2 trilyon euroya yükseldi. Banka bilançolarındaki bu rakam 2012 sonunda 1.19 trilyon euroydu.
Avrupa bankalarının bilançolarında görülen sorunlu kredilerin toplamı bu yıl 1.2 trilyon euro oldu. Danışmanlık ve profesyonel hizmetler firması PricewaterhouseCoopers (PwC) tarafından yapılan araştırmaya göre Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) tahsili zamanında yapılmamış alacaklar 2011 yılına göre geçen yıl 100 milyar dolar artarak 2012 sonunda 1.19 trilyon euroya ulaştı. ECB’ye göre sorunlu krediler son 90 gün herhangi bir ödeme yapılmamış krediler olarak tanımlanıyor. AB bankalarının tahsil edilemeyen alacaklar özellikle Euro Bölgesi’nin çevre ülkeleri olan İtalya, İspanya, Yunanistan ve İrlanda’da çok büyük artışlar yaşadı. Rakamlardaki böylesi bir artışın pazara nasıl bir etki yapacağı düşünüldüğünde ECB’nin yapacağı stres testlerinin bankaları, tehlikedeki varlıklarının yükünden kurtaracağı öngörülüyor. Geçtiğimiz hafta ECB Euro Bölgesi’ndeki bankalara aşırı ekonomik koşullarda dayanıklılıklarını değerlendirmek etmek için yapacağı stres testlerinin sert kriterlerini açıklamıştı. Bölgenin 128 önemli bankasının, riskli varlıkları, sermaye büyüklükleri ve bilançolarının kalitelerinin değerlendirmeye alınacağı bir dizi teste tabi tutulacakları  belirtilmişti. 

‘Problemli krediler artacak’

PwC Avrupa portföy danışmanlık grubu başkanı Richard Thompson, tahsili tehlikede olan borçların hacminin önümüzdeki artmaya devam edeceğini, borçlanma piyasasını yönlendireceğini ve ECB tarafından yapılan stres testleri ve Basel III kriterlerine uyma zorunluluklarıyla birlikte daha da artacağını öngörüyor. PwC’ın iki yıllık Avrupa’da Tahsili Sorunlu Borçlar raporunda Thompson, “Belirsiz bir ekonomi ikliminde tabii ki Avrupa genelinde herhangi bir azalma olacağı yönünde tahmin yürütmek zor. Biz bildirilmiş tahsili mümkün olmayan borçların bir çok ülkede önümüzdeki birkaç yıl içinde artmaya devam edeceğini ve zaten canlı olan borç portfolyo piyasasına ivme katacağına inanıyoruz” diye belirtiyor.

Sorunlu kredi piyasasına ilgi

Thomson, ayrıca PwC danışmanlık şirketinin 150’den fazla farklı yatırımcı grubunun Avrupa tahsili sorunlu borçlar piyasasına yakından ilgi duyduğunu bildiğini de ekledi. Bu yatırımcı grupları arasında başlıca ABD fonları, büyük sağlık fonları ve uzak doğu yatırımcılarının var olduğunu belirtiyor. “Şu anda piyasada çok sıkı bir rekabet var. Bankalar Basel III kriterlerini yerine getirmeye ve Varlık Kalite Değerlendirmesi ve ECB stres testlerine tepki vermeye çalıştıkça, 2014 yılından itibaren piyasaya çok daha fazla varlık akışı olmasını bekliyoruz” diyor. PwC’nin rakibi Ernst & Young (E&Y) da aynı fikirde. E&Y, yıllık Tahsili Sorunlu Borçlar Raporu’nda, Avrupa’daki tahsili sorunlu borç piyasasındaki fırsatların yatırımcıları gittikçe daha fazla çektiğini ve ABD piyasasından uzaklaştırdığını belirtiyor.

Libor skandalında Rabobank’a 1 milyar $ ceza

Hollandalı Rabobank, Libor soruşturmsası kapsamında 1 milyar dolar para cezası ödeyecek. Rabobank, ABD, İngiltere ve Hollandalı regülatörlerin Libor manipülasyonu gerekçesiyle açtığı davada 1 milyar dolar para cezası ödemeyi kabul etti. Banka ayrıca CEO’su Piet Moerland’ın da istifa ettiğini duyurdu.  Regülatörler, 2012’den bu yana Libor manipülasyonlarını soruşturuyor. Türkiye’de 300 milyon dolar sermayeyle bankacılık yapmak için bu yıl BDDK’dan izin alan Barclays ise ceza alan kuruluşlardan bir diğeri.  Finansal kriz dönemindeki stratejilerine ilişkin soruları yeniden gündeme getiren 5 yıllık yasal mücadelelerinden birini kaybetmesinin ardından Amerikalı bir hedge fonu şirketine 700 milyon dolar ödemek zorunda kalabilir. New York’taki yüksek mahkeme perşembe günü yapılacak davanın öncesinde Barclays’in aleyhine bir karar aldı ve Black Diamond Capital’daki kredi türevleri işlemlerine ilişkin kontratlarını ihlal etmekten ötürü suçlu buldu. Soruşturma kapsamında Royal Bank of Scotland ise 612 milyon dolar cezaya çarptırılmıştı.


Bu haber 1,415 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,783 µs