En Sıcak Konular

“Devrim” olarak sunulan tüketici yasasına itiraz geldi

1 Kasım 2013 09:12 tsi
“Devrim” olarak sunulan tüketici yasasına itiraz geldi TBMM Genel Kurulu gündeminde bulunan Tüketici Yasa Tasarısı’na tüketici örgütlerinin tamamından ciddi itirazlar geldi.

“Devrim” olarak sunulan tüketici yasasına itiraz geldi

 

Dünya

TBMM Genel Kurulu gündeminde bulunan Tüketici Yasa Tasarısı’na tüketici örgütlerinin tamamından ciddi itirazlar geldi. Düzenlemeye yönelik itirazlarını bir süre önce Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan’a  eşzamanlı olarak gönderdikleri mektupla dile getiren tüketici dernekleri, özellikle bankaların tüketicilerden aldığı haksız ücret ve komisyonların yasal hale getirildiğini savundular. İtirazlarını 14 maddelik bir mektupla dile getiren tüketiciler yasaya yönelik “bankalar tüketiciye kredi verirken faiz dışında herhangi bir ücret alamazlar”  ifadesinin kullanılmasını istiyor.


Adatıcı reklamlar, ön ödemeli konut satışları, kapıdan satışlar konularında önemli değişiklikler içeren, kamuoyunda ise bankaların aldıkları faiz dışı ücretlerle tartışılan Tüketici Yasa Tasarısı, tartışmalar eşliğinde TBMM Genel Kurulu gündemine geldi.

Tüketici dernekleri tarafından yapılan ortak değerlendirmede, düzenlemenin mevcut haliyle tüketicilerin hakkını aramaktan çok, hakkını almasını engellemeye yönelik unsurlar içerdiği belirtildi. Açıklamada, bankaların faiz dışında alacakları ücretlerin bakanlığın uygun görüşü alınarak BDDK tarafından belirleneceği şeklindeki hükmün sıkıntı doğuracağına işaret edilerek, hükmün yürürlüğe girmesinden önce imzalanmış sözleşmelerde de geçerli olmasının sakıncalarına değinildi. Ayrıca, aynı şekilde bu hükmün kredi kartlarından yıllık kart ücreti ile dosya masrafı ve yeniden yapılandırma ücreti alınamayacağı konusundaki Yargıtay kararının da uygulanamaz hale getirileceği bildirildi.

Tüketici derneklerinin yasa tasarısına yönelik itiraz noktaları şöyle:

“Tasarı ağırlıklı olarak bankaların ve şirketlerin istekleri doğrultusunda hazırlanmış. Halen Reklam Kurulu üyeleri olan Türk Tabipler Birliği, TMMOB, işçi ve memur sendikaları gibi tüketicilerden yana olan tüm sivil toplum örgütlerinin temsiliyetleri kaldırılıyor. Tasarı, Borçlar Kanunu’ndan daha geri noktaya düştü. Tüketici aleyhine pek çok hüküm ve kavram karmaşası bulunuyor. Tasarının son hali tüketici örgütlerinden kaçırılmış, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı randevu vermemiştir. Tasarı bankalarla yapılan toplantının ardından tüketiciler aleyhine geriye gidildi. Başbakanın faiz dışı gelire olan tepkisiyle yasada faiz dışı gelirlerin hüküm altına alınması çelişki oluşturuyor. Tasarı tüketicinin seçimlik haklarını kısıtlıyor, bu hükümler metinden çıkarılmalı. Çocuklar reklamlarda reklam aracı olarak kullanılmamalı. Piyasa gözetimi ve denetlenmesine tüketici dernekleri de dahil edilmeli.”


Bu haber 1,389 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,367 µs