En Sıcak Konular

İbrahim Halil Çanakçı: İşler yolundayken tasarruf yapmıyoruz

1 Kasım 2013 10:32 tsi
İbrahim Halil Çanakçı: İşler yolundayken tasarruf yapmıyoruz Ha­zi­ne Müs­te­şa­rı Ça­nak­çı, kre­di kart­la­rıy­la ban­ka kre­di­le­ri­nin sı­nır­lan­dı­rıl­ma­sı­na yol açan yük­sek har­ca­ma ve ta­sar­ruf açı­ğı­nın eko­no­mi­de sağ­la­nan is­tik­rar­dan kay­nak­lan­dı­ğı­nı söy­le­di.

İbrahim Halil Çanakçı: İşler yolundayken tasarruf yapmıyoruz

 

Bugün

Ha­zi­ne Müs­te­şa­rı Ça­nak­çı, kre­di kart­la­rıy­la ban­ka kre­di­le­ri­nin sı­nır­lan­dı­rıl­ma­sı­na yol açan yük­sek har­ca­ma ve ta­sar­ruf açı­ğı­nın eko­no­mi­de sağ­la­nan is­tik­rar­dan kay­nak­lan­dı­ğı­nı söy­le­di.

Ha­zi­ne Müs­te­şa­rı İb­ra­him Ha­lil Ça­nak­çı, 5.İz­mir İk­ti­sat Kon­gre­si­’n­de yap­tı­ğı ko­nuş­ma­da, son 10 yıl­lık dö­nem­de Tür­ki­ye­’de ta­sar­ruf oran­la­rı­nın çok düş­tü­ğü­nü, bu­nun da güç­lü eko­no­mi po­li­ti­ka­la­rın­dan kay­nak­lan­dı­ğı­nı söy­le­di.

Ça­nak­çı, “Son 10 yıl­da is­tik­rar art­tı, re­el fa­iz düş­tü, enf­las­yon düş­tü, be­lir­siz­lik azal­dı, sos­yal po­li­ti­ka­lar güç­len­di.  Tüm bun­lar ta­sar­ruf­la­rın önem­li öl­çü­de düş­me­si­ne ne­den ol­du­” de­di. Bu du­ru­mun eko­no­mi­yi dış ta­sar­ruf­la­ra da­ha ba­ğım­lı ha­le ge­tir­di­ği­ni be­lir­ten Ça­nak­çı, Tür­ki­ye­’de bü­yü­me ile ser­ma­ye ara­sın­da­ki kat­sa­yı­nın em­sal ül­ke­le­re oran­la da­ha za­yıf ol­du­ğu­na işa­ret et­ti.

BE­S’­E 4 MİL­YON Kİ­Şİ

Müs­te­şar Ça­nak­çı, eko­no­mik bü­yü­me­yi sağ­la­ya­bil­mek için yurt içi ta­sar­ruf­la­rı ar­tır­ma­nın şart ol­du­ğu­na işa­ret eder­ken bu ko­nu­da özel­lik­le bi­rey­sel emek­li­lik si­gor­ta­sı­na (BES) önem ver­dik­le­ri­ni söy­le­di. BE­S’­in mey­ve­le­ri­nin alın­ma­ya baş­lan­dı­ğı­nı be­lir­ten Ça­nak­çı, BE­S’­te 2012’nin ilk 9 ayın­da 330 bin ka­tı­lım­cı var­ken bu yı­lın ay­nı ayın­da ka­tı­lım­cı sa­yı­sı­nın 760 bi­ne çık­tı­ğı­nı, bu­gün iti­ba­riy­le de 4 mil­yo­na ulaş­tı­ğı­nı söy­le­di.

FİNANSMAN KALİTESİ

Önü­müz­de­ki dö­nem­de da­ha az borç da­ha faz­la ser­ma­ye; da­ha az ya­ban­cı pa­ra da­ha çok TL; da­ha az kı­sa, da­ha çok uzun va­de ile borç­lan­ma he­def­le­ri ol­du­ğu­nu an­la­tan Ça­nak­çı, bu kap­sam­da uy­gu­la­dık­la­rı ki­ra ser­ti­fi­ka­la­rı­nı borç­lan­ma ha­vu­zu­nu çe­şit­len­dir­di­ği­ni, ser­ti­fi­ka­la­rın yüz­de 70’i­nin Or­ta­do­ğu ül­ke­le­ri­ne git­ti­ği­ni bil­dir­di. Ça­nak­çı, ki­ra ser­ti­fi­ka­la­rı­nı önü­müz­de­ki dö­nem­de sa­de­ce büt­çe fi­nans­ma­nı için de­ğil pro­je fi­nans­ma­nı için de kul­lan­ma­yı plan­la­dık­la­rı­nı be­lirt­ti.

KAMU AÇIĞI DÜŞÜRÜLMELİ  
 
Ça­nak­çı, hem özel sek­tör hem de ka­mu ola­rak ta­sar­ruf açı­ğı­nı dü­şür­me­nin şart ol­du­ğu­nu be­lir­tir­ken 6-7 pu­an­lık ca­ri açı­ğın 2 pu­an­lık kıs­mı­nın ka­mu ya­tı­rım ta­sar­ruf açı­ğın­dan kay­nak­lan­dı­ğı­nı bil­dir­di.

Harcamalar sıkılaşacak

Ma­li­ye Müs­te­şa­rı Na­ci Ağ­bal da yap­tı­ğı su­num­da, ka­mu har­ca­ma­la­rı­nın kom­po­zis­yo­nun­da ca­ri har­ca­ma­lar­da sı­kı­laş­tır­ma ola­ca­ğı bir dö­ne­me gi­ril­di­ği­ni söy­le­di. Ca­ri har­ca­ma­la­rın pa­yı­nı ar­tı­ran de­ğil azal­tan ka­mu har­ca­ma po­li­ti­ka­sı iz­len­me­si ge­rek­ti­ği­ni be­lir­ten Ağ­bal, har­ca­ma­lar­da ka­mu­nun önü­müz­de­ki dö­nem­de eği­tim, ar­ge, ino­vas­yon ve alt­ya­pı ya­tı­rım­la­rı­na ön­ce­lik ve­re­ce­ği­ni bil­dir­di.

Bankalar büyümeyi frenliyor

Müs­ta­kil Sa­na­yi­ci ve İşa­dam­la­rı Der­ne­ği Baş­ka­nı Na­il Ol­pak “Sa­de­ce te­mi­na­ta da­ya­lı bir ya­pı içe­ri­sin­de, top­la­dı­ğı mev­du­atın üze­ri­ne mas­raf ve ka­rı­nı ko­ya­rak, ade­ta pos­ta me­mur­lu­ğu yap­mak şek­lin­de ça­lı­şan mev­cut ban­ka­cı­lık sis­te­mi, bü­yü­me­ye fren et­ki­si yap­mak­ta­dı­r” de­di. Olpak, kamu bankalarının piyasa yapıcı olması gerektiğini söyledi.

Krediler 17 kat arttı

Ban­ka­cı­lık Dü­zen­le­me ve De­net­le­me Ku­ru­mu Baş­ka­nı Mu­kim Öz­te­kin, ban­ka­cı­lık sis­te­mi için­de bi­rey­sel kre­di­ler­de­ki ge­li­şi­min tar­tış­ma ko­nu­su ol­du­ğu­na dik­kat çe­ke­rek, son 10 yıl­da 17 kat ar­tan bu kre­di­le­rin ar­tış hı­zı­nın dü­şü­rül­me­si­nin he­def­len­di­ği­ni söy­le­di. Öztekin, ticari kredilerdeki artışın ise yüzde 8,3 olduğunu söyledi.


Bu haber 1,554 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,962 µs