En Sıcak Konular

Varlık Barışı'ndan 6.1 milyar lira geldi

6 Kasım 2013 09:37 tsi
Varlık Barışı'ndan 6.1 milyar lira geldi Milli Piyango özelleştirmesinde kasım ayında ihale ilanına çıkılacağını belirten Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Süreci en geç Ocak ayında tamamlamayı planlıyoruz" dedi.

Varlık Barışı'ndan 6.1 milyar lira geldi

 

Dünya

Milli Piyango özelleştirmesinde kasım ayında ihale ilanına çıkılacağını belirten Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Süreci en geç Ocak ayında tamamlamayı planlıyoruz" dedi.
 Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Varlık Barışı'ndan bugüne kadar 6.1 milyar lira geldiğini açıkladı.

CNBC-e Genel Yayın Yönetmeni Servet Yıldırım ve Ankara Haber Müdürü Zerin Elçi'nin sorularını yanıtlan Şimşek, Varlık Barışı'nda gelen para ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: "İlk defa sizde açıklayacağım bu kesin sonuçları. 5 Kasım itibari ile rakamları vereceğim. Bugüne kadar toplam matrah, yani Türkiye'yi getirilmek üzere bize beyan edilen miktar 62 milyar 422 milyon lira. Bunun için tahakkuk eden vergi miktarı 1 milyar 348 milyon lira. Şu ana kadar ödenen 121.2 milyon lira.

Dolayısıyla beyan edilip, şu ana kadar getirilip, vergisi ödenen miktar 6 milyar 62 milyon lira. Diğerlerinin vergisi ödenmesi için ay sonuna kadar vakit var. Biz beyanları alıyoruz ama beyan edip de o yükümlülüğü yerine getirmeyenleri biz takibe alıyoruz. Özetle toplamda Türkiye'ye eğer bu süreç yüzde yüz tamamlanırsa 62.4 milyar liralık bir kaynak girişi olacak."

Milli Piyango, en geç ocakta özelleşir

Milli Piyango özelleştirmesinde kasım ayında ihale ilanına çıkılacağını belirten Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Süreci en geç Ocak ayında tamamlamayı planlıyoruz" dedi.
Şimşek, köprü - otoyol özelleştirmesiyle ilgili de “Özelleştirme için önce kanunu değiştirip, Otoyol AŞ gibi bir şirket kurmamız gerekiyor. Kanun 2014’ün ilk aylarında çıkarsa, gelecek yılın ilk yarısının sonlarına doğru halka arz olabilir” açıklamasını yaptı.

Özelleştirme programında öncelikleri de anlatan Maliye Bakanı, “Şimdi elektrik üretim özelleştirmelerine odaklanacağız. Elektrik sektörü özelleştirmeleri bir yapısal reform niteliğinde” ifadelerine yer verdi.

Şimşek, Vakıfbank'ın ikincil halka arzıyla ilgili olarak, "Sorumluluk hâlâ Hazine Bakanlığı'nda. Bize gelirse hızlı bir biçimde yaparız" dedi.

Kur tahminim olmaz

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın kur tahminine yönelik konuşan Şimşek, "Benim kurla ilgili tahminim olmaz. Kurun ancak yönüne yönelik tahmin yapabilirsiniz" diye konuştu.

TL’deki değer kaybını değerlendiren Şimşek, "TL’de yaşanan değer kaybının enflasyona yansıması oldu” dedi.

Maliye Bakanı, TL'nin dolar karşısındaki değer kaybının ithal mallardan alınan KDV'de artışa neden olduğunu belirtti.

Şimşek, TL’deki değer kaybının etkisinin sınırlı olduğunu, bu durumun hem olumlu hem de olumsuz yanlarının bulunduğunu dile getirdi.

Sırtımızı Fed'e dayayarak ilerlemiyoruz

ABD Merkez Bankası Fed’in piyasalarda yarattığı dalgalanmayla ilgili de değerlendirme yapan Maliye Bakanı, “Biz sırtımızı Fed politikalarına dayayarak ilerlemiyoruz. Bütçe tarafında sıkı duruşumuzu devam ettiriyoruz. Şu anda piyasada konuşulan konu para musluklarının biraz sıkılması. Gelişen ülkeler sermaye açlığına terk edilirse ayrı bir boyut yaşanır. Batı ekonomilerinde kırılganlık sürüyor, deflasyonist süreçler konuşuluyor.”


Bu haber 2,809 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,827 µs