En Sıcak Konular

İşte Türk halkının 1 haftalık tatil bedeli!

6 Kasım 2013 11:00 tsi
İşte Türk halkının 1 haftalık tatil bedeli! BDDK Başkanı, “Tatil çok da öncelikli değil” diyerek taksite sınır için tatil paketlerini gösterdi. Ancak toplam 77.6 milyar liralık taksitli harcama içinde tatilin payı sadece yüzde 3. Sınır getirileceği açıklanan tutar ise toplam 2.3 milyar lira.

İşte Türk halkının 1 haftalık tatil bedeli!

 

Habertürk


BDDK Başkanı, “Tatil çok da öncelikli değil” diyerek taksite sınır için tatil paketlerini gösterdi. Ancak toplam 77.6 milyar liralık taksitli harcama içinde tatilin payı sadece yüzde 3. Sınır getirileceği açıklanan tutar ise toplam 2.3 milyar lira.

Taksite sınır iş dünyası aktörlerini “Ekonomiyi soğutacak” kaygısı ile tedirgin ediyor. Kredi kartına taksite sınırda her sektör “Piyango kime vuracak?” diye beklerken önceki gün bir gazateye konuşan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Mukim Öztekin sürpriz yaptı. 

Öztekin, “Tatil bir öncelik olabilir mi? Çok da öncelik gibi görünmüyor” diyerek tatil harcamalarına sınır getirileceğini açıkladı. Türkiye’de taksitli harcamalar içinde elektronik, bilgisayar, giyim, telekomünikasyon aslan payını alırken Başkan Öztekin’in 77.6 milyar liralık taksitli kredi kartı harcaması içinde 2.3 milyar lira ile sadece yüzde 3 paya sahip olan tatil harcamalarına sınır getirileceğini açıklaması dikkat çekti.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türk halkının yüzde 70.7’si tatilini yakın akrabalarının yanında geçirirken, yüzde 12’si sağlık, yüzde 7.7’si ise ‘gezi, eğlence, tatil’ amacıyla seyahata çıkıyor. TÜİK verileri gösteriyor ki, Türk halkı halen tatile oldukça uzak.

4 KİŞİLİK BİR AİLE 4-5 BİN TL ÖDÜYOR 

Madalyonun diğer yanı ise biraz farklı. 4 kişilik bir ailenin 1 haftalık tatilde yaklaşık 4-5 bin TL harcadığı düşünüldüğünde son yıllarda oteller ve tur şirketlerinin taksitli seçeneklere ağırlık verdiği görülüyor. Nitekim kredi kartı verileri incelendiğinde konaklama ve seyahat harcamalarında ortalama taksit sayısının 8 düzeyinde olduğu görülüyor. Yani 1 haftalık tatilin ardından vatandaş 8 ay boyunca bunun bedelini ödüyor.

REKABET KURUMU’NU İKNA ETTİ

Benzinci şikâyet etmiş Bilgin’i sorgulamışlar

Hatırlanacağı üzere 2005’te bankaların kredi kartı pazarında artan rekabet sonucu peynir, sebze meyve ve akaryakıt gibi hızlı tüketim ürünlerine 12 aya varan taksitler sunması karşısında riski gören BDDK, bu gidişata “Dur” demişti. 

Eski BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, bankalar bir araya gelip çok hızlı tüketim ürünlerinde kredi kartına taksit yapılmaması konusunda bankalarla uzlaşmıştı. Herhangi bir yazılı metin olmamasına karşın bankalar da BDDK’nın bu uyarısını dikkate almış ve bu ürünlerde taksitten vazgeçmişti. 

Ancak 2005 yılında söz konusu yasak üzerine akaryakıt bayilerinin “Haksız rekabete neden oluyor” diye dönemin BDDK Başkanı Bilgin’i, Rekabet Kurumu’na şikâyet ettiği ortaya çıktı. Rekabet Kurumu’nun o dönemde Bilgin’e soruşturma açıtığı ancak soruşturmanın Bilgin’in lehine sonuçlandığı öğrenildi.


Bu haber 1,695 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,207 µs