En Sıcak Konular

Fed’den ‘tahvil alımı daha sürebilir’ mesajı

7 Kasım 2013 09:54 tsi
Fed’den ‘tahvil alımı daha sürebilir’ mesajı ABD’de istihdam verileri öncesinde Fed yetkililerinden üst üste açıklamalar geldi. Mesajlar hafta başında düşüş eğilimine giren altında yukarı yönlü hareketliliğe yol açtı.

Fed’den ‘tahvil alımı daha sürebilir’ mesajı

 

Dünya

ABD’de istihdam verileri öncesinde Fed yetkililerinden üst üste açıklamalar geldi. Mesajlar hafta başında düşüş eğilimine giren altında yukarı yönlü hareketliliğe yol açtı.
ABD’de yarın açıklanacak kilit işsizlik ve tarım dışı istihdam verileri öncesinde ABD Merkez Bankası’nın (Fed) oy hakkına sahip üyeleri ile çeşitli Fed Başkanları ABD ekonomisine dair mesajlar verdi. Fed Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) bu yıl oy kullanma hakkına sahip üç üyesi işsizlik oranını düşürmek ve enflasyonu merkez bankasının yüzde 2 olan hedefine yükseltebilmek için, Fed’in gevşek para politikasına bir süre daha devam edebileceğini ifade etti. Bu üyeler gevşek para politikasının büyük ihtimalle eylülde yüzde 7.2 olan işsizlik oranı aşağı çekilinceye kadar devam edeceğinin de sinyalini verdi. FOMC üyesi Jerome Powell, San Francisco’da yaptığı konuşmada, “Birleşik Devletler’de para politikası muhtemelen bir süre daha aşırı genişlemeci durumunu koruyacak” dedi. Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, “makul bir tahmin ufkunda tam istihdamı sağlayabilmek için” ilave gevşemeyi desteklediğini belirtirken, St. Louis Fed Başkanı James Bullard, CNBC’ye yaptığı değerlendirmede, Fed’in, enflasyonu işaret ederek,  “hedeflerine ulaşmasını” istediğini söyledi. 

“ABD büyümesi yüzde 2’de kalır”

Boston’da konuşan Rosengren, “Para politikasının muhtemelen bir süre daha genişlemeci kalmasına ihtiyaç var, böylelikle, makul bir tahmin ufkunda, tam istihdama ulaşabiliriz” dedi. Öte yandan bu yıl oy hakkı bulunmayan iki Fed yetkilisinden Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker, ABD ekonomisinde büyümenin önümüzdeki yıl yüzde 2 ile sınırlı kalacağını kaydetti ve ekonomiyi canlandıracak yeni kaynak olmadığını söyledi. San Francisco Fed Başkanı John Williams ise yılın ikinci yarısında ABD’de gözlemlenen ekonomik büyümenin tahminlerinin altında gerçekleşmesinden dolayı yaşadığı hayal kırıklığını dile getirdi. Lacker’ın tahmini, FOMC’nin eylülde 2014 için açıkladığı yüzde 2.9 ile yüzde 3.1’lik öngörünün altında yer alıyor. Williams ise yılın ikinci yarısında ABD’deki ekonomik büyümenin tahminlerinin altında gerçekleşmesinden dolayı yaşadığı hayal kırıklığını dile getirdi. Altın varlık alımlarındaki belirsizlikle son iki haftanın en düşük seviyesinden yükseldi. Önceki gün altının onsu 1308 dolara kadar inerken, dün fiyat yüzde 0.65’lik artışla 1316 dolara kadar çıktı.

Fed raporu: Varlık alımları yerinde

Fed araştırmacılarının yazdıkları raporda varlık alımlarının yerinde olduğu belirtilirken, işsizlik oranı hedefinin aşağı çekilebileceği söyleniyor. Fed’in önemli isimlerinden ikisi tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre bankanın işsizliği düşürme çalışmaları verimli bir seyir izlerken, ekonomideki yavaşlığın genişlemeci bir duruşu haklı çıkardığını belirtti. Parasal İşler Departmanı Direktörü William English yazdığı raporda işsizliğin yüzde 6.5’in üzerinde olduğu sürece faiz oranlarını artırmamanın verimli bir teşviğe olanak sağladığını ve bu sınırın düşürülmesinin bile işe yarayabileceğini dile getirdi. Araştrıma ve istatistik şefi David Wilcox da yazdığı raporda ekonomide görülen “gevşekliğin” enflasyon beklentilerinin kontrol altında olduğu bir dönemde genişlemeci politikaya işaret ettiğini dile getirdi. Goldman Sachs Group Inc. baş ekonomisti Jan Hatzius, “İlk başta aldığımız izlenim FOMC’nin faiz oranlarını artırmak için yüzde 6.5’lik işsizlik sınırını düşüreceği yönünde” yorumunu yaparak, böyle bir hareketin ya ilk varlık alımlarının kesildiği dönemde ya da daha önce geleceğini ekledi.


Bu haber 1,411 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,660 µs