En Sıcak Konular

Çalışanların sadece yüzde 10'u kıdem tazminatını alabiliyor

7 Kasım 2013 10:10 tsi
Çalışanların sadece yüzde 10'u kıdem tazminatını alabiliyor Başbakan Yardımcısı Babacan, iş piyasasının esnekleşmesi çerçevesinde kıdem tazminatının yeniden düzenlenmesine ihtiyaç olduğunu söyledi.

Çalışanların sadece yüzde 10'u kıdem tazminatını alabiliyor

Dünya

 

Başbakan Yardımcısı Babacan, iş piyasasının esnekleşmesi çerçevesinde kıdem tazminatının yeniden düzenlenmesine ihtiyaç olduğunu söyledi.

 Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kıdem tazminatının yeniden düzenlenmesine ihtiyaç olduğunu söyledi. Ali Babacan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Hazine, SPK ve BDDK bütçe görüşmelerinde soruları yanıtladı.

Babacan, iş piyasasının esnekleşmesi çerçevesinde kıdem tazminatının yeniden düzenlenmesine ihtiyaç bulunduğunu, mevcut durumda çalışanların sadece yüzde 9-10'unun kıdem tazminatını alabildiğini söyledi. Babacan, bunun yanında özel istihdam bürolarının işverenliğinde geçici iş ilişkisi kurulmasına yönelik düzenlemenin 28 AB üyesi ülkenin tamamında bulunduğunu da belirterek, bu yöndeki düzenlemenin istihdamı artıracağını vurguladı.

Babacan'ın sözlerine tepki gösteren CHP'li İzzet Çetin ise AKP hükümeti döneminde sendikalılığın gerilediğini söyledi. Çetin, hükümetin geçici iş ilişkisinde özel istihdam bürosu kullanımına yönelik önerdiği düzenlemenin "işçi kiralama" modeli olduğunu öne sürerek, AB ülkelerindeki uygulamanın aynı olmadığını söyledi. Çetin, kıdem tazminatı konusunda da işçinin hakkının korunmasının hükümetin görevi olduğunu belirtti.

Mayıs dalgalanma dönemine yüzde 10 cari açıkla girseydik çok farklı olurdu

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, orta vadeli program hedeflerine yönelik gerçekleşmelerin farklı olduğu eleştirilerine de yanıt verirken, küresel kriz döneminde projeksiyonların tamamının yıl içinde değişebildiğine işaret etti.

Babacan, Türkiye'nin büyümesinin sağlıklı bir yapıda olduğunu savunarak, 2012'de büyüme hızının düşürülmesine yönelik stratejinin başarıyla sonuç verdiğini söyledi. Babacan, "Hane halkı borçluluğu tartışılıyor. Karşılaştırdığımızda bizim şu anda hane halkı borçluluğu GSYH'nin yüzde 20'si düzeyinde ve düşük. Ancak biz bu seviyeye gelme hızından rahatsızız. 2012'de bu nedenle tedbir aldık ve cari açığımız da yüzde 10'lardan yüzde 6'lara düştü. Mayıs (dalgalanma dönemi) sürecine yüzde 10 cari açıkla girseydik çok daha farklı bir durum olurdu. Biz böylece tedrici bir soğuma dönemini gerçekleştirmiş olduk" dedi.

Ali Babacan, bütün dünyada verilerin sürekli revize edildiğini belirterek, "Bir uluslararası kuruluş söyleyin ki bir önceki yılda yaptığı dünya büyüme oranı projeksiyonu tam olarak gerçekleşmiş. OECD, AB Komisyonu, IMF.. Hiç birinin tutmuyor. Projeksiyon yapmanın, zor olduğu bir dönemden geçiyoruz" dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, uluslararası kuruluşlar tarafından Türkiye'nin de dahil olduğu gelişmekte olan ülkelerin gelecek 10 yıl için potansiyel büyüme hızının yeniden hesaplanmakta olduğunu da belirterek, hali hazırda Türkiye'nin OECD hesaplarına göre gelecek 10 yıllık ortalama büyüme hızı tahmininin yüzde 5,4 olduğunu hatırlattı.

İslami finans gelişiyor

Ali Babacan, kira sertifikası (sukuk) sisteminin diğer nema türleri veya faizle ilişkili olmasıyla ilgili görüşlere de yanıt verirken de, sukuk aracının mutlak bir varlığa dayalı olarak çıkarılan araç olduğunu ve hızla yaygınlaştığını söyledi. Toplam 1.8 trilyon dolarlık bir hacme ulaştığını belirten Babacan, son olarak İngiltere'nin sukuk ihraç ettiğini kaydetti.

Fenerbahçe'nin borcu fazla

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, CHP'li Aydın Ayaydın'ın, "Fenerbahçe'nin banka kurma niyetine Başbakan set çekti, bu değerlendirme hangi kritere göre yapıldı" sorusuna ise banka kurmak için başvurularda asgari 300 milyon dolar sermaye ve itibar kriterleri bulunduğunu belirterek, "Sadece sermaye açısından söylüyorum, Fenerbahçe kulübünün değil 300 milyon dolar sermayesi, borcu var" diye konuştu.

Vakıfbank özelleştirmesi

Ali Babacan, Vakıfbank'ın hisselerinin satılmasıyla ilgili plana yönelik soruları yanıtlarken de Anayasa Mahkemesi'nin vakıf hisselerine yönelik kararının ardından satışın önünde bir engel bulunmadığını belirtti. CHP'li Aydın Ayaydın ise Hazine'nin hala Vakıfbank hisselerine sahiplik sorunu bulunduğunu belirterek, bu konudaki hukuki boşluğun sürdüğünü iddia etti.

BDDK Başkanı Mukim Öztekin:
Zamanlama konusunda bize fazla yüklenmeyin

BDDK Başkanı Mukim Öztekin, bireysel banka müşterilerinin kredi kartı ve diğer bankacılık işlemlerindeki tüketici hakkı yönünde yapılacak düzenlemeler konusunda çalışmaların sürdüğünü söyledi. Mukim Öztekin, bu yöndeki düzenlemelerin ne zaman yürürlüğe girebileceği konusunda, "Çalışmalar sürüyor, zamanlama konusunda bize fazla yüklenmeyin" dedi.

Mukim Öztekin, kredi kartlarıyla yapılabilecek tatil harcamaları, beyaz eşya taksitleri gibi sınırlamalara yönelik hazırlıklar konusunda da "etki analizinin devam ettiğini" belirterek, düzenlemelerin ne boyutta ve hangi kriterler içinde yapılacağına dair kararın henüz verilmediğini kaydetti.



Bu haber 1,417 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,642 µs