En Sıcak Konular

TEB Türkiye'nin ilk finansal erişim endeksini açıkladı

8 Kasım 2013 10:31 tsi
TEB Türkiye'nin ilk finansal erişim endeksini açıkladı TEB Türkiye'nin ilk finansal erişim endeksini açıkladıTEB’in desteğiyle Boğaziçi Üniversitesi tarafından hazırlanan Türkiye’nin ilk Finansal Erişim Endeksi’nin sonuçları açıklandı.

TEB Türkiye'nin ilk finansal erişim endeksini açıkladı

 

Bugün

 

 TEB Türkiye'nin ilk finansal erişim endeksini açıkladıTEB’in desteğiyle Boğaziçi Üniversitesi tarafından hazırlanan Türkiye’nin ilk Finansal Erişim Endeksi’nin sonuçları açıklandı.

Endeksin Türkiye’de ‘banka’laşmış nüfusun oranını ilk kez ortaya koyan çok önemli bir çalışma olduğuna dikkat çeken TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, “Endekse göre, ülkemizde önemli bir kesim banka ile emekli olduktan sonra tanışıyor” dedi.

Türk Ekonomi Bankası (TEB), Türkiye’de ‘banka’laşmanın resmini çeken ilk banka oldu. TEB’in desteğiyle Boğaziçi Üniversitesi tarafından hazırlanan Türkiye’nin ilk Finansal Erişim Endeksi’nin sonuçları açıklandı.

Endeks sonuçlarına göre; emekli maaşı ile birlikte banka ile tanışan 60-69 yaş aralığındaki grubun finansal hizmetlere erişim skoru 51 puanla diğer yaş gruplarının üzerinde yer alıyor. Nüfus yoğunluğuna göre bölgeler, 100’lük skor üzerinden incelendiğinde ise; kırsal alanlarda finansal ürünleri kullanım skorunun 29.30, büyük şehirlerdeki skorun ise 48.27 olduğu ortaya çıkıyor. Ülke genelinde ise bu skor 43.  Yine endeks sonucuna göre erkeklerin finansal erişim oranı yüzde 61.63 iken, kadınların yüzde 38.58.

Bankalaşmış nüfus

Araştırmanın ilk parçası olan Türkiye’deki Finansal Okuryazarlık Endeksi’nin sonuçlarını Mayıs ayında düzenlenen 1. Finansal Okuryazarlık Zirvesi’nde açıkladıklarını belirten TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, “Türkiye’de bankacılık ürünlerinin kullanım seviyesini ortaya koyan Finansal Erişim Endeksi ile Türkiye’deki bankalaşmamış nüfusun fotoğrafını çekmiş olduk. Bu araştırmayı da TEB olarak hem ülkemize hem de sektörümüze kazandırmaktan son derece mutluyuz” dedi.

Araştırmanın gençlere, kadınlara, kırsal kesime daha fazla ulaşıldığı zaman Türk bankacılık sektörünün asıl çıkışını gerçekleştireceğini gösterdiği tespitini yapan Leblebici, “Ancak bu kesimlere sadece ulaşmak yetmez, sağlıklı bir büyüme için onlara finansal ürünleri doğru kullanmayı da göstermek gerekiyor ve bu da bizlerin sorumluluğu olmalı” dedi.

Endeks ışık tutuyor

TEB Aile Akademisi çalışmalarının sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi için ölçümleme yapmanın gerekliliğine işaret eden Ümit Leblebici, şöyle devam etti: “TEB Aile Akademisi ile işe koyulurken, bize nereden başlamamız gerektiğini gösterecek, finansal okuryazarlık ve finansal hizmetlere erişim konularında atacağımız adımlara ışık tutacak bir araştırma aradık.  

Yaptıklarımızı ölçemediğimiz sürece bir sonraki adımı doğru atabilmek, önümüzü görmek mümkün değil. Türkiye özelinde, bu konuda kapsamlı bir araştırma olmadığını gördük.

Bu nedenle TEB Aile Akademisi ile eş zamanlı olarak Türkiye Finansal Okuryazarlık ve Erişim Endeksi çalışmalarına Boğaziçi Üniversitesi ile birlikte başladık. Hem ülkemize hem de bankacılık sektörüne ayna tutacak nitelikte sonuçlar almaya başladığımız bu araştırmayı her altı ayda bir yenileyeceğiz.”

500 kişilik ekiple yola çıktık günde 200 kişiye eğitim verdik

Türkiye’de tasarruf bilincinin gelişmesine ve finansal okuryazarlık seviyesinin yükseltil- mesine katkıda bulunmak için hayata geçirdik- leri TEB Aile Akademisi kapsamında çalışma- larına devam ettiklerini belirten Ümit Leblebici, şunları söyledi: “Banka olarak sorumlu bankacılık anlayışıyla odağımıza finansal okuryazarlığı alarak geçtiğimiz yıl TEB Aile Akademisi’ni hayata geçirdik.

Bankamız bünyesinde 500 kişilik bir ekiple uzun soluklu bir yolculuğa çıktık. Bireylere finansal araçları anlatarak, bu araçların doğru kullanılmasını sağlayarak birikim odaklı bütçe yapmalarına destek olduğumuz TEB Aile Akademisi ile şubelerimizin kapılarını herkese eğitim için açtık. Burada en büyük destekçimiz, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından resmi eğitici ünvanı almış 540 çalışanımız ve yine Boğaziçi Üniversitesi’nde bu konuda eğitimini tamamlayarak Aile Danışmanı sertifikası alan çalışanlarımız.”

Tasarruf yapmaya istekliyiz

Araştırmanın ilk parçası olan Türkiye’deki Finansal Okuryazarlık Endeksi’nin sonuçlarını Mayıs ayında paylaştıklarını hatırlatan Leblebici, şöyle devam etti: “Hatırlatmak gerekirse; Türkiye’de finansal okuryazarlık oranı yaklaşık yüzde 60 düzeyinde çıkmıştı. Endeks; Macaristan, Çek, Estonya Peru, Polonya, Güney Afrika gibi 15 OECD ülkesinin ortalamasının ise yüzde 62 seviyesinde olduğunu ortaya koymuştu.

Aynı araştırmada Türkiye; 15 OECD ülkesi arasında finansal enstrümanlar hakkındaki bilgi düzeyinde 12’nci, bütçe yapma, bu bütçe planına uyma ve para biriktirme konusunda ise 14’üncü sırada çıkmıştı. Diğer bir sonuç da bu konuda ülkemizin kendini geliştirmeye ne kadar istekli olduğunu ortaya koyuyor. Ülke olarak tasarruf ve birikim yapma konusundaki niyeti ortaya koyan tutum sıralamasında 7’nci olduk. Önemli olan niyet diyoruz ve biz de TEB olarak bu motivasyonu hayata geçirebilmeleri için herkese Aile Akademisi kapsamında destek oluyoruz”


Bu haber 1,825 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,446 µs