En Sıcak Konular

Uçak ithalatında gümrük vergisi sıfırlandı

9 Kasım 2013 09:45 tsi
Uçak ithalatında gümrük vergisi sıfırlandı Havayolu şirketlerinin ithal ettiği 20 ve üzerinde koltuk kapasitesi bulunan hava taşıtlarına muafiyet sağlandı.

Uçak ithalatında gümrük vergisi sıfırlandı

 

Dünya

Havayolu şirketlerinin ithal ettiği 20 ve üzerinde koltuk kapasitesi bulunan hava taşıtlarına muafiyet sağlandı.
Gümrük Kanunu’nun uygulanmasına ilişkin şartları düzenleyen Bakanlar Kurulu Kararı’nda değişiklik yapılarak havayolu şirketlerinin ithal ettiği 20 ve üzerinde koltuk kapasitesi bulunan hava taşıtlarına muafiyet sağlandı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, havayolu şirketlerinin ithal ettiği hava taşıtlarına muafiyet tanınarak, sektöre destek sağladıklarını bildirdi.

Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile birlikte 7 Ekim 2009 tarihinde yayınlanan kararda değişiklik yapıldı. Karar’ın 97’nci maddesinde yapılan değişiklikle, daha önce deniz taşıtlarına sağlanan muafiyet kapsamına havayolu taşıtları da dahil edildi. Yani yolcu ve yük taşımacılığı faaliyetlerinde bulunan havayolu şirketleri tarafından bu faaliyetlerinde kullanılmak üzere serbest dolaşıma sokulan hava taşıtları, motorları ile bazı aksam ve parçalarına muafiyet sağlanacak. Muafiyet tanınacak hava taşıtlarının koltuk kapasitesinin 20 ve üzerinde olması gerekiyor.

Türkiye’de elektronik ticaret ve internet üzerinden yapılan alışverişe vergi hazırlıkları sürerken, Gümrük Kanunu’na ilişkin uygulama yönetmeliğinde yapılan değişiklikle, internet üzerinden yurtdışından yapılan alışverişler yolcu beraberinde getirilen eşyalara bazı vergi avantajları sağlandı.

Halen kıymeti bin 500 Euro’yu geçmemek şartıyla, posta veya hızlı kargo yoluyla gelen eşyalardan değeri 150 Euro’nun üzerinde olanlardan AB ülkelerinden gelenlere yüzde 18, diğer ülkelerden gelenlere ise yüzde 20 vergi uygulanıyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı:
“Havayolu taşıtları ithalatına muafiyet sağlandı”

Öte yandan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yazılı bir açıklama yaparak mevzuatta yapılan değişikliklere açıklık getirdi.

Yapılan düzenleme ile organ nakli için bekleyen hastalara yardım sağlamak üzere doktorlara gerekli cihaz ve aletlerin sözlü beyan ile geçici ithalatı sağlandığını belirten Hayati Yazıcı, yolcuların kişisel eşyalarını 1 ay içinde getirme zorunluluğunun 3 aya yükseltildiğini bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı gibi kurumlarının yanı sıra bu kurumların ihtiyaçlarına istinaden yükleniciler tarafından ithal edilmek istenilen askeri malzemeye de muafiyet tanınacağını dile getiren Yazıcı, havayolu şirketlerine getirilen muafiyeti de şöyle anlattı:

“Hava yolu şirketlerinin yolcu ve yük taşımacılığı faaliyetlerinde kullanmak üzere ithal edecekleri hava taşıtları, motor, aksam ve parçalarına muafiyet tanınarak; sektörün, maliyetlerinin düşürülmesi yoluyla desteklenmesi hedeflenmiş, söz konusu muafiyetin en az yirmi koltuğa sahip yolcu uçakları için uygulanması öngörülmüştür”


Bu haber 1,689 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,661 µs