En Sıcak Konular

Kıdem tazminatında uzlaşma arayışı sürüyor

11 Kasım 2013 08:47 tsi
Kıdem tazminatında uzlaşma arayışı sürüyor Kıdem tazminatının fona dönüştürülmesinde hükümet sosyal tarafları bugün tekrar bir araya getirerek ikna etmeye çalışacak.

Kıdem tazminatında uzlaşma arayışı sürüyor

 

Dünya

Kıdem tazminatının fona dönüştürülmesinde hükümet sosyal tarafları bugün tekrar bir araya getirerek ikna etmeye çalışacak.
 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işçi ve işveren konfederasyonları ile kıdem tazminatının emeklilik fonuna dönüştürülmesi için bugün bir görüşme yapacak. Bakan Faruk Çelik, bu görüşmenin bir uzlaşma arayışı olacağını vurgulamış, tarafların görüşlerinde ortak nokta belirlenmesi halinde ise Başbakan’a bir öneri götüreceklerini belirtmişti. DÜNYA’nın edindiği bilgilere göre ise kıdem tazminatı konusunda sosyal taraflar pozisyonlarını koruyor ve bir uzlaşma zor görünüyor. Öte yandan bakanlığın, toplantıda kadın ve gençlerin istihdamının artırılması gerekçesiyle kısa süreli ve uzaktan çalışma modellerini içeren düzenleme, çalışan kadınların sosyal haklarının geliştirilmesi ve özel istihdam büroları bünyesinde başka işlerde geçici çalışma yollarına yönelik düzenlemeyi bir paket halinde gündeme getirmeyi planladığı öğrenildi.  Uzun süredir gündemde olmasına rağmen, hükümetin sosyal taraflara kapsamını net olarak açıklamadığı kıdem tazminatının zorunlu prim ödemeli fon sistemine dönüştürülmesine yönelik sosyal taraflarla yeni bir görüşme yapılacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın çağrısıyla, işçi ve işveren sendikaları konfederasyonlarının başkanları bugün bakanlıkta bir araya gelecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, daha önce yaptığı açıklamada “ya herru ya merru” diyerek bunun son görüşme olabileceğini ve tarafların son görüşlerini bir kez daha almak istediklerini belirtmişti. 

Taraflar net bilgi sahibi değil

DÜNYA’nın edindiği bilgilere göre, bugün yapılacak toplantıda tarafların pozisyonlarında bir değişiklik olmayacağı kaydedildi. Türkİş ve DİSK yetkilileri, bakanlık tarafından yapılmak istenen düzenleme hakkında net bir bilgi sahibi olmadıklarını belirterek, kıdem tazminatının mevut durumunda tanımlı unsurlarını dışlayan bir düzenleme önerisini reddettiklerini tekrarladılar. Türkİş ve DİSK, daha önce kıdem tazminatının kaldırılması yönünde bir girişimi grev çağrısı sebebi sayacaklarını açıklamışlardı.  Hakİş ise kıdem tazminatının bir fona dönüştürülmesine prensip olarak karşı olmadıklarını açıklamış, ancak fonun oluşturulmasında daha önce bilim insanları tarafından ortaya konulan genel ilkeler ve taslak çalışmaları üzerinden gidilmesi gerektiğini açıklamıştı. Hakİş temsilcileri de Hükümetin ne tür bir düzenleme üzerinde çalıştığı konusunda bilgi sahibi olmadığını belirtti.  TİSK ise işverenlerin mevcut vergi ve prim yüklerine ilave olarak yüksek oranlı bir zorunlu prim uygulamasının doğru olmayacağını açıklamıştı. TİSK Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, İzmir İktisat Kongresi’nde yaptığı konuşmada, kıdem tazminatı sisteminin tıkandığını ve hem işveren hem de işçi aleyhine bir sisteme dönüştüğünü savunmuştu. TİSK’in bir yıl kıdemin, 30 günlük çalışma karşılığı ücret olduğu mevcut düzenlemenin yüksek olduğu, yapılacak bütün çalışmalarda bundan daha düşük bir bedelin baz alınması gerektiği görüşünü daha önce ilgililere iletmişti.  Kıdem tazminatının yerine getirilmek istenen sistem hakkında sosyal taraflarla kamuoyuna sunulmuş bir taslak bulunmuyor. Hükümet, daha önce yapılan toplantıda genel esasları düzenleyen bir sunumu sosyal taraflara vermişti. Bu sunumda, kıdem tazminatının kaldırılarak, zorunlu aylık yüzde 3 ile 6 arasında primin ödeneceği bir emeklilik fonu kurulması öneriliyordu. Bu fonun özel sigorta şirketleri tarafından birey adına işletilmesi ve 10 yıl geçtikten sonra toplu olarak para çekmeye imkan sağlanması önerilmişti. 

Tüm düzenlemeler masaya gelebilir

Öte yandan, DÜNYA’ya bilgi veren Çalışma Bakanlığı kaynakları, kıdem tazminatı düzenlemesi yanında hükümet tarafının hazırlıkları devam eden çalışma hayatının esnekleştirilmesine yönelik diğer düzenlemeleri de sosyal taraflarla paylaşabileceğini vurguladı. Hükümet, “esnekleşme” başlığı altında, kıdem tazminatının yeniden düzenlenmesi yanında, genç ve kadın istihdamının artırılmasına yönelik olarak uzaktan çalışma modellerinin Çalışma Yasasına alınması, özel istihdam bürolarında kayıtlı olmak kaydıyla başka işyerlerinde çalıştırma ve çalışan kadınların doğum izni ve diğer sosyal haklarının geliştirilmesi yönünde bir dizi çalışma yürütüyordu.


Bu haber 1,618 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,111 µs