En Sıcak Konular

Alberto Arciniega: Teknoloji vücudumuzun yeni organı gibi olacak

16 Kasım 2013 11:59 tsi
Alberto Arciniega: Teknoloji vücudumuzun yeni organı gibi olacak Microsoft Başkan Yardımcısı Alberto Arciniega ya da bilinen adıyla “Bay Tito” BUGÜN’e yeni teknolojinin 10 yıl içinde gideceği noktayı anlattı.

Alberto Arciniega: Teknoloji vücudumuzun yeni organı gibi olacak

 

Bugün

Microsoft Başkan Yardımcısı Alberto Arciniega ya da bilinen adıyla “Bay Tito” BUGÜN’e yeni teknolojinin 10 yıl içinde gideceği noktayı anlattı.

Arciniega, “El hareketlerimizle, doğal ara yüzlerle, işlenecek teknolojiyle kimse bir şey yazıp öğrenmek zorunda kalmayacak” yorumu yaptı.

Microsoft’un patronu Bill Gates, 72 milyar dolarlık servetiyle “dünyanın en zengin adamı” olma unvanını geri aldı. Gates’in şampiyonluğunun açıklandığı günlerde Microsoft Başkan Yardımcısı Alberto Arciniega İstanbul’daydı. Turkcell Teknoloji Zirvesi’nin “onur konuğu” olan Arciniega ile “Teknoloji gelecek yıllarda dünyayı nasıl etkileycek” konusunu ele aldık. Kendisiyle buluşmaya gittiğimde, ondan herkes “Bay Tito” olarak söz ediyordu.  

‘Küçük Alberto demek’

*Neden size Tito diyorlar?

Uzun bir hikaye bu. Babamın babası ve onun babasının babasının adı da Alberto imiş. Hatta büyük annemin babasının adı da aynıymış. Ben doğup büyümeye başlayınca herkes birbirine “Alberto” dedikçe sık sık dönüp baktığım için İspanyol kökenli büyük annem “Ben sana Tito diyeceğim” dedi. Yani Tito, “Küçük Alberto” demekti. Ancak, adım büyüyünce de “Tito” olarak kaldı.

Sadece ‘yazılım’ değiliz

*Kaç yıldan bu yana Microsoft’ta başkan Yardımcılığı yapıyorsunuz?

2012 Nisan ayından bu yana bu görevdeyim. Şirketimizde çok çeşitli segmentler var. Benim baktığım alan “kurumsal” diye nitelenebilecek büyük kurumları ve sektörleri kapsıyor.

*Microsoft nereye koşuyor?

Microsoft, şu anda “hayal dünyası” içindeki yepyeni bir yere geliyor. Eskiden sadece yazılımları olan bir şirketken şimdi artık “cihazları ve ustaca çözümleri” olan bir firmaya dönüştü. İş ortaklarımızla mesela Turkcell de bunlardan birisi birlikte ürettiğimiz pek çok çözüm var. Biz artık müşterinin her türlü ihtiyacını üreten, karşılayan bir şirketiz. Yepyeni ve çok heyecan verici cihazlar üretiyoruz. İş ortaklarımızın da yeni cihazlar üretmesine yardımcı oluyoruz.

Her şeyi değiştirecek

*Gelecek 5-10 yıl arasında çok büyük değişimler bekleniyor. Sizce neler göreceğiz?

Aslında gelecek 10 yıl için pek çok konu ve trend var. En vurucu olanı ve her şeyi değiştirecek olanı da bizim doğal el hareketlerimizle, doğal ara yüzlerle işlenecek teknoloji. Bu ne demek. Bir şeyi yeniden öğrenmek zorunda kalmayacaksınız.

Dokunmak, bakmak, elimizle hareket ettirmek tamamen kişinin doğasına göre ayarlanmış ve doğasına göre öğretilmiş teknoloji geleceği belirleyecek. Bir şey yazıp öğrenme konumunda kalmamak, teknolojiyi öğrenmek için ekstra çaba harcamak gerekmeyecek. Teknolojiye vücudumuzun bir parçası gibi bakılabilmesi ve bir organı gibi kullanılıyor olması, gelecek 10 yıl içinde her şeyi değiştirecek.

Oto camı konuşacak

*Bu söyledikleriniz cep telefonuyla mı simgelenecek?

Hayır, sadece cep telefonu değil. ‘Machine learning’ yani akıllı makinelerin kendi aralarında canlıymış gibi konuşabilmeleri. Birilerinden öğrenip bir şeyler üretiyor hale gelmesi değiştirecek teknolojiyi. Bir örnek verelim; arabayla gidiyorsunuz, yolda bir şey gördünüz, “Bu nedir” diye sorduğunuzda sizin sesinizi algılayan araba camları, size cevap verecek. Yani düşünmeniz ve söylemeniz yeterli olacak. Birbiriyle konuşan makineler, akıllı camlar, etrafımızda olan kullandığımız birtakım materyallerin aslında artık birer bilgisayara dönüşüp akıllı hale gelerek size cevap ermesi mümkün olacak.

‘Kütüphanede çalışma’yı çocuklarımız anlamıyor

*Bu kadar teknoloji bize fazla gelmeyecek mi? Şunu yap, bunu yap diyeceğiz ve biz bir şey yapmayacağız. Hayat çok sıkıcı olmayacak mı?

Eskiden öğrenmek için okula gidiyorduk, bir ödev verildiğinde kütüphaneye gitmemiz gerekiyordu. Şimdi anlattığımda kızım ve oğlum bu konsepti anlamıyorlar bile. Kütüphaneye gitmek ne demek? Şu anda bilgiye ihtiyacım olduğunda bunu hemen almalıyım. Bunun bir sonraki aşamasında da o bilgiye ihtiyaç duyduğumuzda bile bir yere tape etmek bile gerekmeyecek. Sadece “düşünmek” yeterli olacak. Bu şöyle bir noktaya geliyor aslında; Günün sonunda geldiğiniz noktada sadece cihazların akıllı olması bile gerekmiyor. Bütün bilgiler “bulut”ta. Sadece birbiriyle iyi konuşuyor olması gerekiyor.

*80 yaşındakiler bile teknolojinin farkında değil mi?

İnsanlar çok çabuk öğreniyor, hayat böyle değişiyor işte.

Açlık çeken bölgelere daha kolay ulaşılacak

*2050’lere giderken mesela çok artacak nüfusla dünyadaki açlık meselesi, teknoloji aracılığıyla çözülebilir mi?

Özellikle taşımacılıkla ilgili olarak bir ürünün bir geminin bir yerden bir yere gitmesinde çok ciddi sorunlar ve kayıplar yaşanıyor. Teknolojinin bazı ürünleri çok ucuzladı. Çok daha ucuza alınabilen sensörler var. Bunları gıdalara yerleştirerek bütün ulaşım ve taşımacılık boyunca o datayı kullanarak gerçekten o gıdanın iyi mi, kötü mü olduğunu anlayabilerek o dataya göre de doğru zamanda doğru aksiyon alabilmek mümkün.

Çok yardımcı olacak

Bu da işte bir yerden bir yere gıdayı taşırken ortaya çıkan kayıpları, büyük ölçüde gidermenin yolu. Dolayısıyla teknolojinin şu anda gelişmekte olan toplumları değişmeye davet ettiği hızla hiçbir şeyin aynı kalabilmesi mümkün değil. O yüzden daha doğru yöneterek daha doğru tüketerek gitmemiz gerekiyor. Teknoloji bu anlamda çok yardımcı oluyor.

Teknoloji iş dünyasının elindeki en güçlü silahtır

*Dünyada bir grup diyor ki, “Her şeye teknoloji girdikçe, sektörlerde verimlilik çok yükselecek, her sorunu teknoloji çözecek.” Bir başka grup da diyor ki, “Yok kardeşim teknoloji bir yere kadar.  Prodüktiviteye de teknolojinin fazla katkısı yok.”  Bu iki ayrı görüşe siz nasıl yaklaşıyorsunuz?

Teknoloji tek başına bir anlama gelmiyor. Eğer sonunda bir iş sonucu yoksa, bir işle birleşmiyorsa, teknoloji tek başına bir şey ifade etmez. Aslında endüstri devrimine baktığınız zaman teknoloji yine vardı. Bugün teknoloji dediğiniz zaman “bulut“u, “big data”yı, mobiliteyi, kurumlar arası ağları tanımlıyoruz.

Tek başına yetmez

Teknoloji aslında kendi başına şunu ifade ediyor; ne kadar daha etkili ne kadar daha verimli ne kadar daha işinizi iyi yapabiliyorsanız, teknoloji faydalı oluyor. Bunu konuşuyoruz biz aslında. Teknoloji bu açıdan baktığınızda çok şeyi değiştirebilir. Bunu aslında iş hayatında elinizdeki araçlar olarak görmeniz gerekiyor. Teknoloji kendi başına bir çözüm değil, çözüme giden araçları ifade eder.. Bunları doğru ve en etkili biçimde kullanırsanız gerçekten o belirliliğe, verimliliğe gelme şansınız var. İş dünyasının elindeki “güçlü silahlar”olarak  teknolojiyi görebiliriz.

Türkiye’deki potansiyel yakında harekete geçer

*İstanbul için düşünceleriniz neler ve Türkiye’deki teknoloji üretimi ve kullanımına nasıl bakıyorsunuz?

İstanbul’u çok seviyorum. İlk geldiğimde eşimle birlikte buradaydık. O da çok seviyor bu şehri ve yeniden gelmek istiyor. Çocuklarımızla birlikte en kısa zamanda gelmek istiyoruz. İstanbul için olduğu kadar teknoloji açısından da Türkiye çok büyük bir gelecek vadediyor. Türk insanının teknolojiye ne kadar çabuk adapte olduğunu ve teknoloji ne kadar hızlı kullandıklarını biliyorum. Bu da bana çok heyecan verici geliyor. Genç nüfusa sahipsiniz, çok potansiyel var burada. Ve bu potansiyelin yakın zamanda harekete geçeceğini düşünüyorum.


Bu haber 1,841 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    14,304 µs