En Sıcak Konular

Urfa sıra geceleri İstanbul’da yaşanıyor

20 Kasım 2013 16:57 tsi
Urfa sıra geceleri İstanbul’da yaşanıyor Yaren sıra gecesinin üçüncüsü, geçtiğimiz günlerde Ramazan Bingöl’ün ev sahipliğinde, RB Et Lokantası Esenler Giyimkent Şubesinde yapıldı.

Urfa sıra geceleri İstanbul'da yaşanıyor

 

Star

Yaren sıra gecesinin üçüncüsü, geçtiğimiz günlerde Ramazan Bingöl'ün ev sahipliğinde, RB Et Lokantası Esenler Giyimkent Şubesinde yapıldı.
İş, sanat ve siyaset camiasından Ramazan Bingöl'ün dostlarının davet edildiği bu özel geceye, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Millet Vekili Harun Karaca, Esenler Belediye Başkanı M.Tevfik Göksu, Beykoz Cumhuriyet Baş Savcısı Bilal Bayraktar, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Bilgili, İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Mustafa Dakın, Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman, İller Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Veysel Ekmen, Doğa Şehircilik Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Ayvacı, Star Gazetesi Pazarlama Satış Koordinatörü Ömer Kuru,Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yard. Mehmet Kamış, Kral FM Programcısı Afrikalı Ali, , Gazeteci-Yazar Dr. Resul Kurt, Gazeteci-yazar Mehmet Gündem ve Rota Haber Genel Yayın Yönetmeni Ünal Tanık'ın yanı sıra çok sayıda siyaset ve iş adamı katıldı.

Yaren Sıra Gecesi, sıra kültürünün aslına uygun bir şekilde yapılırken, Sağlık Bakanlığı İletişim Koordinatörü Osman Güzelgöz'ün sunumu ise davetlilere bolca tebessüm ettirdi. Gecede, Misafirlere Urfa usulü kebap ve salata çeşitlerinin yanı sıra, Sıra Gecelerinin olmazsa olmazı çiğ köfte, demirhindi şerbeti ve beluriye tatlısı ikram edildi. Ayrıca gecede,40 yılı aşkın süre Türkiye'nin ustalarıyla birlikte müzik icra eden Urfa yöresinin tanınmış üstatlarından Ali Gencebay ve arkadaşları da sahne aldı. Misafirler, Urfa Türküleri ile mest olurken, eğlenceli ve duygusal anlar yaşadılar. 

Yaren Sıra gecelerini bir ritüele dönüştüren ve gecede ev sahipliği yapan Ramazan Bingöl konuşmasında, sıra gecelerinin önemine ve Anadolu kültüründeki yerine değindi. Ayrıca Ramazan Bingöl; Gelenekselleşen Yaren Sıra Gecelerinin, bir kültür mirasını yaşatma ve tanıtmada ne denli önemli olduğunun yanı sıra, birlik ve beraberliğin önemine de vurgu yaptı. Yaren–Urfa Sıra Gecelerini her ay dostları ile beraber yaparak gelenekselleştirdiğini ve bu geleneği de devam ettireceğini sözlerine ekledi.

SIRA GECESİ NEDİR?
Sıra Gecesi; Urfa yöresinin en önemli geleneklerinden birisidir. 18 yaş üstü erkeklerin kış gecelerini değerlendirmek üzere yaptıkları ev toplantılarına Sıra Gecesi ya da Sıra Gezmek deniyor Urfa da. Sıra Gecelerinin olmazsa olmaz ikramı çiğ köfte ve tatlıdır. Alkollü içki içilmeyen bu geceler arkadaş grubunun eğilimine göre çoğunlukla sohbet ağırlıklı olur. Sıra Geceleri aynı zamanda bir «siyaset ve güncel konular» mektebidir. Bu meclislerde günün gelişen siyasi olayları konuşulur, gerektiğinde ortak kararlar alınır. Urfa'da «Sıra Arkadaşlığı» bazen akrabalıktan daha ileri derecededir ve ömür boyu sürer. Sıra arkadaşları her türlü acı ve mutlulukla birbirlerinin yanında olur. Mahalli ve fıtri birer halk mektebi olan «Sıra Geceleri» yazmakta değil, yaşamakla sırrına erilebilecek önemli bir adettir. Sıra geceleri ariflerin söze, çırakların dize, güzelliklerin göze, şiirlerin saza geldiği; sevgi, muhabbet, sanat, edebiyat, tarih ve aktüalite meclisidir.



Bu haber 3,249 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,011 µs