En Sıcak Konular

“Sivil toplumda devrim yaşanıyor”

22 Kasım 2013 11:14 tsi
“Sivil toplumda devrim yaşanıyor” Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı’nın (TÜSEV) 20. yılı kapsamında düzenlediği, sivil toplumun gelecek 10 yılının tartışıldığı Sivil Toplumda Yeni Yaklaşımlar Konferansı’nda CIVICUS’un CEO’su Dr. Danny Sriskandarjah içinde bulunduğumuz dönemi bir ‘katılım devrim

“Sivil toplumda devrim yaşanıyor”

 

Hürriyet

 

Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı’nın (TÜSEV) 20. yılı kapsamında düzenlediği, sivil toplumun gelecek 10 yılının tartışıldığı Sivil Toplumda Yeni Yaklaşımlar Konferansı’nda CIVICUS’un CEO’su Dr. Danny Sriskandarjah içinde bulunduğumuz dönemi bir ‘katılım devrimi’ olarak niteledi.

TÜSEV'in düzenlediği Sivil Toplumda Yeni Yaklaşımlar Konferansı’nda sivil toplumun bugünü ve geleceği masaya yatırıldı. Gelecek 10 yılda sosyal medyanın bir örgütlenme aracı haline geleceği ve iklim değişikliği, göç, sosyal ve ekonomik adaletsizliklerin ortadan kaldırılması gibi konularda hak temelli çalışmalar yürüten STK’ların sayısının artması öngörülüyor.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Mısır’ın önde gelen insan hakları savunucusu sosyolog Prof. Saad Eddin İbrahim, eskiden sadece elit sınıfların siyasetle ilgilendiğini belirterek, “Ortadoğu Baharı yaşayan tüm halklar politikayla ilgileniyor, bu da gelecekle ilgili bize ipucu veriyor. Sivil toplumun yapacakları bizler için çok önemli” dedi.  Kadir Has Üniversitesi’nde düzenlenen Sivil Toplumda Yeni Yaklaşımlar Konferansı’nın birinci gününde sivil toplumun aktörleri bir araya geldi.

Aralarında CIVICUS’un CEO’su  Danny Sriskandarjah, Filantropi Uzmanı Dr. Barbara İbrahim ve KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır’ın da olduğu katılımcılar örgütlü sivil toplum hareketlerine olan ihtiyacı değerlendirdi.

Katılım devrimi yaşıyoruz
CIVICUS’un CEO’su Dr. Danny Sriskandarjah içinde bulunduğumuz dönemi bir ‘katılım devrimi’ olarak niteledi.  Dünyada STK’ların bir çıkmazda olduğunu söyleyen Sriskandarjah, “Gençler tutkulu, kızgın ve kimseye güvenmiyorlar. Bizim asıl zorluğumuz ise sokaktaki öfkeyle kanun yapıcılar arasındaki köprüyü oluşturmaktan geçiyor. Örgütlü sivil toplum kuruluşlarında değişiklikler olacak.  Eskisi gibi elimizde bağış yok deme lükse sahip değiliz” dedi.
Aktivist gençlerin politikaya aktif katılımını teşvik eden İbn Haldun Merkezi Kurucusu Prof. Saad Eddin İbrahim, konuşmasında Batılı gözlemcilerin eskiden Müslümanların demokrasiye karşı direndiğine inandığını ancak bu algının Müslüman toplumların teker teker demokratik rejime geçmesiyle birlikte bu algının değiştiğini ifade etti.
TÜSEV 20 yaşına bastı
TÜSEV Başkanı Prof. Üstün Ergüder ise 20 yıl önce toplumsal değişime katkı sunmanın heyecanıyla sivil toplumun faaliyet gösterdiği yasal ve mali ortamın iyileştirilmesi için yola çıktıklarını aktardı. Bugüne kadar birçok önemli uluslararası çalışmaya imza attıklarını vurgulayan Prof. Ergüder, “ 2013 yılının TÜSEV için farklı bir anlamı var. Bu sene, 20. yılımızı kutluyoruz.  Biz de TÜSEV olarak geçtiğimiz 20 yılda oldukça büyüyen ve önemli bir değişime uğrayan sivil toplumun geçmiş analizini yapmak yerine geleceğe bakmak, bizi bekleyen eğilimleri hep beraber tartışabileceğimiz bir platform yaratmak istedik. Konferansın, 2 yılda bir farklı temalarla gelenekselleşmesini ve sivil toplumun ilgiyle takip ettiği bir etkinliğe dönüşmesini temenni ediyoruz” dedi. Ergüder, iki gün sürecek olan konferansta, sivil topluma dair önümüzdeki 10 yılda karşılaşabilecek eğilimleri teori, model ve araç olarak ayrı ayrı inceleme fırsatını yakalayacaklarını sözlerine ekledi.
Örgütlenme kavramı negatif algılanıyor
Konferansta konuşan KONDA Araştırma Genel Müdürü Bekir Ağırdır, Türkiye’de derneklerin hak arama temelli değil, dayanışma temelli olduğuna dikkat çekerek, “Türkiye’deki 95 bin derneğin 16 bini spor alanında çalışma yürüten, 16 bini dini temelli çalışan,  15 bin yardımlaşma, 11 bin kalkınma derneği,  9 bin 500’i ise mesleki dayanışma temelli kuruluş.   Bu topraklarda 1000 yıldır hiçbir hak temelli hareket yok ki başarı hikâyesi üretmiş olsun. Hak temelli her girişim anarşistlik, teröristlik gibi algılanmış ve sonu kıyım olmuştur. Toplumsal bellekte örgüt kavramının bu kadar negatif tını içerdiği toplum çok azdır” dedi.
Heyecanlı bir sivil toplum istiyoruz
John D. Gerthard Center Kurucu Başkanı, filantropi uzmanı Dr. Barbara İbrahim de son dönemde Ortadoğu bölgesinde yaşanan gelişmelerin bir geçiş sürecinin başlangıcı olduğunu belirtti.  “Tarihte öyle anlar geliyor ki bir pencere açılıyor ve her şey tartışılır hale geliyor. Orta Doğu’da da her toplum bunu farklı şekilde yaşıyor. 25 Ocak’ta Mısır’da yaşananlar yılların birikiminin sonucuydu” diye konuştu. Bir geçiş dönemi yaşandığına dikkat çeken İbrahim, şöyle devam etti: “Artık eskisi gibi hibe odaklı değil tutkulu bir sivil toplum istiyoruz. Her zaman meslek kuruluşları olacak ama dünyayı değiştirecek olan kişiler sizin değerlerinizi paylaşacak kişilerdir.”


Bu haber 1,580 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,527 µs